Der er aftener, hvor du har lyst til at tage en hornbrille på og lægge panden i seriøse folder, mens du dufter og gurgler og diskuterer aromaer, fadlagring og håndværksdestillering. 

Og så er der aftener, hvor du bare har lyst til at have det sjovt derhjemme med en stille og rolig velsmagende og kølig drink. Måske endda drikke dig en lille kæp i øret. Sådan en aften er der ingen grund til at ruinere dig selv ved at hælde din dyreste 24-årige rom eller din mest eksotiske small batch gin i glasset. Der kan mindre simpelthen gøre det.

Heldigvis behøver billig sprit ikke at være noget billigt sprøjt. Der er faktisk nogle fine produkter derude, som det kan betale sig at gå efter.

For eksempel siger Aurimas Bul, der er bartender og medejer af cocktailcateringfirmaet We Got Spirit, sådan her om ginmarkedet:

“Interessen for gin er eksploderet i løbet af de sidste par år. Der er utroligt mange at vælge imellem, men de er ikke alle sammen til at betale. Bulldog Gin er en fornem førsteklasses gin til en overkommelig pris. Den er elegant, afrundet og let at være kreativ med.”

Vi har fået ham og fem andre københavnske bartendere til at pege på en flaske, som de ikke selv har noget problem med at skylle ned, endsige anbefale til euroman.dk’s læsere, når en god pris er et kvalitetskriterium:

Viktor Häggglund, barchef Holmens Kanal, København K.

Anbefalet flaske: Pimm’s No. 1, 137 kr

”Den ginbaserede drik har en lidt speciel smag. Med urteagtige noter og lidt bitterhed. Når man balancerer den med den friske og skarpe ginger ale og masser af is, giver det en virkelig læskende effekt. Helt oplagt til picnicen eller solskin på altanen. Den er genial til den klassiske drink ’Pimm’s Cup’:"

Pimm's Cup

Det skal der i:
- Et stort glas med mange isterninger, jordbær i skiver, lime- og appelsinskiver og et par myntestilk
-Så meget Pimm’s No. 1, som du ønsker
- Top drinken op med ginger ale, fx Fever Tree

Ted Dako, bartender og medejer af We Got Spirit cocktailcatering, der blandt andet arrangerer smagninger og kurser

Anbefalet flaske: Aalborg Taffel Akvavit, 124kr 

”De fleste forbinder akvavit med jul og påske og iskolde shotglas. Det er ikke underligt, at akvavit har fået et dårligt ry på den måde. I virkeligheden er det en ret kompleks og interessant spiritus, som har mange andre anvendelsesmuligheder end at drikke hjernen ud. Den anvendes på mange højtrangerede barer verden over, specielt i New York. Det er en glimrende substitut for gin, dens urte-toner blandes godt med grøntsager og citrus. Her er et par forslag:”

1. Akvavit & tonic

Det skal der i:
- 40ml Aalborg Taffel Akvavit
- Saft af en kvart lime
- Top op med Fever tree tonic water
- Garner med friske krydderurter som timian og rosmarin

2. Akvavit Sour

Det skal der i:
- 50ml Aalborg Taffel Akvavit
- 30ml citronsaft
- 20ml sukkersirup (opvarm en del sukker og en del vand, indtil sukkeret er opløst, og afkøl i køleskabet)
- 1 økologisk æggehvide (eventuelt)

Sådan gør du:
Ryst alle ingredienserne ekstra kraftigt for at skabe skum med æggehviden. Sigt over i et lowballglas .

Sune Urth, barchef på No. 2, Christianshavn
Anbefalet flaske: Bulleit Bourbon, 199 kr, kan af og til findes på tilbud helt ned til 130 kr.

