Erwin Lauterbach: ”Der sker et eller andet, når man samles om en grill. Det er ret interessant. Både kedeligt, men også værdifuldt” scroll-down

Erwin Lauterbach: ”Der sker et eller andet, når man samles om en grill. Det er ret interessant. Både kedeligt, men også værdifuldt”

Det 71-årige kokkeikon Erwin Lauterbach, der driver Restaurant Lumskebugten i København, fortæller om sit livs bedste måltid, sit uundværlige råkostjern og den dessert, han altid spiser på sin fødselsdag.

Af Magnus Kraft
Foto: Santiago de la Vega
Gastro Euroman

Hvad har du altid lyst til at spise?

 

”Rugbrød, uden tvivl. Det kan jeg ikke undvære. Hvis jeg er ude at rejse i bare fire dage, glæder jeg mig straks til at komme hjem og spise rugbrød igen. Jeg er vokset op med rugbrød, og jeg spiser det hver morgen.”

 

Hvad har været dit bedste måltid?

 

”Vi er helt tilbage i 1979. Jeg fik chancen for at besøge en kok, der hed Frédy Girardet i Crissier, lige uden for Geneve. Der fik jeg et måltid, der faktisk bare bestod af meget tæt persille og en ung kalvenyre. Det var, så håret rejste sig, og det var en oplevelse, jeg aldrig havde haft før. Det var sådan en intens persillesmag, det var helt fremragende. Oplevelsen var unik, så når man spørger mig om mit bedste måltid, er det altid den, der dukker op.”

 

Hvad har været dit værste måltid?

 

”De værste måltider er altid dem, hvor jeg kommer ind et sted, hvor de er meget tilfredse med sig selv, og så får man noget, som er de rene efterligninger. Det smager simpelthen ad helvede til. Jeg fik engang en brændenældesauté på en Michelin-restaurant, som var uspiselig, fordi brændenældesmagen hang i munden og gjorde resten af måltidet til en kedelig oplevelse.”

 

Hvad er dit mest uundværlige udstyr?

 

”Udover min kniv er det et ganske almindeligt råkostjern til 35 kroner. Det er skidenemt at gøre rent, og jeg bruger det i et hav af sammenhænge til privatforbrug lige fra revet æble til gulerødder, hvidløg og så videre. Jeg er praktisk anlagt og kan godt lide, at jeg ikke skal sidde og samle fem ting efter, jeg har brugt det. Man skal bare huske at smide det ud, når det begynder at blive sløvt.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi og Kokke