DK's bedst klædte mand #4
Foto: Rasmus Weng Karlsen

DK's bedst klædte mand #4

Danmarks bedst klædte mand nummer 4: "Da jeg var punker i slut-70'erne var det største problem man ikke kunne få slim fit-jeans"

Jan Gleie er 51 år, instruktør og fotograf. Han er også Danmarks fjerde bedst klædte mand.

Hvilken offentlig person synes du er mest velklædt?

”Enten kokken Frederik Bille Brahe eller en tidlig Mickey Rourke. Det kan være svært at se det i dag, men da Mickey Rourke var ung, havde han sindssygt tjek på tingene. Siden er han blevet fuldstændig smadret, fordi han havde en selvdestruktiv periode, hvor han begyndte at tage stoffer, drikke en masse og bokse – samtidig med, at han fik lavet en masse plastikkirurgiske indgreb. Men da han var ung, havde han en karisma og en sans for de små enkle detaljer, som man ikke lægger mærke til på afstand. Han gik i afslappede jakkesæt og frakker, og så lignede han en, der lige var trådt ud af sengen på en virkelig heldig måde. Det virkede ikke gennemtænkt, men det var det selvfølgelig. Sådan har jeg det også selv. Det må gerne være gennemtænkt, men det behøver ikke se sådan ud. Der er stor forskel på at være klædt på og klædt ud.”

Hvilken ting i din garderobe er du gladest for?

”Jeg har omkring 15 par Trickers sko og støvler. De er så enkle, at hvis du skulle tegne et par sko eller så et par sko i en børnebog, ville de ligne et par Trickers. Det er en engelsk klassiker ligesom Dr. Martens, men lidt mere stilet og i bedre kvalitet. Det er det simple, jeg kan lide i min stil. Jeg har fx ikke noget tøj med mærker på, og jeg ejer ikke et stykke tøj, hvor der er graveret et navn i knappen. Selvom det er diskret, undlader jeg at købe det.”

Hvilken ting i din garderobe har den bedste historie?

”Jeg ved ikke om, det er en historie, men da jeg var punker i slut-70’erne, var det største problem, at man ikke kunne få stramme slim fit jeans. De har faktisk været ret svære at få fat i, før de kom ind i modebilledet. Min kæreste købte engang på et kæmpe lagersalg et par meget stramme Wrangler-jeans til sig selv. De blev afbleget og farvet, og dem gik jeg med i lang tid. Jeg har siden prøvet at se, om jeg kunne skaffe et par magen til, men det er en udgået version. Herremoden halter tit så langt efter kvindemoden, at jeg tit går med noget, der har været min kærestes.”

Hvad vil du gerne føje til din garderobe?

”Det næste jeg skal have, er en oversized vinterfrakke med sildebensmønster, men jeg har ikke fundet den endnu. Jeg ved faktisk ikke engang, hvor jeg skal lede. Mickey Rourke går også i oversized frakker i filmen ’9 ½ uge’, og det ser mega fedt ud. For mig er mode noget, man fornemmer eller får lyst til. Men lige så snart, det bliver for mainstream, har jeg det med at tænde af på det. Sådan har jeg det også med slim fit jeans. Når man ser fædre i slim fit jeans, er det slet ikke aktuelt for mig mere. Uden at jeg bevidst tænker over det, handler det nok om en form for modpol. Jeg bryder mig ikke om at være en lemming. Og det gælder ikke kun tøj, men på stort set alle områder.”

Hvilken tendens håber du aldrig kommer igen?

”Man skal jo aldrig sige aldrig, men hvis jeg skal pege på noget, må det blive trekvart-buksen, der slutter midt på skinnebenet. Den har jeg det svært med. Jeg ved ikke, hvad den er udsprunget af eller hvorfor, men alligevel har 90 procent af den danske befolkning et par. Måske er det ligesom, når man klipper håret kort, fordi det er mere praktisk i forhold til cykelhjelmen. Danskere er jo meget praktiske i deres tøjvalg – man skal kunne cykle, og man skal kunne modstå regn. Som jeg ser det, er trekvartbuksen sådan en, alle har taget til sig. Du ser jo folk, der klæder sig pænt på og tager i Tivoli med trekvartbuks, og folk tager på stranden i trekvartbuks. Den kan bruges til enhver lejlighed, men køn er den ikke.”

Ved hvilken lejlighed har du følt dig mest velklædt?

”Når jeg cykler på min racercykel. Så er det også alle detaljerne, der følger med –helt ned til drikkedunk, påklædning og hjelm. Jeg er ret pernittengrynet generelt, men det er meget tydeligt, når jeg cykler. Mit favorit cykeltøjsmærke er Pas Normal Studios og en hjelm fra POC. Jeg har købt cykeltøj rigtig mange steder i verden, hvor jeg har rejst, men for mig er Pas Normal Studios det ultimative mærke. Det er smukt, underspillet, farveholdningen er diskret i modsætning til størstedelen af det cykeltøj, man kan få, og så er pasformen ekstrem god. Det er et cykeltøjsmærke, der reflekterer den måde, jeg ellers går klædt på.”

LÆS OGSÅ: Danmarks bedst klædte mand 8: Jannik Vestergaard