15 filmklassikere, du skal se scroll-down

15 filmklassikere, du skal se

Er du ved at være i bund med de nyeste film på Netflix, HBO, Viaplay og alle de andre streamingtjenester? Fortvivl ej. Vi har samlet 15 klassikere fra forskellige årtier, genrer og lande, som du skal se.

Af Nina Buth Olsen
Kultur Euroman

Citizen Kane, 1941

Da den amerikanske instruktør Orson Welles i en alder af blot 26 år udkom med sin debutfilm ’Citizen Kane’ i 1941, havde ingen forudset, at den sidenhen og af flere forskellige skulle blive kåret som verdens bedste film.

’Citizen Kane’ handler om Charles Foster Kane, der spilles af Orson Welles selv, som er en velhavende aviskonge. I filmens første scene ligger Kane på sit dødsleje og siger sit sidste ord: “Rosebud”. Derefter går en række journalister i gang med at undersøge ordets betydning og sammenhæng med Kanes liv.

Filmen fik stor opmærksomhed for sin fortællemæssige opbygning, da historien er sat sammen som et puslespil i form af flashbacks til Kanes liv, der viser, hvordan avismogulen i virkeligheden var et ensomt menneske, der var besat af jagten på anerkendelse og kærlighed.

Derudover blev Welles’ tekniske færdigheder gennem bl.a. brug af dybdefokus, alternative kameravinkler og perspektiver hyldet som banebrydende stilistiske innovationer, som aldrig var set før.

Filmen har siden 1962 og i flere årtier frem været kåret som intet mindre end verdens bedste film af The British Film Institute. I 2012 blev den dog overgået af Hitchcocks ’Vertigo’ fra 1958.

'Citizen Kane' kan streames på YouTube her

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: