Er kimchi den nye ketchup? scroll-down

Er kimchi den nye ketchup?

En tidlig morgen for syv år siden stod Kala Sung i et restaurantkøkken i New York og lavede kimchi af en alt for stor levering af kinakål og mærkede, at hun fik gåsehud. Mens hun masserede salt ind i grøntsagerne, blev hun mindet om sine glemte kulinariske rødder, og det blev et vendepunkt. I dag bor hun i København og laver pop-ups, kurser og samarbejder med restauranter om kimchi. Her fortæller hun, hvorfor hun elsker de fermenterede grøntsager så højt, og om hvordan du får budt dem velkommen i dit eget køkken.

Af Lene Lykke Hovmand
Foto: Jasper Carlberg
Gastro

Man skulle tro, at det at spørge den koreansk/amerikanske kok Kala Sung, om hun kan huske, den første gang hun spiste kimchi, svarer til at spørge en dansker om det første minde om at indtage en leverpostejmad. Ikke så klart i erindringen, vel? Men sådan er det ikke. Kala Sung har helt tydelige minder om oplevelsen, selvom hun kun var fire år gammel.

”Jo jo, jeg kan tydeligt huske det! Koreansk mad er ret stærk, så min mor havde altid en lille skål vand på bordet, som hun skyllede noget kimchi i til mig for at rense det krydrede af. Jeg kan ikke huske smagen, men jeg kan huske, at alle de voksne spiste kimchi, så jeg følte mig som en del af det, og det var fantastisk: Jeg kan også spise kimchi!”

Hun hiver en iPad op af det bomuldsnet, hun har over skulderen, og finder billeder frem af koreanske måltider. Billederne er taget oppefra og viser flere små skåle, end man umiddelbart kan tælle.

”Man kan kalde et koreansk måltid for en masse side dishes. Der er altid ris og suppe, men derudover kan du sammensætte dit måltid af de ting, du kan lide, og som du synes passer sammen. På den måde er det meget anderledes end med danske retter, hvor du typisk vil sammensætte alle de smage, du vil have, på én tallerken; torsk toppet med asparges, noget salat, lidt olie og måske en sauce eller noget fermenteret. Protein, kulhydrat, krydderier og alt sammen i én ret. Og i et koreansk måltid er der altid kimchi. Min far er en crazy foodie, så da jeg voksede op, var der gerne fem-seks forskellige slags kimchi på bordet.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad