Krimi-forfatter Michael Katz Krefeld

Krimi-forfatter Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld: "Jeg troede ikke, at man kunne tjene så mange penge på at skrive bøger"

Som dreng havde Michael Katz Krefeld det bedst, når han tog alene på opdagelse i Hvidovre og omegn og digtede historier. I dag udkommer hans bøger i 20 lande og har gjort ham til millionær

Jeg er vokset op i Hvidovre på den københavnske vestegn. I skolen var jeg ikke særlig god til at skrive. Jeg var bedre til at snakke og finde på historier og til at kigge ud ad vinduet. Når jeg fik fri, cyklede jeg alene rundt på små ekspeditioner. Jeg byggede en hule ved Damhussøen, jeg jagtede fugle og læste tegneserier og snittede spyd med min kniv.

Der findes mange fordomme om Vestegnen. Men jeg bliver aldrig træt af området, selv om jeg for længst er flyttet. Jeg elsker Vestegnen for sine skove, betonjungler og for den upolerede, undertippede fightermentalitet.

Man lægger sig ikke fladt ned. Det er en særlig ånd, som også gennemsyrer mine bøger.

Som ung mand i 20’erne levede jeg livet som boheme i en lejlighed i København. Jeg røg cigaretter, drak rødvin og skrev manuskripter til kortfilm og malede til langt ud på natten.

I dagtimerne arbejdede jeg som cykelbud og stod i en videobutik. Senere fik jeg arbejde som filmmanuskriptforfatter og skrev afsnit til serier som ’Nikolaj og Julie’, ’Hotellet’ og ’Nynne’. Det gav mig en rutine. Jeg arbejdede sammen med forfattere, som var hundrede gange bedre end mig, og jeg lærte at skrive hurtigt på ekstremt kort tid.

På et tidspunkt, efter ti år som manuskriptforfatter, blev jeg træt af, at skuespillere, instruktører og lydmænd havde retten til at fortolke, det jeg havde skrevet. Jeg savnede at have mere kontrol over det univers, jeg havde skabt. Og det fik jeg som forfatter. Jeg kunne sprænge hvad som helst i luften uden at tænke over budgettet.

Jeg har besluttet mig for at skrive ti bind i serien om Ravn (første bog med titlen ’Afsporet’ udkom i 2013, red.). Ravn arbejder som privatdetektiv og bor på en husbåd i København.

Han er en sammensat mand, som er ramt af en personlig tragedie, der har været styrende for hans liv: mens han var på arbejde for at rydde op blandt kriminelle, blev hans kæreste slået ihjel under et hjemmerøveri.

Der er et mørke og en bitterhed i ham, men der er mere end det. Jeg er stadig nysgerrig på at finde ud af, hvad der kommer til at ske med ham. Var jeg ikke nysgerrig, ville jeg ikke kunne holde ud at være i selskab med ham gennem de ti år, serien tager at skrive. I bog nummer fem, ’Pagten’, sætter Ravn sig for at opklare, hvem der slog hans kone ihjel.

At mine bøger udkommer i 20 lande, overgår alle mine forventninger. Det var chokerende for mig, da jeg fik de første internationale kontrakter tilbudt. Jeg troede ikke, at man kunne tjene så mange penge på at skrive bøger og udkomme i Brasilien og Japan. Men jeg er ikke færdig endnu.

Jeg er helt klar ærgerrig. Hvorfor ikke forsøge at udkomme i 40 lande? Jeg har lyst til at undersøge, hvor langt serien kan bære. Jeg tror, det er Vestegnen i mig, der taler. Jeg er en terrier, der vil have mere.

Thrilleren ’Pagten’ er den femte bog i serien om den københavnske privatopdager Ravn. Er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof.

LÆS OGSÅ: De bedste bøger i 2017 - indtil nu

LÆS OGSÅ: Ebbe Engmark har været med i over 300 forskellige film, tv-serier og reklamer. Men du kender ham med garanti ikke

LÆS OGSÅ: Michael Wulff bag ny tv-serie: ”Jeg kunne ikke have lavet den her idé for fem år siden”

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger