Er man vokset op med GTA-franchiset, kender man snydekoderne til uendelig ammunition og de våben, man så i film med Jason Statham. Nedtop derfor har serien også været uhyre udskældt for at promovere vold i børnehøjde.

Men noget tyder på, at det ikke har ramt salget, eller måske har mediedækningen endda løftet det. Det seneste spil i serien fra 2013, ’GTA V’, er nemlig den bedst sælgende underholdningstitel nogensinde og slår spil som ’Diablo’ og film som ’Star Wars’. Selvom Nintendos franchise ’Mario Brothers’ samlet set har solgt flere spil, så er der ikke et enkeltstående spil, der har solgt mere, end de 90 millioner, som ’GTA V’ med Michael de Santa i hovedrollen har solgt.

Sammenlignet med James Camerons blockbuster Avatar fra 2009, der er den bedst tjenende film nogensinde, kan man tydeligt se forskellen. Mens filmen indtjente 17 milliarder på verdensplan, fik Rockstar bag spilserien 36 milliarder ind med ’GTA V’. Og her fem år senere fortsætter millionerne med at rulle ind.

”Jeg synes, at der er en vild forskel. Med undtagelse af noget Nintendo har lavet – Mario Brothers – har der aldrig været et konsolspil, der har solgt så mange spil,” fortæller Doug Creutz fra analyseselskabet Cowen til MarketWatch.

Mange husker nok at drøne mod solnedgangen i en åben sportsvogn med en flammekaster på førersædet i San Andreas. Men med et salg på 27,5 millioner spil blegner det i sammenligning med ’GTA V’s 90 millioner. Den nærmeste konkurrent med hensyn til salgstal er ’Call of Duty: Modern Warfare 3’, der har solgt 26,5 millioner eksemplarer.

”Det er ikke for at sige, at Rockstar ikke kan få andre store hits, men et nyt ’GTA V’ er ikke sandsynligt. Michael Jackson havde en masse hit-albums, men han lavede kun én ’Thriller’,” fortæller Creutz.

LÆS OGSÅ: Forbrydelsens elementer: Hvorfor er vi så glade for kriminalromaner?

LÆS OGSÅ: Apple tager seriekampen op mod Netflix og HBO

LÆS OGSÅ: Video: Den første fulde trailer til ’Solo: A Star Wars Story’ afsløret