Er du en af dem, der drikker din cola uden rom? Så er du ikke så alene, som du tror. For selvom hver dansker drikker 9,2 liter ren alkohol om året, siger stadig flere og flere nej til sprut.

Gennem de seneste 10 år er det gennemsnitlige årlige forbrug af alkohol faldet med to liter ren alkohol per dansker, og ifølge Sundhedsstyrelsen er der et stigende antal, der overhovedet ikke rører alkohol på en normal uge.

Det er især unge, hvor 17,5% ikke drikker noget nævneværdigt på en normal uge og 8% for voksne mænd. En af dem er journalist og satiriker Peter Falktoft.

Peter, du går ikke i byen længere. Hvorfor?

”Egentligt var jeg bare blevet træt af den der famøse søndags-blues, som de fleste af os nok kender, hvor man ligger og har ondt af sig selv i en generalprøve til døden og overvejer, om det nu også var det værd. De er blevet værre, jo ældre jeg er blevet.

Så jeg holdt en pause, og pludselig tog den ene måned den anden, og nu har det stået på halvandet år. Jeg kan stadig drikke mig ned i festligt lag, hvis der er bryllup eller begravelse, men det med at gå ud efter aftensmaden fredag og lørdag, er jeg færdig med.”

Drikker vi for meget i Danmark?

”Der er ingen tvivl om, at vi er en tørstig nation. Vi er blandt dem i verden, der drikker mest – især vores unge. Men jeg gider ikke være ham, der peger fingre. Det ville i hvert fald også være hyklerisk.

Men selvom jeg er et liberalt indstillet menneske, så kan det undre mig, at der er så meget, der er ulovligt, når det er lovligt at drikke alkohol. Hvis man i gamle dage havde vidst, hvad alkohol og sukker gør ved kroppen, havde det aldrig fået fodfæste.

Jeg synes personligt, det er voldsomt, så meget vi drikker i Danmark. Men jeg har selv ligget i spritlage igennem hele gymnasiet præcis som andre unge mennesker, så jeg skal ikke være ham den bedrevidende.   

Det lægger sig nok op ad, at vi er en meget introvert kultur, der har svært ved at føre samtaler, der handler om andet end vejret, med mindre der er et par øl til at skubbe samtalen videre. Det problem har jeg ikke.”

Har det været svært at være ’ham, der ikke drikker’?

”Nej. Det er nemt for mig, for jeg hviler ganske trygt i mig selv, men jeg kan sagtens forstå, hvis der er nogle med mindre luft i egen ballon end jeg, der falder for gruppepres. Jeg har heller ikke haft brug for at slå på glasset og holde en tale om det. Mine venner er meget cool.

Det er kommet på en god måde, for der er ikke kommet nogen med en løftet pegefinger, og jeg er ikke kommet galt af sted. Det er noget, jeg selv har fundet på, og jeg savner ikke at tage i byen og drikke igennem ét sekund.”

Har du været i byen, efter du er stoppet med at drikke alkohol?

”Kun enkelte gange, og det er skægt så at se, hvordan folk opfører sig. Det er ligesom at være på settet til ’The Walking Dead’, eller som at være Neo i ’The Matrix’ og tænke ’wow, hvis de bare vidste, hvor bovlamme, de ser ud.’ Piger i stiletter ligner nogen, der går på stylter for første gang, og drengene hænger bare som nogen i sæson fem. Det er et betagende syn.

Da jeg så det, tænkte jeg, at så slem så jeg alligevel ikke ud. En af mine venner har en natklub, og jeg fik ham til at vise mig nogle over overvågningsbilleder fra en aften, jeg virkelig havde været blæst. Jeg lignede en orangutang med blind for øjnene.”

Er du så slut med byture fra nu af?

”Det fungerer rigtigt godt for mig uden alkohol. Min weekend varer fire gange længere end før, jeg har fået et lidt bedre kondital og mere sindsro i forhold til at tackle de tanker, der kommer, når man forlader 20’erne. Men man ved aldrig. Det kan være, at jeg som 50-årig er alkoholiker på fuld tid, men det tvivler jeg meget på.”

LÆS OGSÅ: Da jeg vidste jeg var god: Peter Falktoft

LÆS OGSÅ: Omvejen: Peter og Esben spiller golf med Christopher

LÆS OGSÅ: SIDSTE AFSNIT: Peter og Esben i Jylland med Grundfos-arvingen Poul Due Jensen