De danske fitnesscentre myldrer med mennesker, der forsøger at komme i form til det ene eller andet. Og her er en udbredt øvelse især for mænd pull-ups. Den er særlig god, da den træner både ryg, biceps og forarme. Den består ganske enkelt i, at man hænger i en stang og hiver sig selv op for at træne musklerne mod tyngdekraften.

Men ligesom der er visse ting, man ikke bør bære i et fitness-center, kan man også gøre den berømte øvelse forkert. Og vi er formentlig mange, der har lavet den fejl, som fitness-konsulent og model CJ Koegel her gør opmærksom på.Danske Patrick Hargett, der er personlig træner og bronzevinder ved Danmarksmesterskaberne i fitness er enig i, at det er en god måde at lave pull-ups.

”Jeg har altid fokus på teknik. Ved almindelig styrketræning siger man, at øvelserne skal være kontrolleret og vare cirka to sekunder op og to sekunder ned. Det er vigtigt, at man laver hele bevægelsen og ikke kun halvdelen. Det vigtigste er dog, at du kan mærke musklerne arbejde.”

CJ Koegel nævner dog ikke noget om, hvor mange gentagelser, man bør gå efter. Også her har Patrick Hargett et godt råd:

”Videnskaben siger, at man bør sigte efter 8-12 gentagelser, hvis man søger muskelopbygning. Tager man mange flere, bør man smide noget vægt under fødderne.”

Patrick Hargett understreger dog, at ingen træningsmetode passer til alle; Det handler i høj grad om, hvad man træner til. Astronauter bør altså træne anderledes end Mark O. Madsen. Men hvis man søger større og stærkere muskler, er disse råd gode at tage med sig – også til andre øvelser, du kan lave derhjemme:

”Det går igen for alle øvelser. Når det kommer til maveøvelser er vejrtrækning meget vigtig, og jo mere du holder spændet, jo mere får du ud af det. Det handler ikke om bare at lave bevægelsen, man skal lave kontrollerede bevægelser og puste ud på vej op.”

”Ved armbøjninger bør man mærke musklerne arbejde og sigte efter 8-12 gentagelser. Put gerne noget vægt på ryggen, hvis du tager meget mere end det.”

Men i modsætningen til CJ Koegel sætter Patrick Hargett sig ikke fast på én måde at lave en øvelse på.

”Jeg blander selv bænkpres med armbøjninger. Først tager jeg det tunge bænkpres og derefter armbøjninger for at udmatte mig selv."

Man bør altså ikke være bange for at blande forskellige træningsformer, selvom CJ Koegels råd er en god tommelfingerregel. Som alt andet her i livet handler optimal styrketræning om balance.

LÆS OGSÅ: Verdens stærkeste viking slår 1.000 år gammel rekord

LÆS OGSÅ: Her er kuren til stærke mænd: 20.000 kalorier om dagen

LÆS OGSÅ: Amager for evigt