Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Yahya Hassan og Monte Carlo

Yahya Hassan og Monte Carlo

Her får Yahya Hassan nok af Monte Carlos ironi

Ghettodigteren angreb DR3’s succesduo

Yahya Hassans efterhånden mange medie-optrædener går sjældent stille af sig. Onsdag var ingen undtagelse, da den 19-årige digter og meningshaver gæstede satireprogrammet Monte Carlo på DR3:

”Vi har alle et ansvar. Du (Peter Falktoft, red.) trækker tiden ud og snakker om latterlige ting og prøver at bagatellisere tingene. Det må du selv om, men jeg vil ikke indvillige i det. Jeg vil ikke bare resignere med jeres dumhed.”

Sådan sagde Yahya Hassan i et interview, der begyndte med Hassans sammenligning af antisemitismen i 30’erne med nutidens behandling af folk med muslimsk baggrund. Og så tog det ellers fart, som Peter Falktoft selv udtrykte det, da Hassan halvvejs igennem interviewet vendte fokus mod det ellers populære Monte Carlo:

”Hvis I ligesom bakker op om de her ting, som er et påskud for uretfærdigheder, så må I jo stå til ansvar for det. Man må jo give Koranen medhold i, at vi lever i uvidenhedens tid. Uanset hvor mange guldkorn jeg serverer for jer, så bliver I ved med at æde havregryn,” siger digteren, der mener, at de to værter bliver styret af folk dummere end dem selv og bidrager til at fjerne offentlighedens fokus fra samfundets reelle problemer.

LÆS OGSÅ: Danmarks 10 ringeste tv-programmer i nyere tid

Peter Falktoft og Esben Bjerre havner dermed i kategori med Radio24syv-programchef Mads Brügger, forfatter Kristian Ditlev Jensen og sociologen Henrik Dahl, der alle på det seneste har fået læst og påskrevet.

Fx er Dahl blevet kaldt nazist, Ditlev Jensen er blevet kaldt et overvægtigt svin, og Brügger er blevet lovet besøg af Hassans fætre til en ”pædagogisk samtale”. Og de er alle en del af det samme problem, mener Hassan.

De to værter skiftede imellem at joke for at holde på den gode stemning og spørge ind til, hvad den vredere og vredere digter mente. I de 12 minutter, interviewede varede, blev Bjerre kaldt en dårlig version af Mikael Jeppesen, og duoen blev beskyldt for at være en del af ”propagandamaskinen”:

”Alle, der bidrager til propagandamaskinen, bærer et ansvar. Når I stiller jer op og forsvarer diverse værdier, der bliver brugt som et påskud for uretfærdighed og for handlinger, som er i direkte modstrid med international lovgivning og diverse konventioner, så er det da at betegne som hyklerisk, så er det jo jer, der må stå til ansvar for det.”

LÆS OGSÅ: 15 sjove film selv alvorlige mænd bør streame

Hassan var inviteret ind i den del af programmet, der hedder Monte Carlo elsker dig stadig, hvor gæsten præmieres med en æske chokolade, en medalje og et certifikat. I første omgang virker digteren mildest talt ikke interesseret, men senere i programmet får værterne noget af en grineflip, da det går op for dem, at Hassan tog chokoladerne med sig, da han gik.

Hvad var aftalen, da I inviterede Yahya Hassan med?
”Indslaget ’Vi elsker dig stadig’ går ud på, at vi inviterer en person ind, der har haft en svær uge, og så giver dem en æske chokolade og et klap på skulderen. Han havde ønsket at få 10 minutter til at snakke om antisemitisme, og det havde vi givet ham lov til. Derudover var der fri leg. Der var ikke aftalt noget som helst andet.”
 
Hvad tænkte du, da han begyndte at gå efter dig og Esben?
Jeg prøvede at forstå hvorfor. At han går efter mig og Esben er jo noget, man må tage med, når man har inviteret Yahya, han skyder med skarpt, og det skal der ikke ændres på. Jeg synes det er friskt med folk, der siger deres mening, det er jeg også stor fortaler for.
 
Forstår du, han sagde, hvad han sagde om dig og Esben?
Vi er stadig ved at fordøje den med propagandamaskinen. Den må vi lige vende på mandag. Der er jo mange andre, der laver virkelig seriøs journalistik, og jeg tror, at Monte Carlo er et kærkomment humoristisk bud på, hvad journalistisk underholdning kan være.
 
Var det det rigtige program, han var med i?
Altså, vi havde jo selv inviteret ham. Derudover så beskæftiger vi os jo med alt muligt forskelligt, blandt andet Israel, racisme og ytringsfrihed. Jeg håber også, han kommer igen. Han gik ret hurtigt og kom til at tage microporten med. Den vil vores lydmand gerne have tilbage

Se interviewet her:

LÆS OGSÅ: Yahya Hassan i fejde med kultureliten

LÆS OGSÅ: Yahya Hassan: Lige for tiden får jeg ikke skrevet meget andet end liderlige sms'er til smukke piger

LÆS OGSÅ: TV2-vært Stéphanie Surrugue: Jeg måtte skælde Yahya Hassan ud