Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

State of The Union
State of The Union er skrevet af bestseller-forfatteren Nick Hornby.

Ugens seriebefaling: Parterapi har aldrig været sjovere

Nick Hornby har skrevet den vittige, men til tider også giftige, dialog i en ny miniserie, du bør se, før du bliver separeret.

I denne tid, hvor kolossale drager vælter bygninger og budgetter ned, er det et dejligt afbræk at se denne serie, der minder én om, at man egentlig kun behøver to mennesker og ét godt manuskript for at være et hit.

’State of The Union’ hedder denne nye miniserie, hvor hvert afsnit kun er omkring 10 minutter. Her følger vi ægteparret Louise og Tom, hvis ægteskab hænger i tovene på grund af arbejdsløshed, utroskab og årenes generelle slitage.

De to mødes på en pub overfor deres parterapurt, og det er her hvert afsnit udspiller sig. Man er aldrig med inde hos selve terapeuten, hvilket er et fiks lille trick, der gør, at man hele tiden holdes en smule hen. Samtidigt kan de fra deres vinduesplads se det par, der har været derinde før dem, og de bruger ofte lang tid på at forestille sig deres problemer og sammenligne med egne.

Det er ingen ringere end Nick Hornby, der er kendt for de humoristiske romaner (og film) ’High Fidelity’ og ’Fodboldfeber’, som har skrevet den, og dialogen her er et skoleeksempel på, hvor rammende og vittigt sådan noget kan gøres. Det er selvfølgelig også altafgørende, når det er det eneste, man får. Ikke én drage, dværg eller sværdslag her.

Louise har været utro og føler sig uelsket, mens Tom er en arbejdsløs musikanmelder, der har svært ved at få karrieren og tilværelsen op at stå. Der er dog ingen letkøbte helte og skurke her, og de behandler heller ikke hinanden som sådant (undtagen når de skændes). Udover replikkerne, der er præget af det særlige engelske vid og bid, når det er bedst, er skuespilspræstationerne også fremragende.

Man får associationer til en anden glimrende terapi-serie, der hedder In Treatment med Gabrielle Byrne. Her er hvert afsnit en terapi-session med fem klienter, der går på skift. Men her er tonen anderledes alvorlig, hvilket gør, at man i længden godt selv kunne bruge et skud lykkepiller.
I State of The Union er tonen (og problemerne) anderledes lette uden dog at tippe over i det fjollede.

Det er en fin lille serie, og man kan næsten kun håbe på, at det ellers søde par får nogle flere problemer, så vi får en sæson mere.

Se hele første sæson på HBO.