Sponsoreret af Flowr

I 2018 er det nøjagtigt 100 år siden, at Emma Gad udgav ’Takt og Tone – hvordan vi omgås’, som siden er udkommet i et utal af oplag og udgaver. Der er sket meget de seneste 100 år, men faktum er, at mange af de sociale spilleregler fra gamle dage stadig gælder den dag i dag. Dog skal det ikke være nogen hemmelighed, at spillereglerne har ændret sig en smule med tiden. Dette kan du blive klogere på i denne guide.

Hvad handler takt og tone om?

Takt og tone handler kort og godt om god opførsel og gode manerer. Dette er mindst lige så aktuelt i dag, som det var dengang. God opførsel er nemlig med til at lette social omgang og fremme sociale relationer, hvorfor det naturligt er noget, som alle bør interesse sig for.

Sociale spilleregler er med til at skabe tryghed og sikre, at alle føler sig godt tilpas. Udfordringerne opstår typisk, når ikke alle i selskabet følger de samme sociale spilleregler. Det kan føre til store diskussioner og en generel dårlig stemning. Dette kan heldigvis undgås hvis man sætter sig ind i, hvad der er god pli, og hvordan man opfører sig til festlige lejligheder, hvad enten der er tale om bryllup, fødselsdag eller noget helt tredje.

Fem tips til god opførsel anno 2018

  1. Kom til tiden – Skal du undgå at gøre dig upopulær hos værtinden, så skal du sørge for at komme til tiden. Er du inviteret til kl. 18:00, så bør du ankomme et sted mellem 18:00 og 18:10. Er du allerede nu bevidst om, at du bliver mere end 10 minutter forsinket, så bør du give værtinden besked. Det kan jo ske pga. trafikale forhold, sygdom e.l.
  2. Lad mobilen ligge i lommen – I dag kan man nærmest ikke tale om gode manerer i forbindelse med festlige lejligheder uden at tale om smartphones. Den kære smartphone er nemlig blevet en stor del af vores hverdag. Det er alt andet lige meget uhøfligt at bruge sin smartphone i sociale sammenhænge, hvorfor rådet går på at lade mobilen ligge i lommen – i lydløs tilstand naturligvis. 
  3. Medbring en værtindegave – Det koster tid og penge at planlægge en festlig begivenhed, idet der både skal bruges tid på borddækning, madlavning, planlægning af festlege osv. Af følgende grund er det god skik at medbringe en lille værtindegave for at vise, at man sætter pris på gæstfriheden. Leder du efter den perfekte værtindegave, så kan du overveje at flotte dig med en stor buket blomster. Alle kvinder elsker jo blomster.
  4. Hold igen med alkoholen – Det er en kendsgerning, at der bliver drukket meget alkohol, herunder vin og champagne, til festlige lejligheder, men det er ikke ensbetydende med, at du skal drikke dig i hegnet. Det er i den forbindelse vigtigt, at du lytter til din krop og holder lidt igen, hvis du kan mærke, at hovedet begynder at snurre. Fuldskab er ikke en godkendt undskyldning for at opføre sig dårligt.
  5. Hils pænt på alle gæster – Om man kender de andre inviterede gæster eller ej, så er det kutyme at hilse på alle gæster. Afhængig af dit forhold til gæsterne kan du hilse med et fast håndtryk eller et knus. Husk øjenkontakt.