Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Kasper Gross

Foto: Frederik Lentz Andersen

Komiker Kasper Gross om Aarhus

Komikeren Kasper Gross: "Aarhus er god til at øve sig i at optræde"

Den aarhusianske standupper Kasper Gross er tilbage i byen, han elsker.

 Artiklen er et del af Euroman og Eurowomans magasin, der er lavet for at hylde Aarhus. Magasinet er sponsoreret af Bestseller.

"Når folk har fået noget at drikke, er der altid en, der tænker, at showet bliver bedre, hvis de blander sig. Jeg skulle optræde til en julefrokost hos en virksomhed i Nordjylland, og nogle af dem havde drukket snaps siden klokken 12 om formiddagen.

Arrangøren rejste sig for at præsentere mig og måtte kæmpe mod en lydmur af stive mennesker. Jeg fik sagt noget med, at jeg havde optrådt tæt ved den tyske grænse i en lille by, der hedder Vejle. Det var et uskyldigt setup.

Pludselig var der en kvinde, der råbte: ”Nu kan det fandeme være nok.”

Hun begyndte at gå mod scenen og forsøgte at kravle op til mig, men hun var så fuld, at hun faldt ned. Til sidst lykkedes det hende dog at komme op på scenen. Hun hev mikrofonen ud af hånden på mig og råbte: ”Du skal kraftedeme ikke komme og påstå, at Vejle er en del af ’Synnejylland’. Det vil jeg ikke finde mig i.”

Og så gav hun mig fingeren lige op i mit ansigt. Jeg var i chok, og det var publikum også. 300 mand, der griner, kan være en rigtig god lyd. Men 300 mand, der er helt stille, er meget stille. Men så fik jeg sagt, at det var dejligt at se, at virksomheden også ansatte folk i løntilskud. Det syntes publikum heldigvis var sjovt. Altså lige bortset fra hende. 

Det er aldrig fedt at afbryde en fest. Jeg vil helst optræde mellem forretten og hovedretten og være med til at sætte gang i festen. Det er det bedste tidspunkt. Det fedeste ved at optræde er det rush, det giver, når det går godt. Tilsvarende kan der være rigtig langt hjem i bilen bagefter, hvis det går dårligt.

Mange har en idé om, at komikeren altid har været klassens klovn. Sådan er det som regel ikke. Komikeren er i højere grad ham, der har siddet lidt på afstand og iagttaget. I gymnasiet gik vi på et diskotek, der hed Broen i Aarhus.

Jeg havde altid en grundlæggende følelse af, at jeg ikke hørte hjemme. Størstedelen af de andre havde sådan nogle Evisu-bukser med maling på røven og udstrålede en enorm selvtillid. Jeg kunne ikke forstå det. Jeg gik selv i tøj, som min mor havde købt og sagt var smart. Gammelt skatertøj fra syvende klasse og en T-shirt med teksten ’OTA LOLGRYN’. Jeg iagttog meget og tænkte over, hvad fanden det var for noget. Når man ikke lige passer ned i kassen, bliver comedy en ventil.

For mig ligger comedy i at føle sig dum i en række situationer og finde humoren i nogle knastørre emner. Jeg tror, jeg er en af de få komikere, der har et helt sæt om banksektoren.

Selvangivelser, tilfredshedsundersøgelser og møder i banken er nogle ualmindelig usexede emner. Det kan jeg godt lide at dykke ned i. Fx skulle jeg købe en bil, og jeg følte, at bilsælgeren ville tage mig ved næsen lige meget hvad.

Da han skulle vise mig prisen, drejede han sin computerskærm og sagde: ”Prå’ li’ å se her.” Der var en knap, hvor der stod ’max’ på, og han sagde: ”Nå trykker jeg på den her, og så er der bare max rabat til dig.”

Aarhus er god til at øve sig i at optræde. Det er nemmere at få scenetid, hvis man er ny. Til gengæld skal man være ret tålmodig på at få et gennembrud. Næsten alle tv- og produktionsselskaber ligger i København, så det er en god idé at komme der i ny og næ.

En af de bedste oplevelseR, jeg har haft med at optræde, var i Ceres Park i Aarhus. De holdt Comedy Live for et par år siden, hvor der skulle være standup hele dagen. Matthesen, Øgendahl, Warberg og Hjortshøj skulle bl.a. optræde, og jeg skulle åbne klokken 15.00.

Det var en kæmpestor håndboldarena, og jeg tænkte bare, at nu skulle jeg ind og stå på scenen foran tomme pladser. Men da jeg kom, var der lang kø, og der sad 2.500 derinde og ventede. De gav et ukendt navn som mig en chance. I al beskedenhed gik det rigtig godt.

Der er nogen, der siger, at Aarhus er en lille storby, men det synes jeg overhovedet ikke, det er. Men det er heller ikke en stor provinsby. Den ligger lige midtimellem. Man render ikke på folk hele tiden, men byen er heller ikke så stor, at man bliver væk. Der er hyggeligt, og jeg føler mig enormt meget tilpas og hjemme. Jeg føler ikke, jeg går på kompromis med nogen ting.”

LÆS OGSÅ: 26 ting du skal opleve i Aarhus

LÆS OGSÅ: Karl William: ”Aarhus har potentialet til at blive Danmarks fedeste by”

LÆS OGSÅ: Brian Mørks biler gennem karrieren