Videospil er ikke blot for nørdede teenagere, der drikker cola og spiser chips. Nej, det er en kliché, der er tyndslidt.

Videospil har gennem historien været med til at definere populærkulturer og har kunnet afspejles i samfundstendser. På Strong National Museum of Play i Rochester, New York, der er et af verdens største af sin slags, hylder man derfor videospil. Og i 2015 blev The World Video Game Hall of Fame så etableret. 

I forbindelse med åbningen blev 6 spil indlemmet i Hall of Fame, og i 2016 er endnu 6 spil blevet tilføjet. 

For at en titel kan optages i Video Game Hall of Fame, skal det overholde fire grundlæggende kriterier. Sidste kriterie kan dog i sig selv være nok i visse tilfælde: 

Ikon-status, spillet er bredt anerkendt og husket.
Levetid, at spillet er mere end en forbigående dille og har nydt popularitet over tid.
Geografisk rækkevidde, at spillet ikke er begrænset til enkelte lande. 
I
ndflydelse, at spillet har haft en betydelig indflydelse på design og udvikling af andre spil, på andre former for underholdning eller om populærkultur og samfundet generelt.

Vi ser her på de 12 spil, som er udvalgt til Video Game Hall of Fame - i vilkårlig rækkefølge:

GTA III
Udgivelsesdato: 22. oktober 2001
Udvikler: DMA Design
Udgiver: Rockstar Games

Hvem husker ikke Grand Theft Auto-serien? I GTA III tager spilleren rollen som den stemmeløse hovedperson, Claude, der har til formål at arbejde sig op den kriminelle underverden i Liberty City i denne første 3D-udgave af spillet. 

For at opnå respekt må Claude fuldføre missioner for forskellige kriminelle bander, der leder ham videre i spillet. I takt med at spillet skrider frem, og Claude stiger i hierarkiet, bliver han dog også selv et eftertragtet mål for andre kriminelle typer.

Da GTA III kom frem, vakte det furore. Kritikere mente, at spillet fremmede vold og kriminelle aktiviteter med sin mere eller mindre realistiske stil.

Spillet har solgt mere end 220 millioner eksemplarer på verdensplan. 

Sonic the Hedgehog
Udgivelsesdato: 23. juni 1991
Udvikler: Sonic Team
Udgiver: SEGA

Det lignede måske et umuligt projekt: SEGA ville udfordre Nintendos allerede veletablerede karakter Mario med et nyt spil.

Karakteren blev det hurtigløbende pindsvin Sonic i den ikoniske kobolt blå farve. Navnet hentede Sonic fra hans evne til at rejse ved supersoniske hastigheder (supersonic speeds på engelsk).

Sonic the Hedgehog blev lynhurtigt en populær titel og blev en dominerende spiller i 1990'ernes konsol-krig. Sonics superhurtige og flydende gameplay var noget, som ingen havde oplevet før. Spillet har solgt mere end 15 millioner eksemplarer, og er derved det bedst sælgende SEGA-spil nogensinde. 

Spillet affødte mere end 20 ekstra spil og spin-offs, samt et tv-show og tegneserie.

Space Invaders
Udgivelsesdato: Juni 1978
Udvikler: Tomohiro Nishikado
Udgiver: Taito (JP), Midway (NA)

Game-playet for Space Invaders er ganske simpel: Du styrer en laserkanon, der har til opgave at nedskyde indkommende, pixelerede rumvæsener. Du kan ikke flytte laserkanonen andet end sidelens - derefter er det så bare at skyde løs mod monstrene, der dog besvarer din ild.

Space Invaders blev udviklet og designet af Tomohiro Nishikado i 1978 med stor succes. Blandt andet blev grafikken anset som værende overbevisende for tiden og spilfunktionerne for innovative. Spillet var desuden et af de første, der indeholdt en 'high score' øverst på skærmen, hvilket sidenhen har været et fast element på arkadespil.

