Pusher
Foto: Ritzau Scanpix Nicolas Winding Refns ‘Pusher’ fra 1996 er på listen over de bedste danske film.

Guide: De 15 bedste danske film nogensinde

Hvilke danske film fortjener en plads på listen over de bedste i historien? Det emne kan diskuteres i al evighed, men vi vover alligevel pelsen og kårer de bedste danske film nogensinde. Alle vores favoritter kan ses på streaming-tjenester som Netflix, Blockbuster og Filmstriben.

Antichrist, 2009

Den sygeste film i historien eller et kompromisløst mesterværk? Meningerne om Lars von Triers ‘Antichrist’ var mange, da den fik premiere på Cannes i 2009. Vi er dog ikke i tvivl: Triers mest kontroversielle film er også hans bedste. ‘Antichrist’ er en gruopvækkende rejse ind i det menneskelige sinds mørkeste afkroge, der fører lige lukt til Helvede. Filmen er bestemt ikke for sarte sjæle, men kan du sluge et par skamferede kønsdele undervejs, venter der en oplevelse af de helt store.

Antichrist’ kan streames på Blockbuster.dk

The Act of Killing, 2012

'The Act of Killing' er en surrealistisk feberdrøm af en dokumentarfilm, der inviterer publikum indenfor i den forskruede verden af en flok indonesiske krigsforbrydere, der stod bag et folkemord af en million mennesker i midten af 1960’erne – og nu får mulighed for at genopføre deres ugerninger foran rullende kameraer!

Filmen tvinger på genial vis bødlerne til at genopføre deres ugerninger og reflektere over, hvad de har gjort. Instruktøren Joshua Oppenheimer (der er amerikaner men bosiddende i Danmark) prikkede til nationens kollektive sår og lod blodet vælte ud, så ikke blot Indonesien men hele verden ikke længere kunne lukke øjet for fortidens folkemord.

‘The Act of Killing’ kan streames gratis på Filmstriben.

Blinkende lygter, 2000

Anders Thomas Jensen gav den danske folkekomedie et tiltrængt los i røven med ‘Blinkende lygter’, der minder om et kærlighedsbarn mellem Morten Korch og Quentin Tarantino. Kokainen og gangsterne er skiftet ud med jordkolde pilsnere og tyveknægte så tumpede, at selv Egon Olsen ville afskrive dem, men dialogerne og volden som komisk punchline er næsten ‘Pulp Fiction’ værdigt. Tro på hypen – det er ikke nogen syg høne, der har lagt det æg her.

‘Blinkende lygter’ kan lejes på Blockbuster.dk

Bænken, 2000

“Vi tematiserer ikke folks liv. Eller gør dem til ofre. Vi beskriver livet, som det er”, sagde Per Fly under optagelserne til ‘Bænken’. Og instruktørens home-run af en debutfilm giver da også et sjældent autentisk indblik i de mennesker, der befolker samfundets bund. Det skyldes især skuespilleren Jesper Christensens pragtpræstation som drankeren Kaj, der må få selv Daniel Day-Lewis til at bøje sig i støvet af beundring.

‘Bænken’ kan streames på Blockbuster

Festen, 1998

Thomas Vinterbergs ‘Festen’ er stadig lige så rystende og morsom i dag, som da den sparkede dogmebevægelsen i gang for 20 år siden og for alvor satte dansk film på verdenskortet. Den håndholdte æstetik og fraværet af underlægningsmusik giver virkelig skuespillerne mulighed for at brænde igennem.

Og så er det altså stadig både foruroligende og forrygende at overvære Ulrik Thomsen flå skeletterne ud af faderens skab og tvinge ham til at se sine forbrydelser i øjnene, mens resten af selskabet desperat forsøger at ignorere al postyret. Det her er stadig en fest, du ikke må gå glip af. 

‘Festen’ kan streames gratis på Filmstriben

Klovn: The Movie, 2010

Man skal kigge meget langt efter gode danske komedier, men i 2010 gav Frank Hvam og Casper Christensen os et lys i mørket med ‘Klovn: The Movie’. Her er nok pinlige optrin og grænseoverskridende humor til at få selv Sascha Baron Cohen til at rødme af skam. En tur ned af Gudenåen har aldrig været helt det samme siden.

Klovn: The Movie’ kan streames på TV2 Play

 

Kongekabale, 2004

Med den politiske thriller beviste Nikolaj Arcel, at det godt kan lade sig gøre at lave vellykkede genrefilm herhjemme. ‘Kongekabale’, der er baseret på en roman af journalisten Niels Krause-Kjær, går på formidabel vis i kødet på den politiske indspisthed og den uhellige alliance mellem politikere, spindoktorer og journalister, som bestemt ikke er blevet mindre problematisk her 14 år senere.

