Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Hovedbanen toiletterne

Foto: Jonas Pryner

Hovedbanen toiletterne

Bjarne rengør toiletterne på Hovedbanegården: "Unge piger i dag sviner lige så meget som mændene"

Mere end hver 10. lønmodtager arbejder om natten. Den rengør toiletter, serverer natmad, redder liv og holder Danmark kørende efter lukketid. Her er det første afsnit med servicemedarbejder Bjarne Hansen.

Hvordan ser en normal arbejdsnat ud for dig?
”Jeg bor i Munkebo ved Odense, og det tager mig halvanden time at komme på arbejde. Jeg har nattevagt otte dage og fri i seks dage. Når jeg skal på arbejde, tager jeg af sted tyve over otte og er hjemme igen lidt i otte om morgenen.

Min arbejdsnat starter med, at jeg tjekker alle båse igennem og får dem op til min standard. Den er ret høj. Så holder jeg løbende toiletterne rene. Hovedbanen har lukketid mellem halv tre og halv fem, og der hovedrengør jeg det hele med skum en meter op.

Derover vasker jeg bare af uden skum. Der er flest mennesker fredag aften og nat og søndag eftermiddag, når folk kommer hjem fra weekenden. Unge mennesker sviner mest. Folk glemmer også mange ting, mest telefoner, som jeg løbende samler sammen i en kasse.”

Hvordan påvirker det dit liv at arbejde om natten?
”Når jeg kommer hjem, spiser jeg morgenmad med konen og sover til midt på eftermiddagen. Jeg har arbejdet om natten i ni år, så jeg har vænnet mig til at være træt og ikke sove så meget. Selv når jeg har fri, sover jeg kun seks timer om natten.

For nogle år siden skulle vi have fast vagtplan, og jeg skyndte mig at tage nattevagterne. Jeg synes, jeg får mere ud af dagen på den måde. Så har jeg hele eftermiddagen for mig selv, inden jeg henter min kone inde i Odense. Vi gør begge to rent derhjemme. Hun er nemlig også rengøringsdame."

Hvordan er dit arbejde anderledes om natten i forhold til om dagen?
”Fredag og lørdag nat er der fuld fart på. Det samme er der, når showet er færdigt i Tivoli, og folk ikke huskede at gå på toilettet derovre. Om dagen har jeg bedre tid til at spærre af, når der ikke er så mange, og rengøre i mit eget tempo.”

Hvad er den vildeste oplevelse, du har haft om natten?
”Vi har en vagtmand på toilettet indtil klokken otte om aftenen på hverdage og fredag og lørdag nat. Det sker nemlig, at jeg bliver angrebet. Det koster 5 kr. at komme ind, og det er der en del fulde mennesker, der ikke kan affinde sig med.

Der er også mange, der taler ned til mig eller slet og ret sviner mig til. Nogle gange har jeg været i retten med nogle, der har overfaldet mig. Der er også en del narkomaner, der gerne vil sidde og fixe her, hvilket vi ikke er så vilde med. Hvis jeg banker på døren efter at have givet dem 25 minutter, kan de være meget aggressive. Jeg finder kanyler hver dag.

En dag fandt jeg også en død narkoman og måtte have gang i hjertestarteren. Han overlevede.Heldigvis er de fleste af dem, der hænger her på Hovedbanen, søde og rare.

Jeg er glad for mit arbejde, for jeg har som regel en god kontakt med folk. Hvis der er nogle, der er sure over, at de skal betale 5 kr. for at gå på toilettet, så siger jeg, at det til gengæld er gratis at vaske hænder.”

Hvad har du lært ved at arbejde om natten?
”Ens illusioner brister. Engang troede jeg, at folk var nogenlunde renlige og passede ordentligt på andres ting. Det gør jeg ikke længere. Det har også vist sig, at det ikke er én bestemt type, der sviner, men det kan både være direktøren og den hjemløse.

Drengene og pigerne sviner på forskellig måde: Drengene tisser over det hele, og pigerne bruger så meget papir, at toiletterne stopper til flere gange om dagen. De smider det også på gulvet i store mængder.

Jeg har altid sagt, at drengene er nogle store svin, og pigerne er nogle små grise, men de nærmer sig hinanden. Unge piger i dag sviner lige så meget som mændene.

Min tolerance for, hvad der er ulækkert,har også rykket sig. Jeg undres stadig over, at folk ikke selv synes, det er ulækkert, men det er sjældent, jeg virkelig synes, noget er klamt. Kun hvis der har været en inde fra en kultur, hvor man står oppe på toilettet. Så kan du selv forestille dig, hvordan det ser ud. Det spuler jeg væk med en vandslange.”

LÆS OGSÅ: ”Jeg har haft aftener, hvor jeg ikke kunne tale af ren udmattelse”

LÆS OGSÅ: Kim Leine: "Jeg har flere gange været ved at dø mit misbrug"

LÆS OGSÅ: Tim og Thomas arrangerer halsbrækkende rejser for unge mænd, der har haft kræft: ”Vi giver dem kontrollen over kroppen tilbage”