Irish Coffee
Foto: Philip Ørneborg Bartender: Daniel Dam. Retouch: Klaus Rudbæk.

Sådan laver du en Irish Coffee efter den originale opskrift

Den var fast inventar på 80’ernes charterferie eller på menuen til familiefesten. Men selv om Irish Coffee har et dårligt ry, smager den faktisk ganske hæderligt, hvis den laves efter den originale opskrift.

printer Print
clock 5 minutter
plate 1 Irish Coffee
  • 4 cl. god whisky
  • 10 cl. god stærk kaffe
  • 5 cl. let pisket fløde
  • 3 tsk. brun farin
  • Kakaopulver

Euroman_DRINKS_43164 (1).jpg

Sådan gør du:

  1. Hæld whisky, brun farin og kaffe i et glas. Rør rundt, indtil farinen er opløst.
  2. Top med let pisket fløde, og drys med kakaopulver.

’Cream as rich as an Irish brogue. Coffee as strong as a friendly hand. Sugar, sweet as the tongue of a rogue. Whiskey, smooth as the wit of the land.’

Sådan lyder den originale opskrift på Irish Coffee fra selveste ophavsmanden. Han hedder Joe Sheridan og var ansat som kok og bartender i Foynes Airport ved byen Limerick i Irland, da han opfandt en af verdens mest kendte varme cocktails. Det siges, at drinken første gang blev indtaget en sen vinteraften i 1943. Via morsekode fik lufthavnen besked på, at et fly, der var på vej fra Foynes til New York, pludseligt måtte vende om på grund af dårlige vejrforhold. Sheridan måtte diske op med varm mad og drikke til den tilbagevendte besætning og passagererne, og det var i denne stund, at Irish Coffee for første gang blev serveret.

Skal drinken laves på den helt rigtige manér, må den ikke omrøres, når den let piskede fløde er kommet på toppen. Smagsoplevelsen er efter sigende bedst, når den varme kaffe med whisky drikkes igennem flødelaget.

Den oprindelige opskrift foreskriver selvfølgelig brugen af en god irsk whisky, men har du lyst til at sætte et dansk præg på cocktailen, kan du med fordel bruge en whisky, der er produceret herhjemme, fx fra Stauning, Fary Lochan eller Mosgaard.

Se, hvad vi ellers skriver om: Cocktail, Drinks og Opskrifter