I den svenske serie 'Snabba Cash' portrætterer Alexander Abdallah en ny type gangster scroll-down

I den svenske serie 'Snabba Cash' portrætterer Alexander Abdallah en ny type gangster

På film er bandemedlemmer og andre kriminelle ofte ensporede typer med hang til håndvåben og hård attitude. I Netflix-serien ’Snabba Cash’ forsøger den svenske skuespiller Alexander Abdallah at ændre den fremstilling. Det er der en helt særlig grund til.

Af Casper Hindse
Foto: PR
Kultur Euroman

Første gang, vi møder Salim i den nye Netflix-serie ’Snabba Cash’, synger han. Ikke så underligt endda, eftersom han på tilværelsens overflade lever af at være bryllupssanger. I næste scene venter Salim ved et indkøbscenter. Da han ser to unge mænd gå gennem skyde-
dørene, følger han efter og likviderer dem foran en gruppe skrigende cafégæster. Der er altså en vis spændvidde i bandemedlemmets personlighed.

”Jeg troede faktisk, det ville blive en stereotyp rolle, for det er indvandrerroller som regel. Men jo mere jeg læste mig ind i Salim, jo mere gik det op for mig, at der var en helt særlig kompleksitet her. At spille en hård fyr, der slår nogen ihjel, var interessant, for hvordan kunne man gøre ham til én, folk vil holde med og investere flere timer på at følge i en serie?” siger Alexander Abdallah.

Den 27-årige svensker er en af sit hjemlands mest hypede skuespillere lige nu. Hans roller er ofte fyldt med mystik, ligesom han forrige år instruerede kortfilmen ’Jag skiner inte utan er mina bröder’, der er et nænsomt og poetisk blik på hårdkogte unge fra forstæderne. Samtidig har Alexander Abdallah en trofast følgerskare på Instagram, ikke mindst fordi han altid er skarpt og udfordrende klædt – og eksempelvis poserer i både streetwear og kjoler.

Du har eksperimenteret en del med både følsomhed og maskulin femininitet i skuespil, kortfilm og på Instagram. Hvorfor?


”En mand skal kunne bære både det maskuline og feminine i sig. En cool mand er én, der kan erobre sit feminine potentiale og være i stand til at rocke det. Hvis jeg ikke kan det, er selve verden jo en stereotyp, og det synes jeg ikke, den skal være. Virkeligheden er alt for kompleks til at blive proppet ned i en kasse.”

Hvorfor tænkte du, at din rolle i ’Snabba Cash’ ville være endimensionel?
”

"Fordi mennesker har det med at fortælle enkle historier om hinanden. Det kommer nok fra film og serier, der viser, at vi kan være én bestemt type. Det tror jeg ikke, vi kan. Vi kan sagtens have mange sider og stadig være ét menneske. Det, jeg er allermest begejstret for ved ’Snabba Cash’, er, at du ser Salim og seriens anden hovedperson, Leya, have sex med krop og bare baller og det hele. Det er første gang, du ser to indvandrere være så intime i svensk film, og det viser, at selvom vi ofte fremstilles som stereotyper, gør vi faktisk, hvad alle andre også gør.”

Salim er generelt en følsom fyr, når altså ikke lige hans bande kigger med…


”Han er hård, når han påtager sig rollen i det kriminelle miljø, men han vil også elskes ligesom alle os andre. Det huskede jeg mig selv på, når jeg spillede karakteren. Hvis serien kun skulle handle om det kriminelle, burde de have hyret en kriminel til at spille Salim. Så jeg håber, at jeg har bidraget med andre lag. Der er både det hårde, men også tårer når ansigtet vendes bort.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Serier og Kriminalitet