Hvad er op og ned i Danmarks gruppe D? scroll-down

Hvad er op og ned i Danmarks gruppe D?

Danmark har rykket sig gevaldigt, siden Kasper Hjulmand overtog tøjlerne for to år siden, og derfor kan vi også godt sætte næsen op efter at udfordre de franske favoritter om førstepladsen. Bliv klogere på Frankrig, Tunesien og Australien, vores modstandere i Gruppe D.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Getty Images
VM 2022 Euroman
Man skulle næsten tro, at der var tale om en gentagelse fra 2018. Her spillede Danmark, Frankrig og Australien også i samme gruppe. Den eneste forskel fra dengang er, at Peru er skiftet ud med Tunesien. Favoritværdigheden ligger også stadig hos Frankrig, der går ind til turneringen som forsvarende VM-vindere og en trup, som næsten alle andre nationer i verden vil kigge med længselsfulde øjne efter. 
 
Alligevel kan det interne styrkeforhold godt siges at have forskubbet sig, så der eksisterer en klarere top og bund, end der gjorde i 2018. Anklag os bare for at være jubeloptimister, men Danmark har rykket sig gevaldigt, siden Kasper Hjulmand overtog tøjlerne for to år siden, og derfor kan vi også godt sætte næsen op efter at udfordre de franske favoritter om førstepladsen. Helt uhørt vil det da heller ikke være, når vi har slået Frankrig på både hjemme- og udebane i Nations League i år og i øvrigt har en glimrende VM-statistik imod dem. 
 
Resten af kampene bør give Danmark og Frankrig seks points, og selvom der ikke findes walk overs ved et VM, må det danske landshold alligevel have slået korsets tegn og takket vor herre, da lodtrækningen stod klar. Australien og Tunesien er niveaumæssigt langt fra, hvad vi kan forvente os af Danmark og Frankrig, og begge hold gik kun knap og nap videre til VM via playoffkampe. Ryger Danmark eller Frankrig ud her, vil der være tale om en klokkeklar fiasko.

Frankrig

Frankrig tager til Qatar for at forsvare det verdensmesterskab, de sikrede sig i 2018, og kigger man ned over truppen, bør det være en mulig opgave. Få landshold, hvis nogen, har en bredde som Les Bleus. Overalt på banen kan de stille med to-tre mand pr. position, som formentlig ville være faste startere på alle andre hold.

Målmandsposten besiddes lige nu af anføreren Hugo Lloris, men holdet vil rent niveaumæssigt stå stærkere, hvis Lloris veg pladsen for Milan-målmanden Mike Maignan, der på blot halvanden sæson har katapulteret sig selv op i den øverste målmandsliga.

Forsvaret ser også stærkt ud og er på papiret på samme niveau som ved slutrunden for fire år siden. På midtbanen mangler de Kanté og Pogba i topform, og det efterlader et stort ansvar på skuldrene af unge spillere som Aurélien Tchouaméni (Real Madrid) og Eduardo Camavinga (Real Madrid).

I angrebet må franskmændene, ligesom i 2018, undvære Karim Benzema, der erstattes af bundrutinerede Olivier Giroud. Får han samarbejdet med Kylian Mbappé og Antoine Griezmann op at køre, ser det svært ud for alle andre hold i turneringen.

Om det kommer til at ske er i høj grad op til Didier Deschamps på bænken, der skal få det talentfulde orkester til at spille i samme takt. Jovist, han førte dem til VM-titlen i Rusland og inden da EM-finalen i 2016, men det har set alt andet end overbevisende ud for de blå siden det skuffende exit til Schweiz ved EM sidste sommer.

Og med en trup af denne kaliber peger pilen kun én vej: Frankrigs svageste kort sidder på bænken.

