Efter katastrofen: Følg den danske brandmand Søren på hjælpearbejde i Australien
Foto: Martin Bubandt

Tæt på katastrofen: Følg den danske brandmand Søren på hjælpearbejde i Australien

Søren Elkrog skal til Australien og tage del i hjælpearbejdet, fordi han ikke kan lade være. Vi har talt med brandmanden inden afgang, og han har lovet at lade os følge med på resten af turen.

Medierne er overfyldte med billeder og skæbneberetninger fra en ulykkeszone et sted i verden. Du kender måske tankegangen: Gid, at man kunne hjælpe dem. Men tanken bliver ved bare det, en tanke, for nogle gange er der for uoverskueligt langt til handling.

”Australien bliver hærget af skovbrande,” skriver Søren Elkrog i starten af en statusopdatering på Facebook. Billederne af Australien, der synes at være indhyllet i et permanent orange filter, har fået Søren til tasterne. Han vil vide, om der er nogen, der er interesserede i at tage med ham til Australien for at hjælpe.

Opdateringen bliver til efter dages grubleri, for Søren vil afsted, men hans kæreste er ikke just begejstret for idéen om, at han vil ned til naturbrandene på den anden side af jorden. Til sidst giver hun grønt lys, for Søren kan ikke slippe tanken om at hjælpe. De skulle have været gift senere på året, men de har rykket brylluppet frem, så de har papir på hinanden inden afgang – hvis der sker noget med Søren, mens han er afsted.

”Jeg bliver nødt til at hjælpe, hvor jeg kan. Det er mit brandmandshjerte, der går ind og påvirker mig. Jeg har følt lige fra første øjeblik, at turen til Australien er det rigtige for mig. Jeg skal gøre en forskel for de her mennesker, der virkelig har brug for det. Det er det samme i min dagligdag herhjemme, hvor jeg er brandmand. Når alarmen lyder, så ved jeg, at nu gælder det, for nogen har brug for hjælp,” fortæller Søren Elkrog, der har 14 års erfaring som brandmand.

BRANDMANDEN-3.jpgTidligere har han arbejdet fuldtid som brandmand, nu arbejder han som chauffør for DBI Transport og er brandmand på deltid.

Omkring 600 mennesker har skrevet på Facebook, at de gerne vil med til Australien og hjælpe. Søren har, sammen med en kordinator, udvalgt ti, og fem er allerede rejst afsted. En af dem er Søren. 

Brandmændene skal hjælpe organisationen BlazeAid, der hjælper australske familier efter naturkatastrofer, med oprydning og genopbygning.

”Vi lander i Sydney, og så skal vi til Wingham, hvor det har været slemt med brand. Vi skal hjælpe med væltede træer, opsamling af døde dyr og genopbygning, så folk kan komme hjem. Heldigvis, kan man sige, så er det ikke lig, vi skal ned og finde,” siger Søren Elkrog aftenen inden, han tog afsted. 

Torsdag aften fløj Søren Elkrog og fire andre brandmænd mod Australien.

Vi har lavet en aftale med Søren om, at han løbende fortæller os om sine oplevelser i Australien.