Smagen af Noma plejer at være forbeholdt dem, der har midler til at betale på den tunge side af 4.000 kroner for en middag. Men snart kan du pifte dine egne køkkenkundskaber op med Nomas originale, fermenterede sovs, den såkaldte garum. Det gøres for at tjene flere penge på en restaurant, der har behov for at aflønne hårdtarbejdende medarbejdere rimeligt, mens kreativiteten holdes i live, fortæller ejer René Redzepi til Børsen:

”Noma Projects er et rum, hvor vi kan gøre de ting, der dels understøtter Nomas økonomi, dels gør noget godt i samfundsmæssig henseende. I tilfældet garum tager vi en ekspertise, vi har udviklet gennem mange år, og aktiverer den økonomisk gennem et salg til en ny målgruppe.”

Selvom man har produceret garum i mere end 1000 år, er den fermenterede sovs en hjørnesten i Nomas smagsunivers. Redzepi forklarer videre til Børsen, at man ved at tage lidt kogt blomkål og stege det let på panden med et par dråber garum kan skabe et fuldbyrdet alternativ til en kødbaseret middag.

Noma Projects, som forretningsenheden kommer til at hedde, lancerer to versioner: En vegetarisk garum baseret på ris og æg samt en vegansk garum baseret på røgede svampe.

I første omgang vil garum-flaskerne komme i salg gennem en venteliste. En flaske koster i omegnen af 200 kroner, og vil kunne give smag til 10 måltider.