Fem vigtige serier du bør unde dig selv at se

Fem vigtige serier du bør unde dig selv at se

Et nyt år betyder nye serier – eller nye sæsoner af de bedste. Her er fem, der indtil videre ikke har fået nær den opmærksom, som de fortjener. Også selvom nogle af dem har ligget på streamingtjenesterne i et stykke tid.

Ofte bliver de bedste serier fundet uanset hvad. Tag nu bare ’High Maintance’, der startede som en lille selvfinansieret sag på Vimeo og handlede om en fyr, der cyklede rundt i New York og solgte stoffer. Umiddelbart ikke en storsællert, men så kom mægtige HBO og købte alle fyrens leveringer, og snart kan vi alle sammen se den som professionel serie på streamingtjenesten. 

I år kommer vi helt sikkert også til at svømme i kommentarer om og fortolkninger af ’Girls’, ligesom den allerede overhypede Scorsese-serie ’Vinyl’ formentlig også vil blive nævnt over alt. Men så er der jo også alle de serier, der er brillante, men som lever et mere stille liv under medieradaren. 

Her er fem, som du bør unde dig selv at se.

Mozart in the Jungle, sæson 2
Serien vandt stort set, hvad den kunne vinde til Golden Globes-uddelingen i januar, men herhjemme har buzzen indtil videre været behersket. Beherskede er musikerne i serien ellers ikke, for omkring New Yorks mest berømte klassiske symfoniorkester er der intet mindre end en hvirvelvind af følelser, passion og raseri. Humoren er til stede – ligesom i første sæson – men dramaet træder mere frem i anden omgang, hvor der også bliver plads til politiske diskussioner og kærlighed. Under alle omstændigheder er det hele forrygende turneret med sex, stoffer og klassisk musik.
Kan streames på Viaplay

 

The Last Panthers
Europæiske serier er ikke noget, det særligt ofte har gennemslagskraft i USA, men denne kriminalserie har med god grund formået at få det. Hvert eneste lille billede er sprængfarligt, og skuespillet vidner om en europæisk talentmasse, der sjældent er set lignende. Samatha Morton (’Control’) spiller kvinden, som skal afsløre et diamanttyveri med tråde, der løber hastigt ud til resten af verden, og Tahar Rahim (’Profeten’) spiller betjenten på en mission, som han vil sætte alt ind på. Det er fængende som bare fanden og nervepirrende interessant. Og at netop afdøde David Bowie har skrevet temasangen til serien er samtidig kun et ekstra plus.
Kan streames på HBO Nordic


Flesh and Bone
En næsten surrealistisk fed kobling mellem ballet og drama. En videreførelse af den forrygende (og Oscar-vindende) ’Black Swan’. En helt igennem unik oplevelse. Ja, så enkelt kan det siges om denne serie, der har en (plaget) ballerinas kampe med en underviser i centrum. Det kunne måske lyde feminint, men det er det langt fra. Tværtimod er det både virtuost fotograferet og samtidig står persontegningerne så skarpt, at man frydes i hvert eneste velkomponerede afsnit. 
Kan streames på C More Play


Bojack Horseman, sæson 2
Det er ganske imponerende, hvor skarp satiren er i den seneste sæson af ’Bojack Horseman’. Hollywood bliver grillet kulsort i fortællingen om hesten, der engang var en superstjerne, men som siden har været i eksistentiel krise. I den nye sæson får han dog muligheden for at rette op på dette, men fordi vores hesteantihelt er så dybt usympatisk er dette naturligvis lettere sagt end gjort. Til gengæld er hver eneste joke leveret med overskud og en afslappethed, der får én til at føle sig i godt selskab – og ikke mindst til at skraldgrine.
Kan streames på Netflix

 

The Leftovers, sæson 2
Hvis du var en af dem (og dem var der mange af!), der gik kold i den sommetider forkrampede første sæson, så fortvivl ikke. Anden sæson er nemlig suveræn i forhold til sin forgænger. I første sæson kunne man hurtigt blive sat helt af i fortællingen om en gruppe mennesker, der forsøger at genopbygge deres liv, verden og færden efter, at to procent af klodens befolkning pludselig er forsvundet. Men hvor man druknede i symbolik og naturbilleder i første sæson, så formår toeren derimod at underbygge en sindsstemning med sine mange mærkværdige afstikkere. Netop dette er sjældent set så godt siden David Lynchs ’Twin Peaks’.
Kan streames på HBO Nordic


LÆS OGSÅ: Psykedeliske pot-tåger gennemsyrer instruktør Andersons mesterskab

LÆS OGSÅ: 2015’s bedste serier – der kan streames i Danmark

LÆS OGSÅ: Tag TV-kontrollen med disse mandefilm til weekenden

Se, hvad vi ellers skriver om: Casper Hindse