Kanyes helbred

Kanyes helbred

”Midlertidigt psykotisk”: Kanye West indlagt på psykiatrisk afdeling

Rapperens personlige læge ringede til alarmcentralen.

Historierne om Kanye Wests sammenbrud udvikler sig hele tiden i disse dage, efterhånden som sladderpressen graver nyt frem om sagen. Her er det seneste overblik:

I går hed det sig, at Kanye West havde ladet sig indlægge på grund af en overanstrengelse.

Et par dage tidligere var rapperen midtpunkt for en kaotisk aften i Sacramento i Californien, hvor han efter at have talt kritisk om både Hillary Clinton og Beyonce, afbrød sin koncert pludseligt, efter en halv time.

Kort efter aflyste han så sin koncert i Los Angeles tre timer inden start – og derefter hele den resterende del af sin Saint Pablo-turné. Aflysningen kan koste Kanye West et tocifret millionbeløb. Men det er måske en lille pris at betale, hvis han nu får mulighed for at komme til hægterne, rent mentalt.

For det, der først blev rapporteret som en overanstrengelse, ser nu ud til at have været mere alvorligt end blot for meget arbejde.

Ifølge tabloidmediet TMZ var der ikke tale om en frivillig indlæggelse, derimod var det Kanye Wests personlige læge, Michael Farzam, der ringede efter den ambulance, der hentede West mandag eftermiddag amerikansk vestkyst tid i hans personlige træners hjem i Los Angeles og bragte ham til UCLA-hospitalet til en "psykiatrisk evaluering".

Ifølge politiets rapport sagde lægen i sit opkald, at hans patient, som han kalder for Jim Jones – det lugter lidt af dæknavn – led af ”midlertidig psykose på grund af søvnmangel og væskemangel.”

TMZ  skriver ydermere, at politiet påstår, at lægen havde givet Kanye West en såkaldt 5150-diagnose, der tillader indlæggelse mod patientens vilje, men mediet skriver også, at lægen muligvis bestrider at have givet ham diagnosen.

Under alle omstændigheder er det fast procedure under en 5150-udrykning, at patienten bliver lagt i håndjern, hvilket i dette tilfælde betød, at West, dog efter at være blevet overtalt til at lade sig indlægge, blev ført ud i ambulancen lænket til en båre med håndjern og ledsaget af politi.

Midt i al misèren er der naturligvis mange gæt på årsagen til sammenbruddet, fra traumer oven på røveriet mod hans kone i Paris tidligere på året til, at selvsamme ægteskab skulle knage gevaldigt.

Der er sjældent kun en forklaring på psykiske problemer. Et mindre absolut og måske mere realistisk indblik i, hvad der er galt, kommer fra en anonym kilde, der angiveligt skulle være tæt på den medtagne kunstner, designer og berømthed. Kilden siger til TMZ:

”Han er omgivet af alle de her skøre mennesker, men der er ingen af dem, der lytter til ham eller kan tøjle ham. Han er inde i en spiral, hvor han gradvist mister kontrollen mere og mere. Dybest set er alt, hvad han gør, et kunstværk – det er et kunstværk, når han aflyser sin turnè – og han opfører sig mere og mere utilregneligt. Hans sindstilstand går langt tilbage, måske til hans mors død, som han aldrig rigtig kom sig over. Det skal ses kombineret med hans kaotiske livsstil – han bliver ofte oppe og arbejder 48 timer i træk, når han har inspirationen, så ringer han til sine medarbejdere klokken tre om morgenen. Kanye har brug for mere støtte, han har brug for at tage sig noget tid til at komme ned på jorden og starte forfra igen. Han er så talentfuld, men han er også sin egen værste fjende.”

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth fik hashpsykose: "Folk siger, hash er uskadeligt. Det er løgn"

LÆS OGSÅ: Digteren Kasper Bjerre blev afhængig af Tinder: Det var ligesom kæderygning"

LÆS OGSÅ: Trumps sejr får upopulær rigmand til at offentliggøre hemmelig Wu Tang-plade