Rejser, oplevelser og museumsbesøg

Rejser, oplevelser og museumsbesøg

Videnskaben siger: Du skal ikke bruge din penge på ting, men på oplevelser

En rejse gør dig mere lykkelig end en ny bil.

Hvad gør dig lykkelig?

Måske svarer du et par nye Yeezy-sneakers, en splinterny BMW eller en villa på Strandvejen. Men så er du ikke lykkelig længe, siger psykologiprofessoren Thomas Gilovich fra Cornell University, som har undersøgt begrebet lykke i over 20 år.

Det er der tre grunde til:

1. En af vores største fjender er tilpasning. "Vi køber ting for at gøre os lykkelige, og det lykkes. Men kun for en stund. Nye ting er spændende først, men så tilpasser vi os dem,” siger professoren til Fast Company.

2. Vi bliver ved med at hæve barren. Nye indkøb giver os højere forventninger. Når vi har vænnet os til vores indkøb, går vi på udkig efter et endnu større og bedre.

3. Vores ejendele fremprovokerer sammenligninger. Vi køber en ny bil og er ekstatiske over den, indtil en bekendt køber en bedre bil.

Men hvordan opnår vi så lykke? Resultaterne fra psykologiprofessor Thomas Gilovich viser, at lykken ikke er så lunefuld, hvis du bruger dine penge på oplevelser. Så er der større chance for, at følelsen af lykke fortsætter.

Her snakker han både om rejser, museumsbesøg og udendørsaktiviteter.

I en undersøgelse, som er lavet over mange år, skulle forsøgspersonerne rangere deres niveau af lykke i forbindelse med indkøb og oplevelser. Med tiden faldt lykken over de fleste indkøb drastisk, mens lykkefølelsen fra oplevelserne kun blev stærkere med årene.

“Vores oplevelser er en større del af os selv end vores materielle ejendele. Du kan blive rigtig glad for noget materielt. Du kan endda tro, at en del af din identitet er forbundet med den ting, men alligevel er det en separat ting. I modsætning til det er dine oplevelser faktisk en del af dig. Vi er summen af vores oplevelser,” siger Thomas Gilovich.

En anden grund til, at oplevelser er med til at gøre os lykkelig er, at de ofte sker sammen med andre mennesker. Hvis du har været på ferie med en person på Mallorca, er der større chance for, at I skaber et godt bånd, end hvis I begge har købt den samme bil.

LÆS OGSÅ: Video: Derfor gør det så ubeskriveligt nas at træde på en LEGO-klods

LÆS OGSÅ: Læs den før din nabo: Sådan får du barberingssår til at holde op med at bløde

LÆS OGSÅ: Porno: Her er, hvad danskerne søger mest efter