Jernalderen
Hvis du ikke er så heldig at have arvet en støbejernspande, som med kærlighed har tilberedt måltider i flere generationer, kan du starte din egen tradition med en Finex Cast Iron Skillet. Den er en nytænkning af den klassiske støbejerns­pande med et sekskantet design, som gør den let at hælde fra, og et ’coiled wire spring’-håndtag, som ikke bliver for varmt at holde på. Pris: ca. 850 kr. plus levering på finexusa.com.

 

Grønne fingre
Det er underordnet, om du drikker vodka, gin, rom eller whisky, din yndlingssprut kommer fra en plante i en eller anden form. ’The Drunken Botanist’ giver et grundigt indblik i traditionerne omkring fermentering og destillering med masser af information og historier om diverse drinks. Lyder det lidt tørt, synes du? Jamen, der er også opskrifter på mere end 50 drinks. 199,95 på Saxo.

Fadlagret fusion
Macallan laver noget af verdens mest eftertragtede whisky. De sjældneste flasker bliver solgt for millionbeløb. Men mindre kan også gøre det. For eksempel destilleriets nye Double Cask, en 12 år gammel sag, der er en fusion af whisky lagret på fade af henholdsvis amerikansk og europæisk eg, der med hver deres karakteristika skaber en blød og blid velsmag med noter af honning, citrus og karamel. For folk, der ikke allerede dyrker passionen, er det et rigtig godt sted at begynde et forhold til whisky. Kommer i handelen til 499 kroner i begyndelsen af december i udvalgte forretninger, blandt andet hos Kjær og Sommerfeldt.

Hæld din øl ud - i maden
Lægerne Arne Astrup og Erik Skovenborg rider på tidens ølbølge med deres nye kogebog 'Til øllet'. Tesen bag bogen er, at øl er sundt, men heldigvis er der mere end god samvittighed i bogen, man kan nemlig lade sig inspirere af dens mange opskrifter illustreret med gode, klare billeder og skrevet af danske topkokke. Det går fra en hverdagsagtig grydekylling i brown ale til en avantgardeservering med ølbraiserede kalvehaler med modersmælk og græs (jo, det hedder den), som du nok skal afsætte hele weekenden til at kreere. Købes hos forlaget Klim for 249,95.

 

Barmøbel - for voksne
De færreste af os har en åben udstilling med vores spiritus og likører – vi går jo ikke i gymnasiet længere. Men det giver os heldigvis en god undskyldning for at købe et flot møbel til flaskerne, fx Elixir Mini Bar fra CB2. Elixir er håndfremstillet i bæredygtigt massivt akacietræ og er kompakt nok til at stå diskret ved siden af sofaen. Pris: Ca. 2.150 kr. plus levering på cb2.com

Temperaturen stiger
En fortræffelig, ikke alt for stærk (4 på en skala til 10), rustrød chipotlesauce, der giver en mangefacetteret smagsoplevelse med behagelig syre fra limesaften, masser af frugt fra cayenne- og ancho-chili samt en klar, men ikke altdominerede røgfylde fra chipotlen. Også en distinkt jordbunden smag af spidskommen. Saucen, der blev flot placeret i vores storslåede hot sauce-test, er perfekt tilbehør til din chili con carne, dine tacos eller din æggeret, hvis den trænger til eksotisk spice. Tilbage på lager hos Chili House til en pris af 62 kroner.

Billedresultat for To øl !!!pa

Seks gange To Øl ...
... giver desværre kun seks flasker. Til gengæld er de fra et af Danmarks bedste bryggerier, To Øl. Også i udlandet har man kig på de unge bryggere. Aktuelt importerer de deres ekstreme og ekstremt velsmagende produkter til over 42 lande. Hvis ikke du kender bryggeriet, har firmaet Boxbeer gjort sig den ulejlighed at sammensætte et udvalg af seks af deres vildeste bryg, for eksempel en !!!PA-Simcoe, Mosaic Triple IPA, der er helt vildt humlet og stærk (13 %) og en tyk Liquid Confidence Imperial Stout, der er brygget med både røgede og ikke røgede chilier. Vent med at åbne smagekassen, til gæsterne er gået. Pris: 299 kroner på boxbeers.dk

Nordisk hygge
Restaurant 108 er udsprunget af Noma og ligger smukt placeret mellem Christianshavns Kanal og den nye inderhavnsbro. Køkkenchef Kristian Baumann forsøger at bevare en tæt forbindelse til den nordiske natur. Igennem året fylder restauranten fx spisekammeret med skovens bær, blomster, svampe og nødder og fermenterer alt fra græskarkerner til indmaden fra blæksprutter for at brygge nye smage til deres køkken. Bestil et gavekort her.

Endnu mere lokalt
Aqua Vitae Sydfyn bruger kun frugt, som er tilgængelig i lokalområdet. Skulle høsten af Ingrid Marie-æbler fx slå fejl, bliver der ingen Ingrid Marie-akvavit det år, heller ikke selv om høsten i Jylland skulle være gået godt. Krondild er en æblebrændevin krydret diskret med krondild. Æblefrugten træder tydeligt igennem, og den er især velegnet til sild. 249 kr. plus levering på eriksorensenvin.dk

Du kan ikke slå den ihjel
Der er 8 (!) års garanti på Blendtec Designer 625 Blender. Normalt dør blendere på grund af overophedning. Men Designer 625 er designet til at tage masser af kølende luft ind, samtidig med at den ekstremt kraftige motor (3 hestekræfter) hakker, mikser, smoother og så videre. Desuden er den nem at gøre ren på grund af sin glatte sokkel. Fås i farverne sort, grafitgrå, hvid og granatæble. 5.495 på Domotech.