Karakterbogen

Målmand 5
Forsvar 5
Midtbane 5
Angreb 6
Træner 4

Samlet score: 5

Stjernen: Kylian Mbappé


Hvor skal man starte, 
og hvor skal man slutte? Man troede ikke, at det skulle kunne lade sig gøre, men Kylian Mbappé synes bare at blive bedre og bedre, og der går vel ikke længe, inden han kan lade sig kåre som verdens bedste spiller. At han har fået Benzema som legekammerat oppe foran lover ikke godt for modstanderne, der både skal holde øje med bagrum og mellemrum, og med den form, Mbappé har vist indtil videre, er han et oplagt bud på turneringens spiller.

Frankrig i tal

Millionerindbyggere
67,9

Landets størrelse
643,8 tusinde kvadratmeter

Største VM-sejr
7-3 over Paraguay i 1958

Bedste VM-resultat
1998, verdensmester
2018, verdensmester

Legendarisk spiller
Zinedine Zidane
(f. 1972) Verdensmester med Frankrig i 1998 og førte holdet til VM-finalen i 2006, hvor han blev udvist for sin famøse skalle mod Materazzi. Blev dog kåret til turneringens spiller. Deltog i tre slutrunder og scorede fem mål.

Australien

2006 er efterhånden længe siden. Især hvis man spiller i gule trøjer, grønne shorts og hedder Australien. Dengang var det et aldeles hæderligt VM-hold, der bestod af flere Premier League-profiler såsom Brett Emerton, Harry Kewell, Mark Viduka og selvfølgelig Tim Cahill. På bænken sad trænerlegenden Guus Hiddink og dirigerede tropperne med sikker hånd. I den slutrunde røg de ud i 1/8-finalen på værst tænkelige måde, da Francesco Totti fra Italien, der endte med at blive verdensmestre, kunne sætte et straffespark ind i det 95. minut.

Siden 2006 har Australien kun vundet én kamp ved et VM, da de besejrede Serbien i 2010. Den umiddelbart største klub, der er repræsenteret i truppen i dag, er Celtic, hvor midtbanespilleren Aaron Mooy, holdets største profil ved VM 2018, til daglig slår sine folder. Det er altså et helt andet Australien-hold, Danmark skal møde. Det betyder selvfølgelig ikke, at de skal undervurderes.

De fleste danskere husker netop kampen i 2018 som en frustrerende én af slagsen, en snooze-fest uden sidestykke, der endte 1-1. Australien er dog ikke blevet et bedre mandskab siden da. De slog vel at mærke Peru ud i kvalifikationen til dette VM efter straffesparkskonkurrence, men alene i år har de lidt nederlag til Japan og Saudi-Arabien, ligesom de har spillet 2-2 med Oman.

Som dansker er det altså mere end tilladt at forvente en forholdsvis sikker sejr, når vi støder sammen med de hårdtarbejdende aussies. 

Karakterbogen

Målmand 3
Forsvar 2
Midtbane 2
Angreb 2
Træner 2

Samlet score: 2,2

Stjernen: Matthew Ryan

Det siger lidt om styrken på Australiens landshold, at deres bedste spiller til dagligt frister en tilværelse mellem stængerne for danske FCK. Matthew Ryan har selvfølgelig et flot cv at læne sig op ad med kampe for klubber som Arsenal, Valencia og Brighton, men selv den mest inkarnerede FCK-fan kan ikke snyde sig selv: Niveauet er ikke, hvad det har været. Ikke desto mindre har Australien en erfaren og refleksstærk målmand, og for et undertippet hold er det altid en god position at være stærke på.

Hvad er op og ned i Danmarks gruppe D?

Hold øje med: Jamie MacLaren

Nu vil du pointere, at der bare er tale om A-League, en liga, der niveaumæssigt er under Superligaen, og du vil på alle leder og kanter have ret. Alligevel er Jamie Maclaren et interessant navn, når man kigger på det australske hold. Opholdene i europæisk fodbold for Darmstadt og Hibernian var måske ikke den store succes, men i Melbourne City er han en stjerne. Siden 19/20-sæsonen har han spillet 76 kampe i A-League med 65 mål til følge, så det er sandsynligvis her, at Australien skal kigge hen, hvis de drømmer om mål.

