Vinsmagning Chave
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj

Stor guide: Vertikalsmagning af 15 årgange fra det legendariske Chave-vinhus

Denne er artikel er for de virkelige nørder: En vertikalsmagning af 15 årgange, 2015-1995, fra vinhuset Chave, der har legendestatus på verdensplan. Det er krævende vin – hvid rhone er ikke en pleaser, ej heller Chaves, og vinen lukker tilmed ned i en periode af sit liv, uden at man helt ved, hvornår det er. Forventningerne var høje – og de blev stort set indfriet. Hvid chave er noget helt og aldeles unikt.

Der var linet op til én af de rigtige nørdeaftenener. Vertikalsmagninger, dvs. smagning af samme vin i en række årgange, er i sig selv til den nørdede side, hvis der er mange årgange. Tre til fem årgange kan de fleste være med til. Det giver lidt perspektiv på aldringsprocessen. Men 15 forskellige årgange! Og så i et spænd fra 2015 til 1995, så det næsten var hvert eneste år – det er noget mere krævende. Og så tilmed en vintype som hvid hermitage, der ikke er mainstreamvin.

Det er i øvrigt den største vertikalsmagning af netop denne vin, som jeg har kunnet finde på nettet. Der skal nok være afholdt lignende og større vertikaler, men jeg har bare ikke kunnet finde dem. Når man kan læse mange smagenoter på vinen hos for eksempel Parker eller Rhône-eksperten Jonathan Livingstone-Dearmonth, stammer vinene fra en række forskellige smagesituationer.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her