Scandi-cool højtalere har lyd, ’look’ og ’feel’ som kulminationen på 65 års ekspertise

Scandi-cool højtalere har lyd, ’look’ og ’feel’ som kulminationen på 65 års ekspertise

Det ligger i Harman Kardons DNA at tænke innovation, design og fremragende lyd sammen som en helhed. Det er deres Citation-serie af højtalere et fremragende eksempel på.

Sidney Harman og Bernard Kardon.

Navnene siger dig formentlig ikke det store, men der er faktisk tale om to af hi-fi-industriens fædre. I 1953 grundlagde de to noget dengang så futuristisk som en hi-fi-virksomhed, opkaldt efter dem selv: Harman/Kardon. En god ide! Allerede året efter kunne de nemlig præsentere verden for én af de første hi-fi-afspillere, Festival D1000. En radioafspiller, designet som et fint møbel, men hvis hovedformål var at introducere en bred skare af forbrugere til en ekstraordinær god lyd, pakket ind i et lækkert og enkelt design.

Det lykkedes. D1000 blev en massiv succes, og kort efter blev virksomhedens fundament og succes cementeret med en serie af højtalere kaldet Citation. Ligesom Festival D1000 var de synonymt med innovation, god lydkvalitet og lækkert design.

HK-Citation-300-Grey-Kitchen-1.jpgHarman Kardon Citation 300 Grey

65 år senere er det fortsat DNA’et i Harman Kardon produkter. Det er deres seneste serie af højtalere en klar understregning af. Citation, som serien hedder – og som er et åbenlyst tip på hatten til 1950’ernes Citation - rummer i 2019 alt fra gulvhøjtalere, soundbars og subwoofere til højtalere i mindre formater. Højtalere til en bred vifte af forbrugere – både hvad angår præference og prisniveau. Alle højtalerne dog med det tilfælles, at de forener et rendyrket scandi-cool design, teknologisk innovation og en imponerende flot lyd.

Sublimt og organisk lydbillede
Og lad os starte med den. Det, som det jo grundlæggende handler om, når vi snakker højtalere; Den gode lyd. For den har Citation-serien! Her flyder tonerne ud med en detaljerigdom, der skal og bør høres for virkelig at komme til sin ret. Skruer du op, er det unægtelig med fornemmelsen af at lytte til kulminationen på over 65 års ekspertise ud i at skabe en sublim og organisk lyd. En lyd, der er gjort grandios, kraftfuld, rund og behagelig, men hvor ingeniørerne bag har formået at skabe plads til de finere detaljer i toppen af lydspektret.  

Tager vi udgangspunkt i Citation One, den mindste og billigste model i Citation-serien, så er der her tale om en 360 graders højtaler, der med sin gengivelse af bassen samt en organisk og naturlig klang tilføjer en dybde til sit lydbillede, der på nuværende tidspunkt ikke overgås af konkurrenterne i samme kategori.

HK-Citation-One-Black-Sofa-2.jpgHarman Kardon Citation One

Multi-room-teknologi og dansk voice-assistance
Faren for teknologiproducenter, hvis succes står på skuldrene af årtiers traditioner og arv, kan være, at der for hårdnakket holdes fast ved det fundament, som successen i sin tid blev skabt på. Det kan give bagslag, især, i disse år hvor højtalerlandskabet i den grad ’disruptes’.

Introduktionen af voice-assistant og multiroom-teknologien er eksempler på nogle af de væsentligste disruptions. Her kunne Harman Kardon have holdt på, at deres imponerende design og store lyd burde være nok til at bevare positionen på højtalermarked. Men sådan tænkes der ikke hos den amerikanske elektronikvirksomhed. Tværtimod. I Citation-serien omfavnes den nyeste højtalerteknologi. Højtalerne er således stemmestyret og tilmed kompatible med den nyeste teknologi på markedet, nemlig Google Assistant og Chromecast.

Men mens den personlige digitale højtalerassistent er blevet mere og mere almindeligt inventar i engelsktalende ’smart-hjem’, så har samme tendens vist sig mere tøvende herhjemme. Det skyldes formentlig en sprogbarriere, da højtalerassistenter indtil nu kun har været engelsktalende. Men med Citation-seriens Google Assistant kan du nu på syngende jysk spørge og få svar på tiltale om alt fra vejr, nyheder og kalender, ligesom du naturligvis også kan styre musikken ved blot at fortælle højtaleren, hvilken playliste den skal spille.

Og så er der ikke tale om et lukket økosystem. Google samarbejder løbende med en lang række producenter om at skabe nye produkter. Højtalerne, og det tilhørende software, er dermed under konstant udvikling, og at bestille mad, taxa og booke restaurantbord er muligvis ikke så langt ude i fremtiden.

HK-Citation-500-Black-Credenza-Stairs.jpgHarman Kardon Citation 500

Samtidig skabes der en dynamisk lydoplevelse med multiroom-teknologien, som er inkorporeret i Citation-serien. Hvis I investerer i et miks af højtalere, vil der være mulighed for at anvende hver højtaler individuelt eller sætte dem op sammen som et kraftfuldt 5.1 surround-system, når der virkelig skal fyres op for hjemmebiografen.

Dansk design
Ligesom tilfældet var med den første Citation-serie i 1950’erne, er 2010’ernes version ikke kun skabt for at tilfredsstille øregangene. Æstetikken synes næsten at være en ligeså vigtig komponent.

Alexander Demin, senior designmanager hos Harman Kardon, har udtalt, at kongstanken er, at højtalerne skal stå som en smuk og iøjnefaldende brugsgenstand uden at være for påtrængende i sit design.

Det er skandinavisk design og kunsthåndværkertraditioner, som er hovedinspirationen bag, hvorfor Alexander Denim, da han i sin tid skulle designe højtalerne, først blev sendt på studietur til København og Stockholm med henblik på en intensiv indføring i skandinavisk design. Harman Kardon er gået sammen med danske Kvadrat omkring Citation-serien. Kvadrat, der hører til blandt Europas førende tekstilvirksomheder. 

HK-Citation-Sub-Back-GRAY-1605x1605px.jpgHarman Kardon Citation Sub

Højtalerne er beklædt med uldstof fra Kvadrat, der både er støv- og skidtafvisende, imprægneret med et flammehæmmende materiale og specialvævet med samme uldkvalitet, som møbelindustrien benytter sig af. Det danske islæt er med til at sikre højtalerne et afdæmpet, minimalistisk ’feel’, der er som grebet ud af et moderne nordisk hjem.

Grundlæggende synes Citation i lyd, ’look’ og ’feel’ som kulminationen på 65 års ekspertise.

HK-Citation-Surround-With-Pair-GRAY-1605x1605px.jpgHarman Kardon Citation Surround