Kogebøger bliver sprøjtet ud. Det er 199-kroners-gaven, ingen nogensinde bliver træt af. De ser fine ud på reolen, i køkkenet får de værten til at ligne en gourmet, de er spraglede, og de er til både mænd og kvinder. At de fleste så knaser ubrugt i ryggen, når man samler dem op, lader vi passere med overbærende mine. Her er en guide til kogebøger.

Ovenfor:

’Noma – Tid og sted i det nordiske køkken’

Som med El Bullis bog er det ikke alle opskrifterne, du lige lirer af i hjemmekøkkenet. Til gengæld har du aldrig oplevet, at verden uden for din dør var så spiselig og så spændende.
Politikens Forlag, 500 kr.

El Bulli 1998-2002’

Den måske smukkeste kogebog nogensinde. Om de år, hvor El Bulli indtog verdensscenen. Bogen er kun billeder og en fortegnelse over eksperimenterne. Opskrifterne og guides til udstyr kommer på en cd-rom.
Set på barnesandnoble.com til ca. 1.500 kr. ekskl. fragt.

’Escoffiers store kogebog’

Escoffier grundlagde det moderne køkken og er ansvarlig for hver eneste gode restaurant, du har spist på. Hans leksikon om finere madlavning er måske – hvis du kun ejede én bog her i livet – den vigtigste bog
i verden.
Nyt Nordisk Forlag, ca. 175 kr.

Paul Bocuse: ’Det franske køkken’

Han genskabte det franske køkken i en ny, renere og lidt mindre kalorierig udgave. Ingen muslinger i  bouillabaisse, og boeuf bourguignon skal laves på kalvekæber. Gør, hvad mesteren siger, og tænk ikke selv.
Udsolgt fra forlaget, men kan findes antikvarisk.

Anne Willans: ’Den klassiske køkkenskole’

Bogen er en billigere, men fuldgod erstatning for ’Larousse Gastronomique’. Her kan du slå op, hvad temperaturen skal være i rødt oksekød, og opskriften på en god mørdej. Og alt andet.
Gads Forlag, ca. 200 kr.

Kirk og Maarbjerg: ’Grundkøkken’

Burde blive en moderne klassiker. Maarbjerg er savnet på den danske restaurationsscene (tidl. Kommandanten og Ensemble), nu laver han kogekurser og alt muligt andet sammen med Nikolaj Kirk.
Politikens Forlag, 350 kr.

Aamann: ’Til frokost’

Smørrebrødet var – indtil det nye nordiske køkken – det eneste danske bidrag til verdens kogekultur. Adam Aamanns moderne opdatering af en tidligere lidt død tradition fortjener en plads på hylden. … og Frøken Jensen? Smid lortet ud sammen med margarinen.
Olivia (Politikens Forlag), 250 kr.

Rasmus Leck Fischer og Katja Dahlberg: ’Ukrudt’

Alt det nynordiske tamtam kan virke fjernt, når man ikke aner, hvad og hvor man skal plukke. En fin bog om spiselige urter og ukrudt samt uprætentiøse forslag til, hvordan du tilbereder dem.
People’s Press, ca. 300 kr.

Katrine Klinken: ’Måltider’

Er man hjemme klokken fem og skal spise klokken seks, skal det ikke være for langhåret. En fremragende hverdagsbog, let og alligevel ambitiøs, velegnet til børnefamilier, der vil lære de utaknemmelige bæster at sætte pris på forskellighed.
Politikens Forlag, 400 kr.

Thomas Keller og Harold McGee: ’Under Pressure’

Når du er her, er der ingen vej tilbage. Du har købt en professionel vakuummaskine til 10.000 kr. og pocherer hummerhaler ved 46 grader. Mad er ikke længere for sjov.
Set på barnesandnoble. com til ca. 275 kr. ekskl. fragt.LÆS OGSÅ Juleand: Den perfekte opskrift

LÆS OGSÅ Top 20: Københavns bedste værtshuse