Sex, mord og ensomhed i provinsen

Sex, mord og ensomhed i provinsen

Sex, mord og ensomme mænd i provinsen

"Dreamgirl stuepigekostume str. one size & one size queen nu 199,95 kr."

Sådan lyder sensæsonens tilbud fra Sexshop-Midt ­– den eneste butik i den lille landsby Havredal, der huser 134 beboere, og som ligger sydvest for Viborg langs landevej 186 i det midtjyske, markpløjede ingenting. Skulle man ikke lige være på de kanter, kan man bestille det knaldgode ’efterårstilbud’ online – eller måske en af de oppustelige bolledukker, som forretningen ifølge Ekstrabladet sælger usædvanlig mange af – og få det tilsendt med ’Kræmmerboden’ som afsender. Bare så ingen går og snager.

Under overfladen, væk fra det hastigt forbikørende øje, ned ad grusvejene og bag de blyindfattede ruder foregår der ting i den ’glemte’ del af Danmark, som langt overgår en eventuel forestilling om, at de derude på landet ikke bestiller andet end at luge, lave kaffe og lægge kabaler. Søg fx på sexsitet sdc.com. Her hedder det: ”There are a total of 32 HAVREDAL swingers within 100 miles.” 

Engang lå der en bager, en brugs, en smed og en korn- og foderstofforretning i Havredal, men akkurat som i tusindvis af andre landsbyer og udkantssteder rundt om i Danmark er butikkerne nu lukkede.

Javel, der findes selvfølgelig velfungerende landsbysamfund, men alt, alt for mange steder forsvinder busruterne, skolerne, syge- og lægehusene, politistationerne, kommunerne, foreningerne og bibliotekerne ­– ligesom familierne. Bankerne vil ikke låne penge til boligkøb, husene ryger på tvangsauktion, og kommer der endelig nogle nye til, er det ofte folk på overførselsindkomst, der ikke spytter skattekroner i kommunekassen.

Livet siver langsomt, men ufravigeligt. Ind til de store byer med de veluddannede kvinder forrest i bussen. De gider sgu ikke bo derude. Tilbage sidder mændene, enlige og ofte ufaglærte, og det i en grad, så forskere er begyndt at bruge begrebet ’mandeghettoer’ om de små samfund. Tendensen er den samme overalt i Udstedsdanmark. På Samsø fx er der ifølge Danmarks Statistik 43% flere 20-29-årige mænd end kvinder i samme aldersgruppe.  

Måske er den skæve kønssammensætning med til at skabe en slags ’Wild West’-forråelse af livet, som det leves der, hvor det er småt med gadebelysningen. Både for mændene og for de kvinder, der ikke er flyttet væk.

Den gennemsnitlige seksuelle debut-alder er i Danmark omkring 16 år, men en undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at unge i provinsen har tidligere seksuel debut end unge i København. Og ifølge The European Journal of Public Health begynder unge på landet at drikke før unge i byen. Tidsskriftet fortæller, at ca. 20 % flere danske teenagere på landet end teenagere i byen havde haft deres alkoholdebut i 7. klasse.

Læg dertil, at stofferne i provinsen og på landet flyder med mindst samme hastighed som i storbyerne, ofte er billigere end i byen og endda er mere tilgængelige, fordi alle ved, hvor de skal gå hen for at få dem. Med en vis sandsynlighed fortæller det alt sammen, at folk, der vokser op på landet, er mere prøvede end folk, der vokser op i byen. På den hårde måde.

Konklusionen strider måske mod de storbymennesker, der kan finde på at tale nedladende om provinsen, dens dialekter og dens tilsyneladende langsommelighed og snæversyn. Men dem, der peger, glemmer ofte, at de tilfældigvis bare er født det ’rigtige’ sted, at de i mange tilfælde ikke selv har flyttet sig nævneværdigt fra deres familie og barndomshjem, at de er blevet og derfor – hvad angår udsyn – sagtens kan være mere provinsielle end folk fra provinsen.

Selvfølgelig findes der folk i provinsen og på landet, der også taler nedsættende om storbyen. Men for langt de flestes vedkommende skyldes det usikkerhed og mindreværd. Selv provinsfraflytterne – der ofte står forrest i nedgørelsen af deres egen baggrund – ved, at de både på forhånd og på den lange bane har tabt til bymenneskets medfødte selvsikkerhed og mereværd.

I det nye nummer af Euroman er vi ikke taget til Havredal, men derimod længere ned i Jylland til byen Skodborg, der ligger syd for Vejen, et sted mellem Esbjerg og Kolding. Den lille by med det udefra set ret uheldige navn havde fra 2008 og tre år frem en nærmest mexicansk mordrate.

I en by med kun godt 1.200 indbyggere skete der i perioden hele tre mord. Først stak en ung mand i vrede sin stedfar ihjel, så fik en fraskilt kvinde sin eksmand til at myrde sin nye kæreste, og til sidst blev en landmand sexmyrdet på sin gård af en swingeragtig kæreste.

Der er ingen morale i historien fra Skodborg. Ikke ud over, at kvinder kan have en mørk og mystisk magt over mænd. Og at vores drifter og drømme er ens. Uanset hvor vi kommer fra.

Se, hvad vi ellers skriver om: Historie