Kræft i mundsvælget var tidligere en kræftform, der hovedsageligt ramte ældre mennesker, der havde drukket meget alkohol og røget mange cigaretter.

Men et nyt studie fra Rigshospitalet viser nu, at kræftformen er begyndt at ramme langt flere raske, unge mænd, der hverken ryger eller drikker alkohol. Det skriver Videnskab.dk.

Omkring 450 mennesker bliver ramt af kræft i mundsvælget om året. Det nye studie fra Rigshospitalet viser, at 67 procent af mændene fra undersøgelsen har fået kræftformen via en HPV-virus, der er den samme virus, som kan give kvinder livmoderhalskræft.

Der har de seneste år været stor debat om vaccinens bivirkninger, hvilket har fået mange kvinder til at droppe den. Om det kan være derfor, at flere mænd får HPV-virussen, som blandt andet smitter gennem oralsex, siger undersøgelsen ikke noget om.

Biolog og videnskabsjournalist Lone Frank håber, at den nye viden vil føre til, at flere drenge også bliver vaccineret. I dag får piger mellem 12-17 tilbudt vaccinen, men drenge skal betale for den. På trods af prisen opfordrer Lone Frank unge drenge og mænd til at beskytte dem selv.

“Få nu de drenge vaccineret. Kunne man ikke godt forestille sig at bruge 2.500 kroner på at beskytte sine børn mod kræft? Man har en vaccine, der beskytter mod kræft. Tænk, hvis nogen kom med en vaccine mod lungekræft, så havde folk ikke sagt nej,” siger hun til Euroman. 

Flere af lægerne bag undersøgelsen håber, at myndighederne vil gøre noget for at få flere vaccineret mod HPV - fx ved at gøre det gratis for drenge, men det mener Lone Frank ikke kommer til at ske.

“Der vil blive lidt diskussion om emnet igen, måske vil nogle flere forældre vaccinere deres drenge, men der vil ikke se noget med vaccinationsprogrammet. Der er ingen, der vil sige, at det skal være gratis,” siger Lone Frank.

Hun mener, at hele debatten om de påståede bivirkninger af vaccinen har været med til at ødelægge vaccines omdømme i Danmark.

“Rigtig mange mennesker har mistet tiltroen til vaccinen. Når der er sådan en stor kontrovers, orker de fleste ikke at sætte sig ind i det. Man træder tilbage som almindelig forbruger og venter lidt, fordi man ikke helt ved, hvad man skal gøre,” siger Lone Frank.

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at mundsvælgkræft har overhalet livmoderhalskræft, og nu er den hyppigste kræftform, som HPV fører til i Danmark.

Stigningen af kræftformen har været særlig eksplosiv i Danmark, men lægerne bag projektet kan ikke sige noget om, hvorfor netop Danmark bliver ramt så hårdt. Noget tyder dog på, at vores ændrede seksualvaner gennem de seneste årtier kan være en af grundene til stigningen. 

LÆS OGSÅ: Videnskaben siger: Gaming afstresser dig bedre end sex

LÆS OGSÅ: Vi har 62 venner til fælles, men jeg har aldrig mødt Lasse Jensen – før nu

LÆS OGSÅ: Videnskaben siger: Du skal ikke bruge din penge på ting, men på oplevelser