Der er kun plads til 16 spisende, og bag restauranten står et af landets helt store kokketalenter scroll-down

Der er kun plads til 16 spisende, og bag restauranten står et af landets helt store kokketalenter

På Østerbro i København gemmer sig en lille restaurant bag tykke gardiner. Gardinerne skærmer for det travle gadeliv, og bag dem bydes der på en 9-retters menu, der indtages sammen med 10-16 andre gæster, og det er britiske Alan Bates, der sammen med sin makker, Oli Gross, står for den franskinspirerede mad, der serveres af restaurantchef Jeppe Nexø på restauranten Connection by Alan Bates. Sit fødeland sagde Bates bye, bye til efter brexit, og han har ikke set sig tilbage siden

Af Rasmus Palsgård
Foto: Claus Peckert & Chris Tonnesen
Gastro Euroman

Det er torsdag formiddag i november, og der er allerede godt gang i det lille køkken på Øster Farimagsgade i København. Det skal der også være, for der er kun to kokke til at gøre maden klar til de 16 gæster, der senere på dagen træder ind ad døren med masser af forventningsglæde i behold. Den ene er Alan Bates, den anden er Oli Gross, som har udviklet sig til Bates’ tro væbner ved komfuret. To kokke lyder ikke af meget, men i tilfældet Connection by Alan Bates er der faktisk tale om en fordobling af medarbejdere i køkkenet i forhold til de første par måneder af restaurantens levetid, som begyndte tilbage i maj 2021. Alan Bates lagde fra land med et koncept, hvor der både skulle være minimal økonomisk risiko og en god mulighed for at skabe det koncept, han gerne ville lave.  

Et lokale var selvsagt en nødvendighed, og han vidste, at der var et sådant ledigt på Øster Farimagsgade 18 i København. Lokalerne, der tidligere har huset Mads Battefelds Hjemme og senest Kong Hans’ private middagsselskaber, tilhører Skouboe-familien, som også ejer Kong Hans og Henne Kirkeby Kro. Netop sidstnævnte var Alan Bates’ første arbejdsplads i Danmark, så han ringede for at høre, hvad der kunne lade sig gøre. 

"Jeg ringede til Garrey (Garrey Dawson, restaurantchef på Henne Kirkeby Kro, red.) og spurgte, om der var mulighed for at leje stedet, i første omgang for en kortere periode." Det kunne godt lade sig gøre, og sådan begyndte tingene at tage form. Stedet passede perfekt til Bates’ ønske; at have ét stort bord med plads til 10 personer. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i København og Mads Nørgaard