5 retter fra ovnen, der virker hver gang

5 retter fra ovnen, der virker hver gang

5 retter, der virker hver gang, og så behøver det måske ikke at tage den halve aften.

Hvis ikke det var for kogeplader, køleskab og ovn ville dit køkken ret beset blot være et spisekammer, fyldt med gamle pizzaæsker. Og selvom tanken om evig take-out til en start kan lyde tillokkende, så ville du, din krop og pengepung formentlig gå meget træt, meget hurtigt.

Det hjemmelavede måltid kan bare noget helt særligt, hvis det er gjort med nok kærlighed og finesse. Dog kræver det også - for de fleste af os - et kvalitetskøkken.

Siemens nye indbygningsserie iQ700 byder på en række innovative og exceptionelle køkkenfunktioner. Tag indbygningsovnene som eksempel. Her får du ovne, der er skabt i et minimalistisk design, og som samtidig afliver myten om, at retter lavede i ovnen tager den halve aften.

Ifølge Siemens kan ovnene nemlig forkorte madlavningstiden med helt op til 50 %. Det gøres blandt andet med funktionen varioSpeed, der kombinerer de integrerede mikrobølger med almindelige ovnfunktioner, som derved sikrer en kortere tilberedningstid - men med de samme resultater.



Inspirerede af ovnene fra iQ700 præsenterer vi her 5 oven-retter, der virker hver gang.

Bon appétit!

Mørbrad & rodfrugter

600 g afpudset svinemørbrad
1 spsk paprika
1 tsk stødt spidskommen
salt, peber
800 g skrællede gulerødder
400 g skrællede persillerødder
2 løg
1 spsk olie
1 spsk hvidvinseddike
3 laurbærblade
Et bundt persille
200 g groft brød.

Sådan gør du:
Vend mørbraden i en blanding af halvdelen af paprikaen, spidskommen, salt og peber. Skær rodfrugterne i mindre stykker og løgene i både. Vend grøntsagerne i olie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med resten af paprikaen, salt og peber, læg laurbærbladene ved og dryp med hvidvinseddike.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader.
Imens brunes kødet på en varm pande på alle sider.

Læg kødet ved rodfrugterne og steg det hele i ovnen i 25 minutter. Skær kødet i skiver og servér med rodfrugter drysset med persille samt brød

Kartoffelpizza bagt med rug

Dej:
25 g gær
2½ dl lunken vand
160 g hvedemel
250 g rugmel
1 tsk salt
eventuelt lidt ekstra hvedemel.

Fyld:
2 spsk koldpresset rapsolie
850 g kartofler
salt og friskkværnet peber.

Til servering: 100 g rucola.

Sådan gør du:
Rør gæren ud i vandet, rør derefter salt og hvedemel i. Hvis den stadig er lidt klistret, tilsæt lidt mere hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Stil den til hævning i 1 time.

Del derefter dejen i 2 klumper, rul hver klump ud til en rund tynd pizza, og pensl med rapsolie. Vask kartoflerne, skær dem i skiver, og taglæg dem oven på pizzadejen. Drys med rigeligt salt og peber. Læg pizzaerne på bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem straks i ovnen ved 225 grader 20-25 minutter. Riv rucolaen groft med hænderne, og fordel den ovenpå pizzaerne, når de er kommet ud af ovnen. Server straks

Bagt torsk med braiserede porrer

Tid: ca. 35 min.

4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g
salt, peber
1-3 knuste laurbærblade
2 tsk olivenolie.
Braiserede porrer: 800 g tynde porrer
2 tsk smør
1-2 dl hønsebouillon.
35 g hakkede hasselnøddekerner
50 g reven brødkrumme
2 spsk hakket persille.
300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio.

Sæt ovnen på knap 200 grader. Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og peber på, og dryp olivenolie over. Bag fisken i ovnen 12-15 minutter til den er fast og har skiftet farve.

Skær porrerne i 10-12 cm lange stykker, sauter dem let i smør, hæld bouillon ved, og lad dem braisere, altså stege i gryden, i 8-10 minutter til porrerne er møre, men stadig har bid.

Rist nødder og brødkrumme gyldent i en tør pande under omrøring, og tilsæt til sidst persille. Anret fisken med porrer, drys den ristede nøddeblanding over, og servér med sorte ris.

Ratatouille

4 kalvekoteletter a 175 g
salt og friskkværnet peber
2 tsk olivenolie.

Ratatouillegrønt:
1 aubergine i tern
2 courgetter i tykke stykker
800 g stilktomater i halve
5 løg i tykke både
2 spsk olivenolie
1 god håndfuld rød eller grøn basilikum.

Yoghurt-dip sauce:
2 dl yoghurt 0,1%
1 fintsnittet rødløg
2-3 fed knust hvidløg
1 dl velafdryppede kapers
2-3 tsk finskåret estragon.
800 g små, nye kogte eller bagte kartofler.

Gnid kødet med salt og peber. Pensl det med olie og grill det 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse. Bland alle grøntsager med olie, salt og peber, bred dem i en foliebakke og bag dem i kuglegrillen ved indirekte varme. Vend grøntsagerne undervejs og vend dem til slut med masser af basilikum.

Rør alle ingredienser til saucen sammen og smag den til. Servér de grillede koteletter med alt det lækre tilbehør!

TIP Grøntsagerne kan naturligvis også bages i ovnen ved 225 grader ca. ½ time. Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 herlige ovnretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Bagt lakseørred med lun kikærteragout

Laks:
4 portionsstore stykker lakseørred (ca. 600 g u. ben)
salt, friskværnet peber
citronsaft.

Ragout:
600 g cherrytomater i halve
1 fed knust hvidløg
1 dl grøntbouillon
1 bakke babyspinat
1 ds velafdryppede kikærter, gerne økologiske
1 bdt dild eller koriander.
300 g baguette.

Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og groftkværnet peber på og dryp citronsaft over. Bag fisken i ovnen ved 200 grader ca. 10-12 minutter.

Imens kommes tomater, hvidløg og bouillon i en gryde og varmes til tomaterne begynder at koge let ud. Bland spinatblade og kikærter i gryden og lad det hele snurre videre under omrøring 5-6 minutter. Smag til med salt, peber og dild eller koriander, og servér fisken med ragout og brød.

Tilberedningstid: 30 minutter.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi