Åbne op

I 2022 går vi til krig mod uskikken om, at man kan gradbøje sprogets korrekthed, hvis tilstrækkeligt mange embedspersoner fører an.

Next level

4-0

Så, ikke flere fadøl til dig.

At give noget 'et twist'

En carbonara med et twist er bare ikke en carbonara.

Fremadrettet

Konsulentlingo trænger ind i alle aspekter af arbejdslivet. En god tommelfingerregel er, at jo flere floskler og oppustet sprog, man smykker sig med, des mere bør man være på vagt for varm luft.

At kalde Mette Frederiksen for 'Mettemor'

Den var ikke gået, hvis det var en mand.

Den var ikke gået, hvis det var en mand

Den ignorante fætter til ”jeg er ikke racist, men…”

Det godt, du

Danmarks nye landsdækkende snakke-sludre-taleradio, r8Dio, har gennem året gjort det meget populært for mellemledere landet over at gå rundt og sige “du er pissedygtig” eller “det godt, du”, og vi skal da heller ikke frikende os selv fra at have slynget smørstemmen fra Ikasts yndlingssætning ud med en forceret, midtjysk dialekt i ny og næ. Men nok er nok nu, du. Det lyder slet ikke så sjovt, som du tror.

Chef

Hov, du har lidt baconchips på hagen, chef.

Kigger ind i

”Det, jeg vil sige her i aften, det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere. Der vil komme svære situationer nu for rigtig mange borgere. Og der bliver brug for, at vi hjælper hinanden.” Sådan sagde en alvorlig, sortklædt statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde om coronavirus 11. marts 2020. Og hun fortsatte:

”Før jeg når til det, så vil jeg indlede med den situation, vi kigger ind i, og baggrunden herfor.”

Hvad der siden skete i Danmark og resten af verden, ved alle, så lad os i stedet fokusere på den sidste af Mette Frederiksens sætninger, for også den blev historisk, i hvert fald set ud fra et sprogligt perspektiv. For udtrykket ’at kigge ind i noget’ gjorde åbenbart så stort indtryk på danskerne, ung som gammel, høj som lav, at vi har inkorporeret det som det mest naturlige i vores hverdagssprog. Vi går stort set hele tiden og kigger ind i noget. Vi kigger ind i en længe ventet weekend. Vi kigger ind i en nem aftensmad, som vi klarer med takeaway. Vi kigger ind i en situation, hvor vi snart løber tør for fiskefoder til børnenes akvarium. Corona har i sandhed ændret alt.

Det er så fint

Den mest passiv-aggressive måde at sige, at noget overhovedet ikke er fint.

Gamechanger

Sammen er vi stærke

Alle virksomheder, organisationer og offentlige instanser greb muligheden for at kommunikere fællesskab i kølvandet på corona. Nej tak, så står vi hellere alene.

Hvem er det, der snitter løg?

Næste gang du ser en video med en amerikansk veteran, der genforenes med sin golden retriever, kan du måske besudle dine Twitter-følgere med en mindre banal græde-punchline.

Mumsfilibaba

Mumsfilibaba er den begejstrede afledning af mums, og begge udtryk ses til overflod i kommentarsporet til fotos af alt fra hjemmebagte scones, surdejsbrød og cupcakes med pink glasur til hjemmegjort indianergryde med cocktailpølser, boller i karry og hjerter i flødesovs, der bobler over en sagte varme. Vi har næsten glemt det, men der var engang, hvor vi lavede mad uden at tage billeder af den i forventning om af modtage klapsalver på Instagram.

Nu skal jeg mærke efter

I modsætning til os andre følelsesforladte eksistenser?

"Jersey" om fodboldtrøjer

Hvis der dog bare fandtes et dansk ord for den slags, F.C. København. 

Et skriv

Perfekthedskultur

Her på redaktionen har vi planer om at give perfekthedskulturen et ordentligt nøk opad i det kommende år.

Amerikanske tilstande

Det er ganske enkelt ikke amerikanske tilstande, når syv antivaxxere spiller ’Mette Ciao’ på en Soundboks.