Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

En juveler guider: ”Sådan finder du den helt rigtige forlovelsesring”

En juveler guider: ”Sådan finder du den helt rigtige forlovelsesring”

Du har bestemt dig for at fri til dit livs kærlighed – fantastisk! Men nu slår det dig, hvor forbavsende lidt du faktisk ved om smykker og din (forhåbentlig) kommende bruds smag i dem. Så hvordan finder du den perfekte forlovelsesring?

I et frieri er der jo egentlig to ja’er på spil. Et ”ja” til dig og et til din forlovelsesring. Det første ”ja” er uden tvivl det vigtigste, men den rette forlovelsesring spiller bestemt også en vigtig rolle i det succesfulde frieri.

Og her kan faldgruberne som fremtidig frier hurtigt synes uendelige. Hvordan sporer du dig ind på din udkårnes smag? Er der bestemte regler for forlovelsesringe? Og det let akavede spørgsmål: Hvad er prislejet på sådan en ring?  Skal du afsætte en månedsløn eller mere, hvis du skal fri som en gentleman?  

Vi har spurgt Nicolai Ærenlund, der til dagligt arbejder hos Hartmann’s i Bredgade, København. En juveler med speciale i klassiske diamantsmykker og med 25 års erfaring og ekspertise i at guide i valget af forlovelsesringe.

Hvordan kan man spore sig ind på den helt rigtige forlovelsesring, når ens viden om smykker - og sin kærestes smag i dem – er meget lille?

”Først og fremmest handler det jo om at kaste et blik på sin kommende partner. Er der noget stilmæssigt, som kendetegner hendes stil. Det kan være helt konkret i forhold til de smykker hun bærer. Er hun for eksempel til de meget enkle, underspillede smykker, eller er man til smykker med mere volumen? Hvad, der også er meget op i tiden, er, at man tænker på, at forlovelsesringen skal kunne kombineres med andre ringe og smykker, som hun går med til dagligt.”

”Men det kan også være tøjstilen, der giver hints om, hvad man skal gå efter i en forlovelsesring. Klæder kvinden sig meget feminint, så vil hun som regel foretrække, at stenen på ringen er mere synlig. Hører den udkårne derimod til den mere sporty type, så er vores erfaring, at det ofte vil være den klassiske og mere subtile forlovelsesring, der vil blive sat pris på. Der er i grunden ingen regler, når man skal vælge forlovelsesring – det, der er centralt er, at man kan mærke, at ringen er helt rigtig til hende.”

__NY614image00006.jpgHvordan hjælper I hos Hartmann’s manden, der er på bar bund, med at få en bedre ide om, hvilken ring han skal kigge efter?

”Er han helt på bar bund, starter vi helt simpelt. Grundlæggende er der 4 elementer i en forlovelsesring, som vi bruger i processen med at guide vores forlovelseskunder frem mod den endelige beslutning: Design -metal – sten – pris.

Hos Hartmann’s har vi utrolig mange valgmuligheder, så for at gøre det mere enkelt, viser vi indledningsvist nogle få ringdesigns til kunden. Det handler om overblik og ro til at blive afklaret og sikker i sit valg.

Vores mest populære forlovelsesringe falder i 3 designkategorier: Solitaireringen, Rosetringen og 3-stensringen. Hver ring har sine unikke kendetegn og taler til hver sin type.

Skal ringen være med en enkeltstående diamant, der stråler for sig selv, er der tale om en Solitairering – en ultraklassisk ring, der fortæller historien om ”den eneste ene”. 

I en rosetring er selve diamanten omkranset af mindre diamanter og her kan stenen være rund, firkantet eller oval, hvilket kan give den et mere romantisk, nutidigt look.

Er designet karakteriseret ved tre diamanter placeret ved siden af hinanden, er ringen en såkaldt 3-stensring, ladet med den smukke symbolik i foreningen af de tre diamanter; fortiden-nutiden-fremtiden.

Det kan være en stor hjælp for ham at se de forskellige ringdesigns, for han vil ofte dér kunne indsnævre valget i forhold til, hvad hun måske vil kunne lide men også i forhold til, hvad hun bestemt ikke vil kunne lide.”

_Forlovelse2_614.jpg

”Her kommer farven på ringskinnen også hurtigt i spil, for den er jo toneangivende for helhedsindtrykket af forlovelsesringen, og her vil den udkårne klart have en præference. Den spørger vi faktisk også ind til som noget af det første. Et godt tip her er at finde ud af, om hendes ringe overvejende er i gulguld, hvidguld eller rosaguld. Er mange af hendes ringe i hvidguld, vil det oftest være ringe i den farve, som man skal fokusere på.  Men vi kan jo lave alle vores ringe i netop den farve, som der ønskes. Her er det også godt at tage med i overvejelserne, om der skal være sten ned langs siden af skinnen, eller om den skal være helt enkel og glat.”

Men der skal være sten på en forlovelsesring eller hvad?

”Jeg vil sige, at jeg aldrig har solgt en forlovelsesring uden en sten – diamanten symboliserer noget evigt, og den symbolik vil de fleste gerne viderebringe.

_13_614Gruppe6.jpg

3-stens diamantringe prydet med hvide diamant centersten og Argyle Pink diamanter. Fra kr. 42.500,-

Når man taler om sten, skal man desuden overveje farve, størrelsen samt stenens form. Forlovelsesringe med klassiske hvide diamanter er selvfølgelig de mest populære, men forlovelsesringe med f.eks. Argyle Pink diamanter vinder også frem. Her er den lyserøde, feminine farve lig med romantik og uendelig kærlighed, og disse diamanter fra den australske ørken er tillige utroligt sjældne.

Hartmann’s fører desuden forlovelsesringe med farvede ædelsten som de unikke Grønlandske Rubiner samt Grønlandske Blå Safirer, der bærer på en 3 mia. gammel historie fra de grønlandske klippeformationer.

Vi håndplukker selv vores diamanter i Antwerpen, så hver eneste diamant lever op til vores krav om kvalitet.”

Hvad skal man vælge, når det kommer til diamantens størrelse – er det ”big is beautiful” eller ”less is more”?

”Diamantens størrelse måles i carat – jo højere carat, jo større er stenen. Hvad kundens præference er, er meget individuelt, dels pga. personlig smag og stil, men også pga. pris. Jo højere carat, jo højere er prisen. Men det skal slås fast, at man kan sagtens få en meget flot ring med en mindre carat. Her vil blandt andet håndværket, f.eks. fatningen af stenen have en betydning. En af vores mest populære forlovelsesringe er solitaireringen ”Copenhagen Star”. Specielt for denne ring er det stjerneformede greb om diamanten, der giver den fylde og som gør, at stenen synes større. ”Copenhagen Star” fås fra kr. 11.900,-”

CopenhagenStar_614_Gruppe5_19_08_2020.jpg

Copenhagen Starsolitairering i 18 kt. gulguld prydet med en 0,20 ct. Top Wesselton/VS brillant. Fra kr. 11.900,- Fås også i 18 kt. hvidguld. Priserne er gældende pr. maj 2022.

”Også de diamanter, der er såkaldt ”Fancy Cut” er slebet på en sådan måde, at de optisk kan se ud af mere end en klassisk rund brillant i samme størrelse. Her taler vi om bl.a. ovale, firkantede, dråbeformede og hjerteformede diamanter.

Cushion-cut diamantringe med det pudeformede slib med bløde runde hjørner og det ovale slib er meget populære, og det er der mange grunde til. En ring med en cushion-cut diamant har stadig mange facetter, så den glimter og har spil i sig ligesom en rund brillant. Ringen kan desuden designes som en rosét, hvor der sidder mindre diamanter rundt om centerstenen og eventuelt også ned langs siden på ringen. Og så er en Fancy Cut diamant cirka 30% billigere end den runde diamant i samme carat-størrelse.”

Og så er der jo lige detaljen omkring prisen. Gælder den uskrevne regel om, at ringen skal koste en månedsløn, hvis man vil fri som en ægte gentleman?

”Nej, bestemt ikke. Det afhænger af dine valg og dine ønsker, så du går fra vores forretning med følelsen af, at du har valgt den helt rigtige ring.

Men det er altid en god ide, at man fra start har gjort sig tanker om et ca. budget, inden man går ud og kigger på forlovelsesringe. Det kan også yderlige snævre udvalget af mulige ringe ind. Hos os begynder forlovelsesringe på kr. 10.900 kroner for en Solitairering – altså en helt klassisk forlovelsesring.”

