Sneakers-revolutionen har skyllet over os siden midten af 80’erne. Dem, som var unge dengang, går fortsat i sneakers på trods af voksenjob og familiefar-rolle, hvilket har gjort det behagelige fodtøj til hverdagens favorit.

Og i dag er det kun på de mest konservative arbejdspladser, at der stadig bliver kigget skævt efter dig, hvis du hopper i et par Stan Smiths.

Denne store udbredelse fra undergrund til ekstrem mainstream har ikke blot sat gang i et hav af limiterede samarbejder mellem popstjerner og giganter som adidas og Nike, det har også skabt en bevægelse, hvor forbrugerne er helt okay med at betale flere tusinde kroner for nye sko.

Den succes, som det amerikanske sneakerbrand Common Projects, har haft de seneste år, er det bedste eksempel på, at der er et stort marked for læderssneakers til over 2.000 kroner.

I fodsporet på Common Projects har mange nye, spændende mærker set dagens lys de sidste par år, og flere af dem har endnu ikke opnået et bredt kendskab.

Euroman.dk har her samlet 11 lovende brands, alle sneaker-fans bør kende til.

Axel Agrigato

Det svenske skomærke er tydeligt inspireret af hign end mode både i sit design og kommunikationsmateriale. De følger med tidens tendenser, men laver stadig sneakers i enkelt design og i høj kvalitet. De spænder vidt fra ruskindssneakers til Eytys-inspirerede snørebåndsfrie sko og sporty Rick Owens-lignende sneakers.

Axel Agrigato Clean 90 sneaker til 1.340 kr.

They New York

They er grundlagt af tre venner fra Manhattan, som deler en stor passion for minimalistisk design, hvilket skinner tydeligt igennem i deres sneakers. De er klart i den dyre ende for sneakers, men folkene bag They har virkelig sans for detaljerne, og alt, hvad de foretager sig, er gennemført. Alle deres sko er pt udsolgte, men de lover opfyldning af lageret i løbet af oktober.  

They New York Circle Low til 2.670 kr.

Casper and the Beast

Måske hørte du om Casper and the Beast, da det danske skomærke lavede et samarbejde med Peter Falktoft? At dømme ud fra de sociale medier har brandet, der blev etableret i 2014 endnu ikke nået ud til bredden, selvom mærket fortjener anerkendelse for sine tunge lædersneakers i et både enkelt, men også innovativt design.

Casper and the Beast Beast Runner til 1.600 kr.

C.QP

Stockholmske C.QP er endnu et fremadstormende brand, som satser på håndlavede lædersneaker i en kvalitet, som tidligere kun tilhørte pæne herresko. C.QPs sneakers har endda metalskaffer i sålen for at give support til bærerens skridt. Noget, der normalt har været forbeholdt dresssko. Men deres sneaker-design passer da også både til kontoret og natklubben.

C.QP Asphalt Grey til 2.160 kr.

Filling Pieces

Hollandske Filling Pieces er ikke helt ukendte i Danmark og forhandles da også allerede af førende butikker som Storm, Støy og Wardrobe 19. Filling Pieces satser på en kombination af godt håndværk og moderne design, hvor de ikke er bange for at eksperimenterer med både farver, materialer og silhuetter. Desuden er komforten helt I top.

Filling Pieces Runner 3.0 Low Fuse til 1.785 kr.

Greats

Det Brooklyn-baserede skomærke har siden 2013 lavet luksus-sneakers, der kommer direkte fra fabrikken til forbrugeren og har altså skåret det dyre forhandler-led væk.

Målet for Greats har hele tiden været at producere høj kvalitet til færre penge. Deres silhuetter har en stor variation fra løbeskos-inspirerede sneakers over slip ons til disse mere klassiske tennissneakers.

Greats The Royale til 1.060 kr.

Pointer

Pointer, der blev etablerede i 2004 i London, har ligesom mange andre designere i år ladet sig inspirere af 70’erne med sneakers-modeller opkaldt efter årtiets ikoner.

Denne bordeauxrøde sneaker er opkaldt efter John McEnroe, som startede sin tenniskarriere i slutningen af 70’erne. På samme vis har de også en lærredssko opkaldt efter sanger Keith Morris.

Pointer John til 1.035 kr.

Diemme

Diemme er et italiensk luksus skomærke, som har erfaring med at producere sneakers for giganter som Gucci, Maison Martin Margiela, Chanel og Bottega Veneta.

Deres design er enkelt, og de fokuserer på håndværket, som er økologisk og uden brug af kemikalier. Italienerne laver også velproducerede vinterstøvler, som varmt kan anbefales.

Diemme Garda Slip on til 1.778 kr.

Novesta

Med en oprindelse tilbage til 1930’erne er der en sandsynlighed for, at flere allerede kender til Novesta, men det slovakiske skomærke har i flere år været lidt glemt og har først for nyligt fåret en renæssance.

Selvom prisen på deres sko er i et markant lavere niveau end resten af listens, betyder det ikke, at håndværket ikke er i orden, de satser blot primært på lærredssko, hvis metervarer-pris er noget lavere end læders.

Novesta Star Master 99 til 550 kr.

Vor

Vor producerer sine sneakers i Sydtyskland, og ligesom resten af denne listes mærker, fokuserer de på at lave håndlavede lædersneakers. Vor laver både lave tennis-sneakers og helt høje ala Kanye Wests 750 Boost. Især denne retro-inspirerede basket-sneaker fortjener anerkendelse.

Vor 3-A Vintageweiss til 2.600 kr.

ETQ.

ETQ. er ligesom Filling Pieces fra Holland, og ligheden mellem de to brands er klart til at få øje på. ETQ.s høje silhuetter og kraftige såler har givet dem stor succes siden 2010, og man møder ofte et ’out of stock’-skilt, når man kigger deres kollektioner igennem.

ETQ. Low 3 Green Camo til 1.860 kr.

LÆS OGSÅ: 25 nye sneakers til efteråret

LÆS OGSÅ: Adidas lancerer Ultra Boost i tre gange sort

LÆS OGSÅ: 9 tendenser du bør kende dette efterår