Ole Olsen med Erik Gundersen og Hans Nielsen
Foto: John Somerville Ole Olsen med armene omkring Erik Gundersen og Hans Nielsen.

Kongernes Fald: Ny dokumentar om dengang Danmark dominerede speedway

Før EM i 92 og håndboldherrerne var Danmark helt oppe i verdenseliten i speedway. Først banede Ole Olsen vejen, og siden kom rivalerne Erik Gundersen og Hans Nielsen til. Men det hele endte i en tragisk styrt.

Få kendte til speedway, og ingen kendte Ole Olsen, da han tog afsted til England som 20-årig med en drøm om at blive den bedste i verden. Og det blev han. Ole Olsen etablerede Danmark i verdenseliten i 70’erne og 80’erne og var med til at skabe en gylden generation med Erik Gundersen og Hans Nielsen.

Men de to tronarvinger kunne ikke fordrage hinanden og deres intense rivalisering er blevet et uundgåeligt kapitel i Danmarkshistorien.

Instruktøren Mads Kamp Thulstrups forældre voksede op i samme by som Ole Olsen, og nu fortæller han i en ny dokumentarfilm hele historien om dengang vi var konger af brændt gummi.

Jørgen Kølle.jpgHans Nielsen og Ole Olsen. Foto: Jørgen Krølle

”Som dreng i 1980´erne sad jeg klinet til den sort/hvide fjernsynsskærm, når det årlige, individuelle verdensmesterskab i speedway blev vist. Det var åndeløst spændende. Den samme følelse skal publikum sidde med, når de ser Kongernes Fald. Det skal være åndeløst spændende. Som om filmen foregår nu og her, selvom begivenhederne ligger mange år tilbage,” fortæller han i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Den danske speedwaysucces er i høj grad Ole Olsens fortjeneste. Ole tog de første, hårde skridt gennem mørket, da speedway var en by i Rusland. Senere fandt jeg ud af, at der havde været krig på kniven. At ærkerivalerne Hans Nielsen og Erik Gundersen nærmest ikke kunne være i lokale sammen. Jeg har altid syntes, at disse rivalfortællinger er badet i et mytisk skær. Rivaler næres af hinanden. Når den ene forsvinder falmer den anden.”

Filmen skildrer hele historien fra de jyske ungdomsår, rivaliseringen på og udenfor banen og selvfølgelig den skæbnesvangre dag i 1989, hvor det hele splintrede i en forfærdelig ulykke.

'Kongernes Fald' har premiere i biografer landet over den 6. juni. Alle tre medvirker i filmen, som også byder på aldrig-før-offentliggjorte arkiv optagelser. Du kan se traileren her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film og Dokumentar