”Det er meget svært at få en ordentlig bourbon i det prisleje, de fleste smager alt for meget af vanilje, næsten som om, man havde tilsat vanilje direkte i flasken. Bulleit er nogle af dem, der klarer det bedst at lave et betaleligt produkt. Den har en god balance i sødmen, og i det hele taget en god smag, som vidner om omhyggelighed i fremstillingen. Disse folk ved, hvad de laver. Den er rigtig god til en helt klassisk Whisky Sour ”

Whisky Sour

Det skal der i:
- 3 cl citronsaft
- 2 strøgne teskeer flormelis
- 1 skvæt Angostura Aromatic Bitters http://www.vildmedvin.dk/angostura-aromatic-bitters.aspx
- 6 cl
- ½ æggehvide (eller: Lav evt. dobbelt portion, så der også er en drink til din makker)

Sådan gør du: Ryst det i en shaker, til det står ud af ørerne, så du er sikker på, at æggehviden har dannet skum. Hæld det over et glas med isterninger. Hvis du vil være ekstra sofistikeret, så pynt med syltekirsebær.

Hvis du vil læse videreudviklinger af denne klassiske cocktail, så køb Sune Uhrts bog ’Cocktails for hjemmebryggere’. 

Humberto Marques
, barchef og indehaver Curfew, Vesterbro

Anbefalet flaske: Havana Club 3 års rom, 129 kr

“Næsen er sprød og frisk med noter af marcipan, stødt ingefær, lime og mild eg. Den har blandt andet smagenoter af vanilje, citrus og nødder. Den er rigtig god til forårsagtige og sommerlige cocktails. Fx den her, som jeg kalder ’Butterfly Effect’:”

Det skal der i:
- 6cl Havana Club 3 rom
- 1cl limesaft
- 3cl ananaspuré 
- 3cl koriander-oxymel (en blanding af krydderurter, honning og vineddike, der har været brugt som naturlægemiddel allerede før Kristi fødsel. Laves sådan: Kom 1 liter akaciehonning, 280 ml æblecidereddike, 60 g friske korianderblade i en blender og blend, indtil det er flydende. Sigt væsken over i en flaske, der kan opbevares på køl i et års tid, eller skaler opskriften ned, så du bare har det, du skal bruge. )
- 2cl hyldeblomstlikør 

Sådan gør du:
Ryst med is, og si over i et cocktailglas.
Aurimas Mul, bartender og medejer af We Got Spirit


Anbefalet flaske: Bulldog Gin, 152kr 

“Bulldog Gin er en fornem førsteklasses gin til en overkommelig pris. Den er elegant, afrundet, og let at være kreativ med, fordi den ikke er skarp. Her er et par cocktails, som du kan overraske dine venner med:”

1. Perfect G/T

Det skal der i:
- 40ml Bulldog Gin
- 1 lakridsstang, sød eller salt efter valg, fx finsk
- Saften af en ottendedel lime
- Førsteklasses tonic (Thomas Henry, Fever Tree)

Sådan gør du:
Hæld gin i glasset, tilsæt lakridsstangen, og pres lime i. Tilsæt en smule is, og top op med tonic. Lakridssmagen vil forstærkes med hver tår, du tager.

2. London Mule (god som velkomstdrink)

Det skal der i:
- 40ml Bulldog Gin
- Saft af en halv lime
- Ginger beer
- Fem skiver agurk

Sådan gør du:
Hæld gin i glasset, pres lime i, og tilsæt agurkeskiverne. Tilsæt lidt is, og top op med ginger beer.

Carl Wrangel, barchef og indehaver af Barking Dog, Nørrebro

Anbefalet flaske: Dolin Blanc, 79 kr. hos Juul’s vinhandel 

”Det er dejligt med vermouth nu, når det bliver varmere. Kan bruge til en masse drinks, lav for eksempel en uægte caipirinha, hvor du bruger vermouth i stedet for cachaca. Mos rørsukker og limebåde i et glas, fyld op med knust is, og top op med vermouth. Eller server vermouthen, som den er, i store glas med masser af is og en skive citron. Tag en flaske med i parken, man får virkelig meget for pengene.”

LÆS OGSÅ: Gastronomer vil have dig til at drikke gin med myrer

LÆS OGSÅ: Kendt københavnsk bar lancerer husets spiritus med opløftende brandert

LÆS OGSÅ: Mezcal er den hippeste spiritus lige nu