‘Kongekabale’ kan streames på sfanytime

Kundskabens træ, 1981

Nils Malmros personlige ‘Kundskabens træ’ er optaget over en periode på to et halvt år for at fange de medvirkende børns fysiske og psykiske udvikling i en mellemskoleklasse på Aarhus Katedralskole. Denne tilgang til instruktionen, som senere blev perfektioneret i Richard Linklaters ‘Boyhood’, giver Malmros en unik mulighed for at udforske barndommens uskyldstab og skolelivets drama.

‘Kundskabens træ’ er stor kunst fortalt i børnehøjde og er med god grund stadig pensum for mange elever i den danske folkeskole.

‘Kundskabens træ’ kan streames på danskfilmskat

Nattevagten, 1994

‘Nattevagten’ er så god, at vi næsten tilgiver Ole Bornedal for ‘1864’. Det er uden tvivl den bedste danske gyser, der nogensinde er lavet (selvom det ikke siger så meget), og den folkekære revy-skuespiller Ulf Pilgaards forvandling til iskold morder med nekrofile tendenser får stadig nakkehårene til at rejse sig. Og så trækker det bestemt heller ikke ned, at filmen introducerede rockgruppen Sort Sol til den brede, danske offentlighed.

‘Nattevagten’ kan streames på Blockbuster

Olsen Banden ser rødt, 1976

Ingen liste ville være komplet uden Egon, Benny og Kjeld. Men hvilken af forbrydertrioens mislykkede kup lyser klarest op i den danske filmskat? For os er der ingen tvivl. ‘Olsen Banden ser rødt’ er instruktøren Erik Ballings mesterstykke. Alene scenen, hvor Egon Olsen og kompagni bryder gennem murene på Det Kongelige Teater i takt til Friedrich Kuhlaus ouverture fra skuespillet ‘Elverhøj’, er filmen værd alene. 

Stream ‘Olsen Banden ser rødt’ på danskfilmskat

Pelle Erobreren, 1987

Bille August vandt både en Oscar for bedste udenlandske film samt Guldpalmen i Cannes for sin skildring af landarbejdernes fattige og barske kår i slutningen af det 19. århundrede. Og det var da også fuldt fortjent. ‘Pelle Erobreren’ er nemlig noget så sjældent som en dansk storfilm, der kan hamle op med det bedste, Hollywood kan diske op med.

Billederne genskaber historiens vingesus, så man bliver blæst bagover, men det er den rørende skildring af forholdet mellem Max von Sydow og Pelle Hvenegaard, der for alvor hiver stikket hjem.

‘Pelle Erobreren’ kan streames på danskfilmskat og Blockbuster

Pusher, 1996

Nicolas Winding Refns ‘Pusher’ føles lige så punk rock i dag, som da den udkom for 22 år siden og sprængte konventionerne for dansk film i stumper og stykker. Filmen svælger i vold, flyder over med stoffer og er befolket af kriminelle psykopater, så det er en fryd for øjet. Kim Bodnias mareridtsagtige ridt gennem Københavns underverden er både morbid og morsom på samme tid, og filmen slipper aldrig grebet om publikum, når først den har hægtet sig fast.

‘Pusher’ kan streames på Netflix

R, 2010

Det kan umiddelbart virke som en spændetrøje at optage en film på blot 27 dage bag murene i Horsens Statsfængsel for et meget beskedent budget med størstedelen af rollelisten befolket af tidligere straffefanger. Men instruktøren Michael Noer vender begrænsningerne til sin fordel i gennembrudsfilmen ‘R’, der slår luften ud af sit publikum som et veltilrettelagt knytnæveslag i mellemgulvet fra en rocker.

‘R’ kan streames på Netflix’

Vredens dag, 1943

Carl Dreyers dystre, fodslæbende fortælling om heksejagt i 1600-tallets Danmark blev et flop, da filmen fik premiere i 1943. I dag anses den for en af Dreyers hovedværker og er sågar blevet optaget i den danske kulturkanon.

Hver en kameraindstilling ligner et maleri, som Rembrandt kunne have lagt pensel til, og sammen med Dreyers andre hovedværker ‘Jeanne D’Arcs lidelse og død’ og ‘Ordet’ har ‘Vredens dag’ inspireret nutidige filmmagere som vores egen Lars von Trier og amerikanske Martin Scorsese.

‘Vredens dag’ kan streames på Filmstriben

Underverden, 2017

21 år efter Nicolas Winding Refns ‘Pusher’ viste en ny vej for dansk film, gør Fenar Ahmads ‘Underverden’ det samme. Filmen er et hæsblæsende hævndrama, der sender anerkendende nik i retning af både ‘The Dark Knight’, ‘Heat’, og Refns ‘Drive’ og ‘Pusher’, men som heldigvis formår at stå helt på egne ben. Vi kan ikke vente med at se, hvad Fenar Ahmad har i ærmet til os, når hans opfølger, ‘Valhalla’, får premiere til næste år.

‘Underverden’ kan streames på Filmstriben

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Streaming og Guide