Lige så tændte som tyrene i Pamplona er, når de slippes ud af deres indhegning og spæner smadrende gennem byens smalle gader – lige så tændte skal de hvide løver fra FCK være, når de løber ind på banen for at slå modstanderen.

Musikken hjælper spillerne med at komme i gear, men sådan har det ikke altid været.

Da Mathias Zanka Jørgensen i 2007 skrev kontrakt med FCK, hørte de ofte Kim Larsen i omklædningsrummet inden en kamp.

”Al ære og respekt for de her gamle klassikere, men det er bare ikke lige den bedste opvarmning, når man skal ud på banen og nærmest slås. Så er det ikke lige ’Kvinde Min’, der får én op i gear,” siger 25-årige Zanka.

Efter cirka et år i klubben skete der, hvad forsvarsspilleren kalder et ”mentalitetsskifte” på musikfronten, og Zanka blev playliste-ansvarlig i omklædningsrummet. At det lige blev ham, tilskriver han, grinende i røret, sin egen ”rigtig gode musiksmag” og de andres ”rigtig dårlige musiksmag.”

”Jeg kan godt li’ at være lidt firstmover, så jeg sidder tit og tjekker en masse hiphopblogs for at finde det helt nye og alt det andet,” siger spilleren, der også på Facebook har nogle venner, hvor han ved, at ”dem skal man lige holde ekstra øje med."


Foto: Lars Ronbog/Getty Images

Til hver turnering laver Zanka en ny spilleliste, som først bliver skiftet ud, hvis FCK taber. Med tiden har listen fundet sit format; Spillerne ankommer typisk til omklædningsrummet 50 minutter inden opvarmningen før en kamp. De første cirka 11 minutter finder de sig lige til rette uden musik, og så sætter Zanka sin spilleliste på. Den er timet til at vare 36 minutter, sådan så træneren lige har tre minutter til at sige noget, inden spillerne løber ind for at varme op inden kampen.

”Jeg kører ikke en bestemt genre. Det vigtige er bare, at musikken bliver mere og mere intens frem mod, at vi skal på banen,” forklarer den musikansvarlige.

Der er generelt en masse hiphop i starten - ”Drake er en sikker vinder, og det er J. Cole også” - og så går det over i noget house; ”Det er ikke så meget bestemte artister, det er mere, hvad jeg lige finder på min Banger-liste." Herfra stiger intensiteten, tempoet og bassen, og så slutter listen i noget EDM. ”Det kunne være Morten Breum.”

Musikken hjælper spillerne til at ”ramme det rigtige spændingsniveau” og komme op i tempo, mener Zanka.

”Hvis man hører noget stille og roligt Sade, bliver man nok ikke lige så tændt, som hvis Morten Breums ’Larva’ smadrer ud over speakeren,” som Zanka siger.

Nogle af spillerene giver ikke så meget for musikken, siger han, mens den for andre er ”lækker at læne sig op ad.” Selv bilder Zanka sig ind, at det hjælper på hans energi på banen.

"Placeboeffekten er i hvert fald stærk.”

Men har det også hjulpet på selve FCK's præstationer på banen, at Zanka er blevet playliste-ansvarlig i omklædningsrummet?

”De første tre år, jeg styrede musikken, vandt vi i hvert fald guld, haha. Der har min musiksmag nok haft direkte impact,” siger han og griner. 

Se FCK’s nuværende Superliga-spilleliste ’FINISH STRONG’ her:

 1. Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza
 2. Rick Ross: Sorry
 3. Bryson Tiller: Rambo
 4. Kid Ink: Show Me
 5. Citybois: Purple Light (Few Wolves & Bastiaan Remix)
 6. DJ Snake: Middle
 7. Justin Bieber: Company
 8. Disclosure: Omen (Radio Edit)
 9. Major Lazer: Light It Up (feat Nyla & Fuse ODG)
 10. Diplo: Be Right There
 11. Steve Angello: Show Me Love (Anevo Remix [Radio Edit])

LÆS OGSÅ: Mathias Zanka Jørgensen: Det har jeg lært

LÆS OGSÅ: "Jeg prøver at lære Saman, at talent ikke er nok i sig selv. Det skal kombineres med hårdt arbejde"

LÆS OGSÅ: Blufferens historiske guide til musikgenrerne