Her kan du se et udvalg af forlovelsesringe fra Hartmann’s

 

SOLITAIRERINGE

_3Copenhagensolitarie_gulguld_614Ringe01_02_08_2018_samlet_high.jpg"Copenhagen Solitaire" ring i 18 kt. gulguld prydet med 0,20 ct. brillant Top Wesselton/VS. Fra kr. 10.900,- Fås også i 18 kt. hvidguld. 

_1Solitairering_614_ring2_13_08_2015.jpgSolitairering i 18 kt. hvidguld prydet med 0,25 ct. Top Wesselton/VS diamant flankeret af 22 brillanter i alt 0,10 ct. Top Wesselton/VVS-VS. Fra kr. 16.900,- Fås også i 18 kt. gulguld. 

_4Signatur_614signatur_ringe_x3_NY.jpgHartmann’s Signatur solitairering i 18 kt. hvidguld prydet med 0,50 ct. brillant Wesselton/VS2.  Fra kr. 39.500,- Fås også i 18 kt. gulguld.

_2CopenhagenSolitaire_rosaguld_614Ring4_25_03_2020.jpg”Copenhagen Solitaire” ring i 18 kt. rosaguld prydet med en 0,66 ct. Grønlandsk Rubin. Kr. 17.500,-

ROSÉTRINGE

_5Rosetring_614Ring1_09_04_2019.jpg

Rosétring i 18 kt. hvidguld prydet med cushion-cut 0,30 ct. Top Wesselton/VS diamant omkranset af 34 brillanter, i alt 0,18 ct. Top Wesselton/VVS-VS. Fra kr. 16.900,-

_6_Rosetring_614_Ring1_19_11_2019.jpg

Rosetring i 18 kt. hvidguld prydet med 0,30 ct. oval diamant Top Wesselton(F)/VS2 omkranset af 16 brillanter, i alt 0,10 ct. Top Wesselton/VVS-VS. Fra kr. 15.900,-

_7_rosetring_614_Ring8_20_11_2018.jpg

Rosetring i 18 kt. gulguld prydet med 0,70 ct. rund brillant Top Wesselton(F)/VS1 omkranset af 36 diamanter Top Wesselton/VVS-VS, i alt 0,18 ct. Kr. 59.500,-

_8_argylePink_614Ring9_31_07_2019.jpg

Argyle Pink rosetring i 18 kt. hvid- og rosaguld prydet med 0,51 ct. cushion-cut River(E)/VVS2 diamant, omkranset af 16 Natural Fancy Intense Pink brillanter, i alt 0,085 ct. samt 26 brillanter Top Wesselton/VVS-VS, i alt 0,14 ct. Kr. 49.500,-

3-STENSRINGE

_11_614Gruppe05_20_01_2020_frit.jpg"Copenhagen Love" 3-stens diamantring i 18 kt. Gulguld prydet med 0,20 ct. Top Wesselton/VVS centersten flankeret af 2 brillanter, i alt 0,11 ct. Top Wesselton/VVS-VS.  Fra kr. 12.900,- Fås også i 18 kt. hvidguld.

 

_10_614Fancy_cut_ring2_19_04_2018.jpg

3-stens  Fancy Cut diamantring i 18 kt. hvidguld prydet med 0,32 ct. smaragdsleben diamant flankeret af 2 smaragdslebne diamanter Top Wesselton/VVS-VS, i alt 0,48 ct. Kr. 37.500,-

 

_12_614_2_fancy_cut_3-stens_ring_25_08_14.jpg

Oval 3-stens diamantring i 18 kt. hvidguld prydet med oval 0,50 ct. Top Wesselton(G)VS1 diamant flankeret af 2 ovale Top Wesselton/VVS-VS diamanter, i alt 0,30 ct. Kr. 42.500,-

 

_14_614Ring4_30_03_2020.jpg

”Copenhagen Love” 3-stensring i 18 kt. rosaguld prydet med 0,20 ct. Top Wesselton/VVS-VS brillant, flankeret af to Natural Fancy Intense Pink/VS-SI brillanter, i alt 0,07 ct. Kr. 32.500,- Fås også i 18 kt. hvidguld.

Alle priserne er gældende pr. oktober 2022.