Passer det her? Er det her en klar forbedring af vores alles liv, eller er det et skridt nærmere Big Brother dystopien 1984? Spørgsmålene er mange, når man har set denne nye video, lavet af det kickstarter-sponsorerede robotfirma Robotbase.

I videoen præsenteres firmaets Personal Robot, en skærm på hjul med kunstig intelligens. Du vælger selv, hvilket venligt ansigt, der skal starte din dag med at vække dig og sætte kaffen over. Den kan nemlig kommunikere med andre maskiner i dit hjem, for eksempel kaffemaskinen. 

LÆS OGSÅ: Vækkeuret der vækker dig med friskbrygget kaffe

Dernæst hjælper den dig med at vælge et pænt sæt tøj fra din garderobe.

På arbejdet kan den skrive mødereferater og sende det ud til alle deltagere. Når du er i køkkenet, kan du bede den hente opskriften på den perfekte pizza til dig, uden at du får fedtfingre på skærmen. Den kan også passe på huset, mens du er væk hjemmefra, og sende dig billeder til din telefon via en app. Og så er den festlig, for den har indbyggede højtalere og kamera og kan på den måde være både DJ og fotograf.

Som om det ikke er nok, er den oven i købet billig. Robotterne, der skulle være klar til december, kan allerede købes i forsalg og koster kun 6.500 kroner.

Men er det for godt til at være sandt? Er George Orwells spådom om masseovervågning i romanen 1984 kommet for tæt på?

LÆS OGSÅ: Robotforskeren: Jeg vil ikke opnå ’robotnirvana’ 

Ole Ravn er lektor ved Danmarks Teknologiske Institut og bestyrelsesmedlem i det nationale innovationsnetværk RoboCluster. Han er per definition positiv overfor ny teknologi og glæder sig meget til at se, hvad en Personal Robot kan:

”Jeg tror helt sikkert, der er en fremtid i den her slags, hvad end det bliver en fysisk robot eller en app på din telefon. Teknologi er til for at gøre vores liv nemmere, og teknologien bliver hele tiden bedre. Det største problem lige nu er at forlænge robotters batterilevetid.”

Kan en Personal Robot misbruges?

”I princippet ja, men det er jo et spørgsmål om at gøre sikkerheden i den god nok. Man kan også sige, at dit privatliv allerede nu er relativt nemt tilgængelig, hvis nogen bryder ind på for eksempel din facebookprofil. Teknologi er i sig selv hverken god eller ond. Robotter er lavet som hjælpemidler og gør også livet nemmere.”

LÆS OGSÅ: Fremtidens vandvarmer er tynd som en pind