Space Invaders var også en årsagerne til, at spillekonsollen Atari 2600 fik stor succes. Med mikroprocessor og plug-in-spil gjorde Atari 2600 det muligt at sidde hjemme i stuen spille det stærkt vanedannende spil. 

Legend of Zelda
Udgivelsesdato: 21. Feb 1986
Udvikler og udgiver: Nintendo

The Legend of Zelda er inspireret af skaberen Shigeru Miyamotos barndom i skoven, og er blevet et af de mest berømte action/adventure-spil. Blandt andet grundet et kreativt gameplay og ørehængende temamusik.

Spillet følger hovedpersonens, drengen Link, kamp for at rede prinsesse Zelda ud af kløerne på den onde Ganon i en fantasyverden. Undervejs skal Link desuden indsamle fragmenter af Triforce-trekanter for at opnå kompetencer.

Det er et ikke-linært spil, hvilket betyder at spilleren har mulighed for selv at gå på opdagelse i eventyrverdenen. Zelda var således et af de første computerrollespil der med succes lader spilleren kontrollere hovedpersonens handlinger totalt.  

Zelda har på verdensplan solgt over 73 millioner eksemplarer.

Oregon Trail
Udgivelsesdato: 3. december 1971
Udvikler: MECC

Tre lærerstuderende, Don Rawitsch, Bill Heinemann, og Paul Dillenberger, skabte i 1971 The Oregon Trail for at hjælpe skolebørn i Minnesota med at lære amerikansk historie.

Spillet udfordrede studerende til at påtage sig rollen som vestlige bosættere, der krydser kontinentet. Spillet var banebrydende for sin blanding af læring og leg i computerform.

Oregon Trail har solgt over 65 millioner eksemplarer gennem tiden. 

The Sims
Udgivelsesdato: 4. februar 2000
Udgiver: Electronic Arts

The Sims har gjort kedelige dagligdagsrutiner som opvask, rengøring og madlavning til en millionforretning.  For hvem har ikke eksperimenteret med at skabe sin helt egen lille Sims-familie?

Designer Will Wright udviklede allerede i 1989 dele af Sims-verdenen i SimCity, men det var først i 2000, at det blev muligt for spillerne at udforske de mere intime relationer mennesker imellem.

I The Sims du tage kontrol over en eller flere personlige figurer og guide dem gennem deres hverdag - en form for digitalt dukkehus, der giver ubegrænsede legemuligheder. Spillet bruger videnskabelig forskning på menneskets psykologi og sociologi for at kunne lade personerne reagere så realistisk som muligt.

Og er det ikke nok at styre en hel familie, så kan du selvfølgelig også lege arkitekt og designe dit helt eget hus. Ergo får du alt det, du drømmer om, lige der på skærmen i The Sims. 

Spillet har haft universel appel hos både børn og voksne, og The Sims har udvidet opfattelsen af, hvad et spil kan. Derfor er det heller ikke underligt, at spillet har solgt mere end 175 millioner eksemplarer på verdensplan.

Super Mario Bros
Udgivelsesdato: 1985
Udgiver: Nintendo

Der er vel næppe en figur på denne liste, der er mere genkendeligt for de fleste end Mario? 

Mario dukkede første gang op som i arkadespillet Donkey Kong i 1981, under navnet Jumpman, men fik for alvorlig ikonstatus i Super Mario Bros-spillet.

Super Mario er designet af Shigeru Miyamoto, udgivet af Nintendo, og er siden lanceringen blevet det mest populære videospil med mere end 260 millioner solgte spil på verdensplan.

Ifølge World Video Game Hall of Fame viste en undersøgelse fra 1990, at Mario på daværende tidspunkt var mere genkendelig for amerikanske børn end Mickey Mouse.

Blikkenslageren Mario med de karakteristiske overalls skal i det sideskrollende platformspil bevæge sig gennem den farverige grafik af baner i jagten på prinsessen, der er taget til fange af den reptil-lignende figur Bowser.

Mario er siden sin succes som videospil blevet eksporneret til al verdens platforme.  

Tetris
Udgivelsesdato: 1985
Udgiver: Nintendo

Reglerne er ufattelige enkle. Alligevel er spilmulighederne uendelige.

Rotér og flyt faldende klodser i forskellige former til bunden af din skærm og placér dem, så de danner vanrette linjer, der derefter forsvinder. 

Som du kommer ind i spillet, begynderne klodserne at falde hurtigere, og så er det med at bevare roen, inden klodserne er stablet i så uoverskuelig en rodebunke, at nye brikker ikke længere kan falde ned, og du bliver game over. 

Tetris blev opfundet af den russiske programmør Alexey Pajitnov. Inspirationen fandt han i pentomino-brikker - en brik, der består af fem kvadrater.

I 1984 tilpassede han puslespillet til computere blandt andet ved kun at give brikkerne fire kvadrater. Tetris blev navnet, der er en kombination af "Tetra" (græsk for fire) og "Tennis".

Tetris' popularitet tog for alvor fart, da det i 1989 blev muligt at spille spillet på Nintendos håndholdte Game Boy.  

Det var også samme år, at tetris fik sin genkendelige og uforglemmelige kendingsmelodi, der oprindeligt er en russisk folkemelodi med titlen Korobeiniki.

World of Warcraft
Udgivelsesdato: 2001
Udgiver: Blizzard

Et af de absolut mest populære online gaming-spil nogensinde. World of Warcraft (WoW) har lænket millioner af gamere til skærmen verden over i forsøget på at stige i leves, og er blevet en kæmpemæssig forretning.

Det anslås, at mere end 10 millioner spillere er aktive på WoW-servere, der bliver hostet af spiludviklerne bag WoW, Blizzard. Her spilles der i en fantasiverden domineret af forskellige racer.

World of Warcraft er Blizzard første MMORPG (Massively Multiplayer Online Roleplaying Game) og spilles udelukkende online på servere. Det kræver et månedeligt bebyr at spille på serverne, og netop derfor er spillet blevet en millionforretning. 

Pac-Man
Udgivelsesdato: 1980
Udgiver: Namco

Pac-Man blev opfundet af programmøren Toru Iwatani i 1980 og er siden blevet til et kulturelt fænomen. I spillet spiller du en lille gul cirkel, der skal flygte fra spøgelser i en labyrint, mens du æder dig gennem banen. 

Vi behøver vist ikke introducere yderligere.

Pong
Udgivelsesdato: 1972
Udgiver: Atari

Pong er forenklet sagt en form for bordtennis på en skærm. Spillet blev udgivet i 1972 til arkademaskinerne. Bagmanden hedder Allan Alcorn.

Selvom det ikke var den første elektroniske spil, og Magnavox Odyssey hjemmekonsollen allerede havde budt på et lignende tennisspil, var Pong det første spil til rigtig at slå bredere igennem.

DOOM
Udgivelsesdato: 1993
Udgiver: id Software

DOOM har været skelsættende for måden, vi spiller first-person shooter-spil på i dag, siden det blev lanceret i 1993 af id Software med udviklerne John Carmack og John Romero i spidsen

DOOM var mere end blot en kommerciel succes. Det var også banebrydende på centrale punkter i forhold til spildesignet.

I DOOM kæmper du som spiller mod dæmoniske monstre, og der er både tunge håndvåben og masser af bold, når du bevæger dig gennem banerne.

DOOM mødte også stor kritik for den voldelige stil. Især i kølvandet på Columbine-skyderierne 1998, hvor det efterfølgende kom frem, at gerningsmændene havde været DOOM-spillere.

Kilde: Video Game Hall of Fame.

LÆS OGSÅ: Disse folk skal du følge på Snapchat

LÆS OGSÅ: Se den nye trailer til Assassin's Creed

LÆS OGSÅ: Smukke Alicia Vikander overtager rollen som Tomb Raider