Australien i tal

Millionerindbyggere
25,5

Landets størrelse
7,63 millioner kvadratmeter

Største VM-sejr
3-1 over Japan i 2006

Bedste VM-resultat
1974, ottendelsfinale

Legendarisk spiller
Tim Cahill
(f. 1979) Har spillet for Australien ved fire af de fem VM-slutrunder, The Land Down Under har været med til. Samlet VM-topscorer for landet gennem tiden med fem mål.

Tunesien

Nordafrikanske hold er altid svære at møde: De rimer ofte på disciplin, men med klare glimt af kreativitet, der kan gøre det til en uventet størrelse. Tænk bare på Algeriet i 2014, der gav de senere vindere fra Tyskland kamp til stregen i 1/8-finalen og tryllebandt fans verden over med deres flotte fodbold. Det vil være for meget at forvente det samme fra de tunesiske naboer, men mindre kan også gøre det.

Efter at have slået Nigeria i 1/8-finalen tabte tuneserne til Burkina Faso i kvart-finalen ved dette års African Cup of Nations. Siden da har de set stærke ud. VM-pladsen fik de, da de sammenlagt slog Mali, der på papiret har et stærkere hold med profiler som Yves Bissouma (Tottenham), Amadou Haidara (RB Leipzig) og Moussa Djenepo (Southampton) 1-0 over to kampe. Efterfølgende har de vundet Kirin Cup over værterne fra Japan med 3-0, hvor de på vejen også slog Chile, der dog var aldeles amputeret.

Kigger man ned over holdet, så gemmer der sig et par spændende spillere i Wahbi Khazri (Montpellier), Anis Ben Slimane (Brøndby IF) og Manchester United-talentet Hannibal Mejbri (på leje i Birmingham), der alle gør sig på midten af banen. Det er dog ikke de store klubbers landshold. I stedet er det hold som Lorient, Caen, Köln, OB samt nordafrikanske og mellemøstlige klubber, der til dagligt huser de tunesiske landsholdsspillere. Alligevel må de anses som førsteudfordrere til Danmarks forventede andenplads i gruppe D.

Karakterbogen

Målmand 2
Forsvar 2
Midtbane 3
Angreb 2
Træner 2

Samlet score: 2,2

Stjernen: Wahbi Khazri

Den offensive midtbane med den kælne teknik og det gode spark er Tunesiens klart største attraktion. Han er den aktive spiller, der har scoret flest mål på landsholdet med 24 mål i 69 kampe, og selvom hans forsøg på succes i Premier League for Sunderland ikke førte det store med sig, har han været en profil for Montpellier i Ligue 1 både før og efter. Forvent, at det meste af spillet går igennem den skaldede elegantier. 

Hold øje med: Anis Ben Slimane

Selvom danskervinklen sjældent fornægter sig, når muligheden opstår, så er det ikke derfor, at vi mener, at det er værd at holde øje med dansk-tunesiske Anis Ben Slimane, der til dagligt spiller for Brøndby IF. Den teknisk stærke midtbanespiller med den gode fysik og lange statur er nemlig lidt af en mundfuld for modstanderne, hvis han først får gang i sit spil, der ofte indeholder gode løb med bolden inde centralt. 4 mål i 23 kampe er det blevet til, og det er ganske udmærket for en 21-årig midtbanespiller, hvis du spørger os.

Tunesien i tal

Millionerindbyggere
11,7

Landets størrelse
163,6 tusinde kvadratmeter

Største VM-sejr
3-1 over Mexico i 1978

Bedste VM-resultat
1978, gruppespil

Legendarisk spiller
Hatem Trabelsi
(f. 1977) Den tidligere Ajax- og Manchester City-højreback har spillet tre VM-slutrunder for Tunesien, ligesom han var med på holdet, da landet vandt African Cup of Nations i 2004.

Se, hvad vi ellers skriver om: Landsholdet og Fodbold