Top 5: Fremragende bog, elendig filmatisering

Top 5: Fremragende bog, elendig filmatisering

Mange af de allerdygtigste manuskriptforfattere rundt om i verden har sagt farvel til biograflærredet og er gået over til tv. Filmfolk er derfor tvunget hen på biblioteket for at finde bøger, de kan filmatisere. I denne uge har endnu en filmatisering af 'The Great Gatsby' premiere. Hvordan mon den vil klare sig? Vi krydser selvfølgelig fingre for det bedre. Her er fem eksempler på, hvor galt en filmatisering kan gå.


'Mord i Mørket'

Bogen med den klassiske navnløse og hårdkogte Vesterbro-reporter i hovedrollen var en stor succes, og måske den mest kendt i ’Mord’-serien. I filmen spilles han af 1980’ernes trussetyv number one Michael Falch. Alt burde således have været lige i skabet, hvis ikke det var fordi Dan Turell til premieren udvandrede i protest efter blot syv minutter.

Bogen er fra: 1981
Filmen er fra 1986

_________


'Den Kroniske Uskyld'

Den utroligt producerende skrivekugle Klaus Rifbjergs måske bedste roman forvandler sig i den filmiske 1980’er-udgave til en blanding mellem kronisk udskæld og kronisk undskyldning. Overspillet som et stykke revyteater fra den mørkeste provins formår hverken Susse Wold eller Allan Olsen at skabe nogen form for sympati for bogens ellers stærke karakterer.

Bogen er fra: 1958
Filmen er fra: 1985

__________


'Forfængelighedens Bål' ('Bonfire of the Vanities')

Vel nok en af de stærkeste romaner om bagsiden af den moderne amerikanske drøm fra mesteren Tom Wolfe bliver i filmudgaven til en decideret tam og lidenskabsløs affære helt uden bare skyggen af den skarpe samfundssatire, som bogen præsenterer. Tom Hanks og Bruce Willis i nogle af deres værste roller.

Bogen er fra: 1987
Filmen er fra: 1990

__________


'Da Vinci Mysteriet'

Bogen er et skrækeksempel på dårlig litteratur, men plottet og måden det afvikles på er ikke desto mindre mesterligt. Det samme kan man langtfra sige om filmudgaven, der minder om et rollespil i regnvejr i Vestskoven med Tom Hanks (ja, ham igen) i en hovedrolle, der har lige så megen dybde og lige så mange nuancer som en fotostat.

Bogen er fra: 2004
Filmen er fra: 2006

__________


'Parfumen'

Hvad der i bogen er en fantastisk og usædvanlig sanserejse (det kan faktisk godt lade sig gøre) ind i duftenes thriller-agtige univers, formår filmmagerne at gøre til en decideret stinker. Tro ikke på de anmeldere, der er begejstrede for filmen, det er kun dem, der ikke har læst bogen. Særligt slutscenen er patetisk i forhold til bogen og minder om en swingerklub i Slagelse, der har fået for meget at drikke.

Bogen er fra: 1985
Filmen er fra: 2006

__________

The Great Gatsby har premiere 16. maj 2013.

LÆS OGSÅ De smukkeste Gatsby-forsider

LÆS OGSÅ Ryan Gosling flirter med kameraet mens Winding-Refn snakker om sex