DM for juniorer i Ebeltoft, 17 august 1980

Da roden blev voksen

Som 16-årig troede Brian Holm aldrig, at han ville blive til noget. Det fik han at vide igen og igen. Men en dag satsede møgungen fra Amager hele butikken og blev danmarksmester foran sin – på papiret – langt mere talentfulde holdkammerat.

DET VAR EN VARM dag i sensommeren, og rundt på den kuperede rute ved Mols Bjerge stod tilskuerne i korte ærmer og korte bukser. Et par dage forinden var vi kørt fra vores cykelklub, Amager Cykle Ring, mod Ebeltoft. Vi skulle være derovre i Jylland i en hel uge, og vi tilbagelagde turen i vores klubbus, en rød Ford Transit.

Vi ryttere fra ACR var nogle rødder. Vi sad der på sæderne i bussen i ens cykeltøj med sponsornavn på og opførte os, som om vi ejede hele verden. Vi sejlede med Molslinjen, hvor der var buffet på færgen. Det var totalt luksus. Jeg var 16 år gammel og følte mig som Emerson Fittipaldi, den brasilianske racerkører.

Vores træner, Leif Mortensen, verdensmesteren, var en kæmpe stjerne. Ham skulle du ikke løbe om hjørner med. Han installerede os på en lille kro ikke så langt fra ruten. Jeg delte værelse med Tom Breschel, og da vi vågnede om morgenen før selve DM-løbet, var vi nervøse og anspændte. Jeg satte et rødt styrbånd på min cykel, mens jeg sammen med Tom prøvede at overbevise Leif om, at vi ville køre stærkere, hvis vi fik en Mars-bar.

Leif Mortensen var både sportsdirektør, tekniker, træner, det hele på holdet. Udover ham var Atom-Svend fra Lyngby med som massør. På de første par kilometer af ruten fra Ebeltoft forsøgte flere ryttere at køre væk fra feltet. Alle dem, som ikke var så hurtige, stak først. Holdet fra Gladsaxe, som Johnny Weltz kørte på, var vores største konkurrent. Men vi var ikke i tvivl om, at en af os fra Amager Cykle Ring ville vinde den dag.

Løbet på 112 kilometer blev kørt på omgange af syv-otte kilometer, og efter en indlagt spurt, der gik opad, kom min holdkammerat Jack Arvid Olsen med i et udbrud sammen med Peter Ebbesen fra Gladsaxe. Jack Arvid var kongen af ungdomsløbene i de år, og normalt bakker man altså af for en holdkammerat, der er på vej mod sejren.