Gnindningsfri cocktail
De fleste cocktail-shakere har to grundlæggende fejl. De er som regel svære at separere, og den indbyggede si bliver ofte stoppet til. De problemer kommer du uden om med Koriko Weighted Shaking Tins. Dette Boston-style sæt består af to simple beholdere, som bliver holdt sammen af et let undertryk og derfor kan separeres uden besvær. Du skal dog huske at have en si ved hånden, da sådan en ikke følger med. Pris: Ca. 75 kr. plus levering på eu.cocktailkingdom.com

Smagfuld tryksag


Et abonnement på hele landets yndlingsmagasin. 449 kroner for 10 numre.

Flydende guld (ikke kun pga prisen)
Det kan lyde lidt overflødigt at købe en olie med tilsat citron. For er det ikke det, man selv gør, når man laver en vinaigrette. Men vi vil ikke desto mindre anbefale dette produkt
, der tilsættes grønne citroner under presningen i Portugal, hvilket resulterer i en ualmindeligt aromatisk olie. Din avocadomad fortjener den. 129 kroner hos L'Oliviers.

 

Gavekort til dagen derpå
Mikkeller har kastet sin kærlighed over den trendy japanske nudelsuppe ramen og har åbnet restauranten Ramen to Bíiru med en filial på både Vesterbro og Nørrebro, som serverer ramen og øl. Nudelsuppen, der for øvrigt skulle være en glimrende kur mod tømmermænd er lavet på en intens suppefond på kød eller fisk og toppet med soja eller miso, samt hvad der ønskes af fyld, fx svinekød eller æg. For at holde oplevelsen så japansk som muligt er der blevet importeret en betalingsmaskine, hvor man vælger sin ramen og sin drik, hvorefter man tager sin madbillet med til skranken. Se mere på mikkeller.dk


Ka de li' ... ?
Ja, så er denne bog noget for dem. De fire kreative køkkenveteraner varierer i de uendelige over det prægtige bløddyr: østersburgere,  østerslasagne, østerscappuccino. Østers med syltede blommer, tørret appelsin og bagte æbler. Østers med gulerødder, kaffebønner og gedeost. Østers med karry og safran. Rødbedetatar med østers. 299,95 hos Bog & Idé.

Tysk håndværk – italiensk livsglæde
Fantastisk, let bitter urtelikør fremstillet i Bayern efter italiensk opskrift. Smager af rabarber, bitter appelsin og kakao. Lækker on the rocks eller med tonic og et smagfuldt alternativ til Campari og Aperol i din Spritz eller Negroni. 199 kroner hos Den Sidste Dråbe.

Minimalt
Det kan være svært at vælge blandt de rigtig mange lækre kokkeknive af god kvalitet, der efterhånden er tilgængelige i Danmark. Særligt fordi de lokker med foldet damaskstål, keramik, bambusskæfter, ultraviolet skær og vi skal komme efter dig. Den her Mac Pro kokkekniv har ikke ændret sig meget de sidste 15 år, til gengæld er den klassisk, smuk , holdbar og skarp. Desuden kan den bruges til næsten alle de ting, du skal bruge en kniv til. 22 cm koster 1.449 hos Foodgear.

Voksne mænd laver også pølser
Det er svært ikke at lave dumme ordspil på pølser. Lidt ærgerligt, egentlig, når man tænker på, hvor fantastiske de kan være. Den kan denne lille bibel til alle, der ønsker at lære pølsemageriets ædle kunst, forhåbentlig hjælpe på. Flotte billeder og pædagogiske forklaringer fortæller dig alle de ting, du har brug for at vide, inden du går i gang med tarm, spæk og krydderier. Køb den til madøret, der har alt. Pris: 219 kroner på Plusbog.

Lavkultur af fineste slags
Den meget anerkendte vinglasproducent Riedel har designet et glas, der slipper det bedste af smagen og boblerne i verdens berømteste læskedrik fri i din mund. Fremstilllet i samarbejde med Coca-Cola. Vi savner ord for vores begejstring. 75 kroner hos Riedel.

 

Wild duck with pumpkin and arabica #THISisGEIST

Et billede slået op af Bo Bech (@bobech) den

Et måltid til topkarakter
Den har ligget der nogle år, Bo Bechs Geist. Det er den ikke blevet ringere af. Som Martin Kongstad for nyligt skrev i sin anmeldelse af restauranten: "En af de bærende tendenser i det moderne køkken er skarpt komponeret enkelthed; få ingredienser, som vil hinanden noget nyt, og Bo Bech er helt inde i epicentret af denne nye bølge, ja, han er med til at skabe den, ikke bare herhjemme, men på verdenplan. Flere af de retter, jeg spiste på Geist, var til rene trettentaller, og med det menes, at de ud over at smage enestående godt, tog gastronomi ud, hvor den ikke har været før. Det er noget af en bedrift. Respekten herfra vil ingen ende tage." Ring eller skriv til Geist og aftal et gavekort.

Og til sidst et lille bud på en hadegave, hvis du skal medvirke i en eller anden irriterende pakkeleg: