Ruslands invasion af Ukraine har enorme konsekvenser for den ukrainske befolkning. Over 600.000 personer er allerede flygtet fra Ukraine, siden Vladimir Putins tropper gik til angreb i landet 24. februar. Og situationen udvikler sig konstant.

I Danmark har mange frivillige mobiliseret sig for at hjælpe den ukrainske befolkning. Flere opretter indsamlinger, samler tøj og ting, som de selv vil køre til den ukrainske grænse, andre tilbyder at bringe flygtninge med i bilen til Danmark.

Hvis du gerne vil bidrage og støtte Ukraine, har vi lavet et overblik over en række af de mange indsamlinger:

Indsamlinger til Ukraine

Erik Sviatchenkos indsamling til Ukraine

FC Midtjylland-fodboldspilleren Erik Sviatchenko, der har ukrainske forældre, har oprettet indsamlingen 'For Ukraine og deres fremtid' gennem Røde Kors:

"Situationen i mit elskede Ukraine forværres minut for minut. Situationen er ekstrem alvorlig. Dem, som er mest udskyldige, er alle børnene. Over 7,5 millioner børn er i fare. Flere børn er blevet dræbt. Eksplosioner i hovedstaden Kiev, Kharkiv og andre større byer i Ukraine tvinger børn og deres familier ned i kældre og bombesikrede rum. Temperaturen er langt under frysepunktet. Børnene er bange. Desperate. Lad os hjælpe. Det er nu. Ikke i morgen," skriver Sviatchenko, der i skrivende stund har indsamlet 230.806 kr. og har 350.000 kr. som målsætning.

Støt indsamlingen her.

Donér tøj til Friluftsland

Outdoor-butikskæden Friluftsland har startet en indsamling af blandt andet varmt overtøj, beklædning, fodtøj og soveposer til den krigsramte befolkning, hvilket er i samarbejde med søsterselskabet Naturkompaniet, og den frivillige, svenske hjælpeorganisation Filippus. Indsamlingen kører frem til 6. marts. 

"Hvis I ønsker at bidrage, men ikke har mulighed for at indlevere til vores butikker, har vi også mulighed for at modtage forsendelser (kun postforsendelser, vi kan desværre ikke håndtere personligt fremmøde her) til følgende adresse:

Friluftsland A/S
Lejrvej 23A
3500 Værløse."

Læs mere om Friluftslands indsamling her

Hjælp ukrainere i Moldova (Team Humanity)

Fotograf Jon Spangsvig vil sammen med blandt andre Karen Majgaard hjælpe de ukrainske kvinder og børn. De er kommet i kontakt med organisationen Team humanity, som beretter fra Moldovas grænse, at regeringen i Moldova ikke har midlerne til den nødvendige nødhjælp:

"Det drejer sig helt basalt om transport af flygtninge fra Moldovas grænse ind til de større byer, så kvinder og børn kan komme videre. Derudover mangler der mad, tæpper, og hænder til at hjælpe med det humanitære arbejde.

Jon Spangsvig (fotograf) fylder en bil med stærke mænd tirsdag morgen og kører mod Moldova for at hjælpe i Team Humanity de næste mange dage. Team Humanity anbefaler, at mad og tæpper samt potentielt leje af biler foregår i Moldova.

Vi har derfor brug for DIN støtte til køb at tæpper, mad og leje af biler, som kan transportere de hjemløse børn og kvinder, der står ved Moldovas grænse. Det er meget konkret og helt lavpraktisk.

Send den eller de 100-kroner, du kan undvære denne måned til MobilePay-boks: 3586NS."

Læs mere om indsamlingen her og følg Jon Spangsvis beretningerne fra Moldova her.

CPH for Ukraine

En gruppe af venner, iværksættere og kreative folk fra København, heriblandt kok Frederik Bille Brahe og Tableur-stifter Julius Værnes Iversen, har sat gang i en indsamling, der kører i to spor. Henholdsvis en fundrasing til Røde Kors og en indsamling af varmt tøj, soveposer, medicin og hygiejneprodukter, som man vil transportere ned til Ukraine.

Sidstnævnte indsamling finder sted lørdag og søndag den kommende weekend. Du kan aflevere dine fysiske bidrag på Grønnegade 41 i København, lørdag fra kl. 9-17 og søndag fra kl. 9-12.

Du kan støtte fundrasingen her og læse mere om indsamlingen på Grønnegade her.

Andre organisationer, du kan hjælpe igennem: 

Red Barnet: MobilePay til 320559
Folkekirkens Nødhjælp: MobilePay til 770300
Dansk Flygtningehjælp: MobilePay til 609719
SOS Børnebyerne: MobilePay til 11386
Unicef Danmark: MobilePay til 330026
CARE Danmark: MobilePay til 182363