Står afrikansk cykelsport over for sit helt store gennembrud? scroll-down

Står afrikansk cykelsport over for sit helt store gennembrud?

I Eritrea er cykelsporten et nationalt tilløbsstykke. Det samme er den ved at blive i Rwanda, der skal afholde VM i cykling i 2025. En ny generation af afrikanske ryttere træder ind på cykelsportens fremmeste scener i disse år. Jeppe Højberg Sørensen har undersøgt, hvordan fremtiden ser ud for Biniam Girmay og resten af kontinentets fremadstormende pedalister.

Af Jeppe Højberg Sørensen
Foto: Getty Images
Sport Euroman

For de fleste kom det nok som en overraskelse, da Den Internationale Cykelunion (UCI) i 2011 kunne meddele, at VM i landevejscykling ville blive skudt i gang i Rwanda i 2025 – første gang nogensinde i Afrika.

Men har man fulgt Rwandas præsident Paul Kagames forsøg på at katapultere Rwanda ind i verdenssamfundet i løbet af de seneste årtier, forekommer det imidlertid slet ikke pudsigt, at verdensmesterskabet nu skal til Rwanda. Kagames store vision for Rwanda er at gøre sit land til Afrikas svar på Singapore. Og han har sat handling bag ordene og er desuden lykkedes med at sælge fortællingen til særdeleshed Vesten og Golf-regionen. Og et cykel-VM i Rwanda er blot en af byggeklodserne i Kagames puslespil.

For på trods af at Rwanda stadig rangerer som et lavindkomstland hos Verdensbanken, har landet oplevet massiv årlig vækst gennem de seneste årtier. Kagame har gjort det let og attraktivt at drive forretning i Kigali, der ifølge hans plan skal blive til en finansiel hub i Afrika. Han har i løbet af de seneste år indgået store aftaler med oliestaten Qatar, opført den dyreste bygning i Afrika i form af Kigali Convention Centre (infrastrukturprojekter fraregnet) og bygget en storslået multihal, som FIFA’s kongres senest blev afholdt i.

Har du set Arsenal spille fodbold, vil du også have bemærket, at der står ”Visit Rwanda” på maven. Det er det direkte milliondyre resultat af Paul Kagames bestræbelser på at ændre Rwandas fortælling i verdenssamfundets bevidsthed: Fra folkemord til progressiv nation.

Kagame er naturligvis ikke uden kritikere. Vil man læse mere, kan man passende gå på opdagelse i den britiske journalist og forfatter Michaela Wrong bog fra 2021 ’Do Not Disturb: The Story of a Politcal Murder and an African Regime Gone Bad’. Bogen handler om drabet på den tidligere sikkerhedschef i Rwanda og senere Kagame-modstander, Patrick Karegeya, som ifølge hende var beordret af Kagame.

Uanset sandheden bag Kagames fortælling, så er virkeligheden, at cykelsporten i landet trives bedre end nogensinde før. Tour of Rwanda har udviklet sig betragteligt i de senere år. Nu bor rytterne på fire- og femstjernede hoteller, og hundredetusindvis af fans tropper op i vejkanten. Forudsætningerne for et veludført VM er til stede.

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling