Falkenberg
Foto: Eva Helbæk Tram Restaurant Äng.

5 steder, du skal spise i Sveriges Toscana, Falkenberg

Nogle gange er det et par markante ildsjæle og små synkrone bevægelser, der skal til, før en by eller et område udvikler sig fra kulinarisk udørk til en gastronomisk destination, det er værd at rejse efter. Tænk blot på Bornholm for 10 år siden. Nu er tiden kommet til Falkenberg på den svenske vestkyst, ca. to timers køretur over broen fra København.

Da madskribenten Lisa Lemke og hendes mand, kokken Marcus Nordgren, for ca. syv år siden forfulgte en drøm om at forlade storbyen Gøteborg for at flytte på landet, var det ikke med tanke på at åbne en restaurant. Og da slet ikke i Falkenberg, som var en by, man dengang på ingen måde forbandt med mad af nogen nævneværdig kvalitet. Byen er først og fremmest kendt for Sveriges største turistattraktion, Gekås i Ullared, et gigantisk discountvarehus med tilhørende campingplads, motel og hotel. Kilometerlange køer af shoppinghungrende horder på jagt efter den laveste pris. Men for nu at vende tilbage til Lisa Lemke og Marcus Nordgren så ville tilfældighederne, at det alligevel blev til en restaurant, da de åbnede Prostens Pizza i et nedlagt bageri bag den gamle præstegård, de havde købt. Fem et halvt år senere har der været fuldt hus hver eneste åbningsdag.

Bagte på succes

Et par år forinden havde Sara Wennerström forladt sit job i markedsføringsbranchen i Gøteborg for at flytte til Slöinge uden for Falkenberg med sin mand, Ante, og åbne et bageri. Hun var ikke bager, men bageblogger og havde en fast tro på, at Solhaga Stenugnsbageri skulle blive blandt landets bedste. Og det lykkedes. Solhaga vandt flere priser for sit brød, som folk stadig kører langt for at få fingrene i.

Spørger man, svarer mange, at det nok var steder som Solhaga Stenugnsbageri og Prostens Pizza, som for alvor satte gang i den bølge, der resulterede i, at flere og flere kørte til Falkenberg for at spise. Og at White Guide i Sverige i 2018 udnævnte byen til ”Årets Maddestination”. Bevægelserne, der har understøttet bølgen, er naturligvis de dygtige producenter, som allerede fandtes i området, men som ikke har haft netværk og kræfter til at markedsføre sig. Falkenbergs råvarer fra producenter som Ugglarps Grönt, Gudmundsgården og Solskensfarmerne er i dag kendt og efterspurgt langt uden for Falkenbergs bygrænse.

Synergieffekten

Efterhånden dukkede flere og flere ambitiøse og skæve steder op. Folk tager gerne en dagstur fra Gøteborg eller endda længere væk for at spise på socialmedia-darlingen Lilla Napoli. Her får du napolitanske pizzaer bagt i stenovn, som der er så stor efterspørgsel på, at du skal være ret heldig for at sikre dig en pizza. For ikke at tale om en plads i det hyggeligt indrettede partytelt, som Lilla Napoli-folkene har smækket op på en parkeringsplads ved en rundkørsel. Blandt de lokale er Globalize Foodtruck et tilløbsstykke med snasket takeaway to die for. Hos Lisa og Henrik på Lamberts Gård och Lada kan du booke en kanoturspicnic i fantastiske omgivelser. Og Rådhustorget 1A – Råddan i folkemunde – er et af de nyeste skud på stammen, en gastropub dedikeret til specialøl, cocktails, gode vine og et enkelt menukort med charcuteri, ost og andre barretter.

Samarbejde er alfa og omega

Listen over gårdbutikker, producenter og restauranter, det er værd at besøge i Falkenberg, er noget længere end de nævnte steder. Og spørger man folk i byen, hvad der har gjort Falkenbergs madscene til en succes, er svaret klart: Vi samarbejder. Ingen ser skævt til andres succes, og der er altid goodwill over for nye steder. Og kommunen har bakket op og hjulpet praktisk og økonomisk, bl.a. med etableringen af interesseorganisationen Falkenbergs Skafferi, som giver de ambitiøse restauranter og producenter en samlet stemme.

Falkenberg ligger ca. to timers køretur over broen fra København, og Øresundtoget mod Gøteborg går direkte fra København og Nordsjælland en gang i timen. Så hvad venter du egentlig på? Her får du tip om nogle af Falkenbergs bedste restauranter.

Köket-3.jpg

Köket, Falkenberg Strandbad – den ultimative køkkenfest

Havsbadsallén 2A

koketfalkenberg.se

@koketfalkenberg

Musikken er høj og stemningen ung og moderne på Köket, som er spahotellet Falkenberg Strandbads toprestaurant. Lad dig ikke vildlede af den joviale attitude, for Köket er samtidig en seriøs gourmetrestaurant med et meget højt niveau, både hvad angår mad, drikke og service. Du bydes velkommen, som var du gæst hjemme hos nogen, og aftenen starter i køkkenet, som de bedste fester gerne gør. For de mageligt anlagte er der også mulighed for at slå sig ned i en af de voluminøse sofaer, som matcher det øvrige møblement. Forestil dig Mrs. Hyacinth møder Karen Blixen, så har du et indtryk af stilen: En dyrt udseende overdådig blomsterpragt, pastelfarver, eksotiske jagttrofæer, massevis af nips og bøger.

Som kontrast til indretningen har menuen en stærk lokal forankring. Råvarer fra Falkenbergs mange exceptionelt gode producenter, friskfanget fisk og skaldyr er omdrejningspunktet for køkkenchef Knútur Kristjánssons køkken. Han har en fortid på svenske stjernesteder som Oaxen Krog og Fäviken, men er oprindelig fra Island, hvilket menuen også afspejler her og dér. Tang er for eksempel en råvare, som går igen, både som grøntsag, smagsgiver og konsistensforbedrer.

Tilbage til den magelige barstol i køkkenet, hvor du starter aftenen med en stribe af sindrige snacks til champagnen eller en friskshaket cocktail (som også fås alkoholfri). Køkkenets stil er legende og personligt med sjove detaljer hele vejen igennem og de gode råvarer som det absolutte omdrejningspunkt. Hvordan lyder for eksempel perfekt grillet hummer serveret med brunet smør/hummerbearnaise, syltet fennikel, blæretang og trøffeltang? Som en guddommelig mundfuld, hvor blæretangen bidrager med saltet havsmag, og bearnaisen lægger bunden, mens den sødlige hummer holdes i skak af syrlig fennikel og den eksklusive smag af havets egen trøffel. Læg dertil muligheden for at spise middag med solnedgangen som backdrop, mens du serviceres personligt og kompetent og drikker lækker vin, der især kommer fra den gamle verdens klassiske områder, krydret med moderne usvovlede indslag. Så bliver en køkkenfest ikke meget bedre.

5/8-rettermenu 695/945 SEK, vinmenu 595/795 SEK, juicemenu 395/595

Äng-lammetatar med syltede svampe, granmayo, stenbiderrogn og peberrod.jpg

Äng, Ästad Vingård – spis middag på et ægte vinslot

Ästad 10, Tvååker

astadvingard.se/restaurang-ang

@restaurangang

Ästad Vingård er et ret vildt sted, som ligger en halv times kørsel uden for det centrale Falkenberg. Du kører langt uden at møde en sjæl, inden der midt i det betagende landskab pludselig dukker et større fæstningsanlæg op, som ligner kulissen i en film. Udstrakt over et område, der udgør det meste af landsbyen Ästad, finder man her både et hotel, spa, vinmarker, vineri og to restauranter. Blandt disse skiller især Äng sig ud.

Stilen er nynordisk og tæt på hyperlokal med udelukkende hallandske råvarer på kortet på nær salt, peber og et par andre ting. Køkkenchef Filip Gemzell og hans kokke sanker selv hver morgen, og også vindruer og vinblade fra gårdens marker indgår som ingredienser i smagemenuen. Gemzell har i mange år arbejdet på toprestauranter i London hos bl.a. Gordon Ramsey og senest på Svalbard. Ambitionsniveauet er præcis så højt, som der hermed er lagt op til. Derfor er det naturligt at starte aftenen med en stribe af snacks og et glas mousserende vin fra engelske Piston Estate, Cuvée Brut 2009 lavet på de tre champagnedruer (vingårdens egen mousserende vin på Solaris fås ikke i restauranten).

13 retter byder smagemenuen på i alt, det kunne for eksempel være et par slurke svampesuppe på portobello og skovchampignon med lagret ost fra det lokale Källsjö Mejeri. Det kunne være tatar lavet på den fineste inderfilet fra egne lam, hakket med syltede svampe og serveret med granmayo, peberrod og stenbiderrogn. Eller det kunne være grillet jomfruhummer fanget fra en lille båd af fiskeren Anders, serveret med en creme lavet med ristet enebærbusk og bark, karamelliseret fløde, røllike og dildolie. Til sidstnævnte serveres en læskende grüner veltliner Federspiel 2018 fra Prager i Wachau. Et stilsikkert valg, som er kendetegnende for vinmenuen, der byder på mange gode glas serveret med sikker hånd.

Lille/stor menu 795/995 SEK, vinmenu 600/850 SEK, juicemenu 220 SEK

Prostens-Pizza-pizza med kål, flæsk og creme fraiche.jpg

Prostens Pizza, Gamla Prästgarden – spis i stjernekokkens baghave

Skrea 203

prostenspizza.se

@prostenspizza

Lisa Lemke er Falkenbergs egen stjernekok, som står bag adskillige kogebøger og ofte toner frem på tv-skærme og magasinforsider. Stjernestatussen er ikke steget hende mere til hovedet, end at hun gladeligt inviterer dig hjem i sin baghave. Med den tidligere præstegård på Skrea Backe, som hun og ægtemanden Marcus Nordgren købte for seks-syv år siden for at flytte fra by til land, fulgte nemlig menighedens gamle stenovnsbageri, som i dag hedder Prostens Pizza.

Det går tjept, når Marcus svinger pizzaspaden ind og ud af den gamle stenovn, og stemningen er familiær og hjemlig. Åbningsdagene er ikke voldsomt mange, til gengæld er stedet med rette ekstremt populært. Får du fingre i et af de eftertragtede borde, kan du glæde dig til pizzaer i romersk stil med tynd, sprød bund og opfindsomme toppings og benævnelser. Brave new world dækker for eksempel over en hvid pizza med kål, bacon og æblekaramel, og en Out of the silent planet toppes med tomat, salsiccia, chili, fennikel og fersk mozzarella.

Pizza er slagnummeret, men der findes også en række snacks, og her begrænser køkkenet sig hverken til de lokale råvarer (selvom de er i klar overvægt og ekstremt nøje udvalgt) eller til noget italiensk dogme. Prøv for eksempel lokalt charcuteri eller svenske blæksprutter, challah med labne eller tatar med kimchi, misomayo og friteret rispapir.

Skyl de gode sager ned med hjemmelavet sodavand lavet på baghavens frugter og bær, øl og kombucha fra lokale bryggerier eller vine ’utan skit’. Læn dig så tilbage, og sug til dig af den magiske stemning, og nyd det helt særlige aftenlys, som har givet dette hjørne af Halland kælenavnet Sveriges Toscana.

Snacks/forretter 80-150 SEK, pizza 150-175 SEK, desserter 25-85 SEK

Hvis der ikke er bord på Prostens Pizza …

... så prøv Skrea Matbruk, Skrea 206, lige rundt om hjørnet, som har samme ejerkreds. Her bydes på pasta i stedet for pizza, men i øvrigt den samme skønne gæstfrihed, stemning, råvarer og drikkevarer som på Prostens.

@skreamatbruk

Ocean-1.jpg

Ocean Hotel Restaurang & Bar – nyd en rejemad i solen

Klittervägen 51

oceanhotel.se

@oceanhotel

Der er ikke langt fra vandkanten til Hotel Oceans terrasse. Bag hotellet står et ungt, men garvet hold af lokale restauratører, som har moderniseret hotellet og givet restaurantens klassisk orienterede menu et lokalfokuseret tvist. Her kan du nyde en frokost eller middag med et storslået vue over det svenske Vesterhav. Til frokost serveres der svenske husmandsretter som raggmunk (en slags kartoffelpandekage) med flæsk, sild på rugbrød eller en gigantisk rejemad. Det kunne også være noget lettere som burrata med tomat eller en salat. Forvent klassisk velsmag frem for kulinariske udfordringer fra køkkenet, som laver tingene gedigent og ordentligt. Fisk og skaldyr optager naturligt nok flere numre på kortet. Det samme gælder sæsonens råvarer, som helst kommer fra lokale producenter.

Om aftenen er stilen lidt mere sofistikeret, og her kan du for eksempel glæde dig over en skøn oksetatar med friterede skalotteløg, ramsløgsemulsion og löjrom. Følg sommelierens anbefaling og snup et glas ufadlagret negrette fra Toulouse til tataren, en frisk og bærsmagende rødvin. Fra menuen kunne du også vælge en hyldest til havets råvarer og smage; tatar lavet på grillet jomfruhummer med tang og salturt serveret med varm krebsebouillon. Skyl den ned med et glas Chablis fra Jean-Paul & Benoit Droin 2015, et klassisk valg på den sikre side.

Vinudvalget er fint kurateret af restaurantchefen Anna Eklund Jönsson, som er uddannet sommelier og altid klar med en anbefaling. Det økologiske og biodynamiske fylder meget, og hovedvægten er på vine fra den gamle verden. Hvis du finder en flaske, du har lyst til, men enten ikke har tørst eller råd til den hele, kan du altid få den tappet på glas i Coravin-automaten. Er du i lidt mere laid back humør, slendrer du igennem restauranten og ind i baglokalet, hvor du finder Oceans bar, som er åbnet her i sommeren 2019 med cocktails og ægte strandbarsstemning.

Aftenens 3-rettermenu med/uden drikke 395/595 SEK, forretter 135-180 SEK, hovedretter 185-295 SEK, desserter 55-110 SEK

Lis Mejeri-1.jpg

Lis Mejeri – stolthed og attitude hjemme hos Johan og Rina

Lis 102, Långås

lismejeri.se

@lismejeri

Restauratørparret Johan Blidberg og Rina Ratell faldt pladask for det gamle mejeri i landsbyen Lis, hvor de i dag bor på overetagen, mens underetagen fungerer som restaurant ”med jævne og ujævne mellemrum”. Du får styr på åbningstiderne via hjemmesiden og Lis Mejeris sociale medier. Forvent dig altid en meget personlig oplevelse med fokus på velsmag og værternes lyst til at give dig en aften, du sent vil glemme. Johan står bag komfuret, og Rina serverer på åbningsaftenerne, hvor gæsterne er inviteret til middag kl. 19.

Du starter med en drink i haven sammen med de andre gæster, inden der bydes indenfor i den finurlig indrettede spisesal. Mannequindukken Lis holder enlige gæster med selskab i det ene hjørne, mens andre seates ved borde dækket op med servietter og lys i kandelabre, som det sig hør og bør ved et rigtigt festligt middagsselskab. Hvis nogen får lyst til at spille en trille på klaveret, er de mere end velkomne, og det sker ikke sjældent. Føler du dig mere i humør til bare at lade dig beværte, er det bestemt også en mulighed. Der er lagt liv og sjæl i menuen, og råvarerne er nøje udvalgt, oftest hjemmeplukket eller fra lokale bønder, for eksempel håndklappede grise, hvis jordiske rester naturligvis behandles med respekt.

Gæsterne må gerne få lidt at tænke over, er Johan og Rinas filosofi. Så grisens ører tilberedes nænsomt, friteres og serveres som ”hovedsager” i selskab med andre hovedrelaterede emner, såsom dampet torskekind og braiserede oksekæber. Blandt menuens fem retter kan du også støde på pighvar med spinat, de lokale kartoffelavleres stolthed, Antonia-kartoflen, og en skøn sauce på karry og stenbiderrogn i sæsonen. Det hele serveres med glæde, stolthed og attitude ledsaget af høj musik, hver gang en ny ret bæres frem. Drikkevareudvalget er også nøje gennemtænkt med naturlige vine, lokalt øl og kombucha og hjemmelavet juice, som serveres i form af enten juice- eller ”rusdryckspaket”.

5-rettersmenu 555 SEK, drikkemenu med/uden alkohol 444/222 SEK

Se, hvad vi ellers skriver om: Sverige, Restauranter og Guide