Slut med at være sidste mand på holdkortet: Sådan er Mæhle, Dumfries og resten af EM’s backs kommet på alles læber scroll-down

Slut med at være sidste mand på holdkortet: Sådan er Mæhle, Dumfries og resten af EM’s backs kommet på alles læber

EM-slutrunden har budt på livlige kampe og besnærende fodbold. Det skyldes ikke mindst slutrundens backs, der har bidraget med dynamik, kløgt og vitale scoringer. Deres succes kommer dog ikke ud af det blå.

Af Jeppe Højberg Sørensen
Foto: Getty Images
Sport Euroman

På forhånd var det englændernes ledestjerne Harry Kane, rekordhungrende Cristiano Ronaldo og fænomenet Kylian Mbappé, der var udpeget som EM-slutrundens store profiler. Offensive esser, der er vant til at løbe med massernes opmærksomhed. Som turneringen er skredet frem, er det dog blevet klart, at denne sommer ikke står i de velkendte stjerners tegn. 

Med mål, assists og dynamik såvel som kløgt er det nemlig spillets backs, der har taget favntag med den herligt sprælske og levende EM-slutrunde. Ellers lidet resonerende navne som Denzel Dumfries, Leonardo Spinazzola og ikke mindst Joakim Mæhle er nu kommet på det europæiske fodboldfolks læber og tiltrækker sig interesse fra kontinentets største klubber. EM har ganske enkelt fået nye helte, hvis repertoire spænder fra solid forsvarspåpasselighed over strategisk pasningssnilde til målsøgende angrebsiver. 

Imidlertid er det faktisk ikke så sært, at back-spillerne indtil videre har været blandt dette EM’s hovedrolleindehavere. Deres nuværende succes kan betragtes som kulminationen på flere årtiers tiltagende taktisk opmærksomhed på positionen, som løbende er blevet tilføjet stadigt flere opgaver. Så lad os se på, hvordan backen i dag er blevet til fodboldens svar på en initiativrig og ferm projektleder frem for den anonyme specialarbejder, som backen engang var.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold og EM