scroll-down

Thomas Castberg kan ikke fordrage østers: ”Med det samme, jeg får en i munden, bliver jeg ramt af min brækrefleks”

Den garvede ’Masterchef’-dommer og stjernekok Thomas Castberg fortæller om sit bedste måltid, de værste madtrends og et svært forhold til en ellers populær spise.

Af Mikkel Tofte Langerhuus
Foto: Jonas Pryner Andersen
Gastro Euroman

Hvad har været dit bedste måltid?

”Jeg har en del måltider, jeg husker tydeligt, og de er meget forskellige. Hvis vi starter i den dyrere, finere ende af skalaen, vil jeg nævne Epicure i Paris, hvor jeg var afsted med Jakob Mielcke og Jesper Koch (meddommere i ’Masterchef’, red.). Det var en stor oplevelse. Men lige så tydeligt husker jeg et sted ved Kebnekaise oppe i det nordligste Sverige ved søen Ládjurjárvi. Der ligger en burgerjoint, der ikke ser ud af noget som helst. Der står en mand og griller elgburgere, som er et sammenklappet himmerige. Den har jeg fået et par gange, og det er noget af det bedste, jeg ved. Men jeg er ikke sikker på, at den ville smage så godt herhjemme, når man ikke har vandret i bjergene i en uge. På den måde er de bedste måltider ofte bundet op på nogle stærke minder.”

Hvad har været dit værste måltid?

”Det er et meget nemmere spørgsmål at svare på. Her skal vi til Milano og på en to-stjernet Michelin-restaurant – faktisk også sammen med Jakob Mielcke og Jesper Koch – som hedder Cracco. Den er meget hypet, men det er det argeste lort, jeg nogensinde har fået. Samtlige serveringer, fra vi kom, til vi gik, var horrible. I al sin elendighed var det nærmest imponerende.”

Hvad har du altid lyst til at spise?

”En ristet hotdog med det hele. Det kan jeg sgu altid spise. Jeg kan ikke komme i tanke om noget tidspunkt, hvor jeg ikke ville have lyst til at spise en, uanset om det er til morgenmad, eller hvad det var. Jeg er generelt ikke så meget til søde sager, så min morgenmad skal også hellere være salt og varm end kold og sød. Det, synes jeg, kan meget mere. Så hotdogs any day. Det smager fandeme godt.”

Hvad er dit mest uundværlige gadget i dit køkken? 

”Mine rivejern er nok det, jeg bruger mest. Jeg har ikke nogen store maskiner derhjemme. De er uundværlige til at rive citrusskal og ikke mindst parmesanost. Når man skal fodre tre børn, bliver det til mange pastaretter, der skal toppes med en generøs mængde ost.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi og Kokke