Nogle mister håret meget tidligt, for andre sker det senere, men det er et faktum, at tre ud af fire mænd kun har håret på hovedet til låns.
 
I langt de fleste tilfælde er det en genetisk og hormonelt betinget proces, og der er intet du kan gøre ved det. Det er helt op til dine gener at bestemme, hvor hurtigt det tynder ud i din hovedbund.
 
Men alligevel er der en stor industri bygget op omkring produkter, der – efter sigende – skulle kunne hjælpe mænd, der lider af hårtab. For selvom eksperterne siger, at hårtab er en svært uundgåelig del af livet som mand, er der andre, som mener, at den rigtige sammensætning af vitaminer og mineraler i kosten kan være med til at holde hårpagten på plads.
 
Det er her, at de såkaldte ’Hair Gummies’ af den danske virksomhed HairLust kommer ind i billedet. ’Hair Gummies’ er et kosttilskud i vingummiform. Det både ligner og smager af almindelig vingummi, men ingredienslisten er domineret af vitaminer og mineraler, som er specifikt sammensat til at bremse hårtab hos mænd.
 
”Vores ’Hair Gummies’ er et kosttilskud, som indeholder vitaminer, mineraler og aminsyrer i høje koncentrationer og i specifikke sammensætninger, som gør, at næringsstofferne optages bedre og hovedbunden og hårsækkene. De indeholder blandt andet zink og biotin, som begge er anerkendt af myndighederne for at bidrage til vedligeholdelse af normalt hår,” siger Rasmus Serup, som driver HairLust sammen med sin kæreste.

Vitamin til håret

Der forelægger ingen egentlige beviser for, at HairLusts produkter virker – men alligevel har virksomheden på kort tid stablet en solid forretning på benene ved at sælge kosttilskud, der efter sigende fremmer hårvæksten hos kvinder og bremser hårtabet hos mænd.
 
Selvom størstedelen af HairLusts kunder er kvinder, understreger Rasmus Serup, at deres produkter til mænd bliver mere og mere populære. På blot et halvt år er andelen af mandlige kunder vokset fra 10% til det dobbelte.
 
”Da vi startede for to år siden havde vi kun kosttilskud til kvinder, men flere og flere efterspurgte produkter til mænd. Der var endda nogle af dem, som købte produkterne, selvom de var til kvinder,” fortæller Rasmus Serup.
 
Sidenhen har virksomheden udviklet et kosttilskud i både pille- og vingummiform mod hårtab til mænd.
 
Kristian Hindø-Lings, digital moderedaktør på alt.dk, har tidligere prøvet HairLusts kosttilskud og i øvrigt et amerikansk produkt ved navn ’Sugarbearhair’. Han mener, at de to produkter muligvis kan have haft en effekt på hans skægvækst.
 
”Førhen kunne jeg kun gro den klassiske 'Hulk Hogan'-skægfrisure. Jeg havde ikke meget skæg på hverken halsen eller kinderne. Efter et stykke tid med tilskuddet begyndte jeg imidlertid at få noget skæg på de steder, hvor jeg ikke har haft det før," siger Kristian Hindø-Lings.

"Det kom som en overraskelse, at der skete noget i min skægvækst. Om vingummierne var skyld i det, eller det var sket uanset hvad, er svært at sige," tilføjer han.
 
”Det er jo ikke nogen mirakelkur. Jeg kommer aldrig til at gro et fuldskæg, for det er jo genetisk betinget. Jeg tror ikke på, at vitaminer er den magiske løsning – men jeg mener, at HairLusts vingummier er en nem måde at få de vitaminer, man skal bruge til at skabe de bedste forhold for hårvæksten,” tilføjer han.

hairlust miljø...jpgVingummierne skulle, ifølge HairLust, kunne skabe muligheder for øget hårvækst. Overlægen afviser dog, at det skulle kunne passe. Foto: HairLust

Hårtab handler om genetik

Men på trods af kundernes meldinger om kosttilskuddets positive effekt på en aftagende hårpagt, så melder al forskning om det helt modsatte. Nemlig at vitaminer ikke kan bremse det genetisk og hormonelt bestemte hårtab – og det er der i øvrigt heller ikke noget andet, der kan.
 
”Det handler om, at mange mænd er arvemæssigt kodet til at tabe håret i takt med at de danner de mandlige hormoner. Man kan hverken begrænse hårtab ved at spise specifikke fødevarer, undgå specifikke fødevarer, massere hovedbunden, gå med stråhat eller andet, man nu kan forestille sig. Det handler om celledelingen under huden, og den kan du ikke selv ændre på,” siger Jørgen Serup, som er overlæge på Dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.
 
Ifølge ham er den eneste løsning på mænds hårtab medicinsk – og kommer med risiko for bivirkninger.
 
”Det passer ikke, at kosttilskud med helt almindelige vitaminer og mineraler kan gøre noget for mænd med hårtab. Det ville forudsætte, at man manglede vitaminerne i forvejen, og det er ikke tilfældet, hvis man spiser relativt almindeligt. Der har altid været hundredevis af denne slags produkter, der prøver at slå mønt på mænds fortvivlelse,” uddyber Jørgen Serup.

Ikke et vidunderprodukt

HairLust prøver absolut heller ikke at sælge ideen om, at deres kosttilskud kan give skaldede mænd håret tilbage. Det understreger Rasmus Serup:
 
”Døde hårsække kan ikke vækkes til live. Hvis du allerede har tabt alt håret, kan vores produkter ikke hjælpe dig. Dog kan vi se på kunders anmeldelser, at nogle mænd oplever at få hårene frem igen, for eksempel hvis de har lidt høje tindinger. Der er også mange, som mener, at produkterne er med til at langsommeliggøre hårtabet og give volumen, så det ikke ser så tyndt ud.”
 
Han medgiver, at han har fuld forståelse for, at mange er skeptiske over for HairLusts produkter, men han mener ikke, at Jørgen Serups kritik er retvisende:
 
”Udviklingen af vores produkter bygger blandt andet på forskning fra NCBI, som er verdens største forskningsplatform inden for biomedicinsk information. Hos HairLust specialiserer vi os ikke i at forske eller at foretage studier af hårtab, men baserer vores produkter på dem som rent faktisk gør det,” forklarer Rasmus Serup.
 
”Set udefra kan det godt ligne et vidunderprodukt, og jeg kan absolut også godt se, hvorfor kritikerne er kritiske. Men vi går heller ikke ud og siger, at vores produkter reducerer hårtab. Vi henviser til anmeldelser fra kunder, der har oplevet positive resultater,” tilføjer han.
 
Og produktet er populært. I hvert fald hos de kunder, der anmelder det. Selvom Jørgen Serup afviser, at vitaminerne i kosttilskuddet skulle have nogen som helst effekt, scorer HairLust 9,5/10 stjerner på Trustpilot. Mange anmeldelser går på den hurtige levering og gode service, men en hel del kunder fortæller også om den uvurderlige effekt, HairLust har haft på deres hår.
 
Det rokker imidlertid ikke det mindste ved Jørgen Serups mistro til produktet:
 
”Det er jo ren og skær kommercielt spin. Jeg har ikke for fem flade ører tillid til den slags. Gå hellere ud og køb noget fornuftigt såsom rødvin og en gave til din kæreste i stedet for.”