Klæder skaber store ledere, så derfor er det ikke uvæsentligt, hvad du vælger at tage på, når du konsulterer din garderobe i jagten på en højere placering på lønstigen.

Vi har allieret os med tre eksperter på området. Torsten Grunwald, der er forfatter til bogen ’Den velklædte mand’, Pari Kahdem, der på 18. år har sin daglige gang som stylist på Christiansborg og forfatter til bogen ’Magt og Mode’, samt Birgitte Baadegaard, der er stifter af firmaet Baadegaard.dk, der blandt andet har specialiseret sig i karriereudvikling i de øvre dele af erhvervslivet.

”Toplederes ’uniform’ skaber tryghed og gør det nemmere for lederen at træffe de beslutninger, der skal til, når man sidder i direktørstolen. Det viser internationale undersøgelser,” siger Birgitte Baadegaard:

”Det at ligne hinanden – ikke bare i påklædningen, men også i adfærd og omgivelser, gør det mere genkendeligt og nemmere for en topleder at navigere og regere på toppen.”'

Jakkesættet

Først og fremmest skal man have sit jakkesæt i orden, og her er farvekoden en vigtig faktor.

Blandt andet er det sorte jakkesæt forbudt i dagligt brug, hvis man skal følge efter den klassiske europæiske tradition i toppen af dansk erhvervsliv, mener Torsten Grunwald. Sort er reserveret til fint aftentøj som fx smoking. Hvis man klæder sig i sort i sin dagsuniform, vil man som oftest vække associationer til død og begravelse. 

LÆS OGSÅ: 7 forældet moderegler du sagtens kan droppe

”Man skal gå efter marineblå eller koksgrå jakkesæt i det glatte såkaldte kamgarn. Her bør man nærmere gå efter vævningen serges eller det mere diskrete og noble sildeben, hvis man vil udstråle, at man har styr på garderoben. Et mellemgråt i lettere materiale vil være tilladeligt i sommermånederne,” siger Torsten Grunwald.


Det koksgrå jakkesæt gør sig godt på de bonede gulve.

Sagen er en lidt anden, hvis man stiler efter en højere placering i det politiske liv – her er sort en farve, som er absolut tilladelig til daglig brug, mener Pari Kahdem.

”Sort er en klassiker, som man altid kan bruge, hvad enten man bliver live-interviewet, er på sit kontor, til reception, gruppemøde, samråd eller til møde i Folketingssalen. Jeg anbefaler altid sort, marineblå eller mørkgrå," siger Pari Kahdem og fortsætter:

”I politik bør man dog også gå efter den klassiske stil uden mønstre eller tern, da det forstyrrer billedet og tager fokus fra en toppolitikers budskab, hvis de larmer for meget i deres tøj."

"Medierne er langt mere aggressive, og politikerne er langt mere på end tidligere, også med deres Instagram og Twitter, og alle steder, hvor de dukker op, kan folk tage billeder af dem og offentliggøre dem."

"Så de har ikke fred nogen steder længere som politiker. Derfor skal de være ordentligt klædt på fra morgenstunden til sent på aftenen, hvor pressen kan komme og banke på døren og bede dem træde frem på live-tv”.

I toppen af erhvervslivet er det vigtigt at dit jakkesæt er velvalgt og sidder ordentligt.
Det er, ifølge Grunwald, normalt at tjekke skuldersyninger ud hos kollegerne på direktørgangen.

”Der er prestige i at kende til kvalitetsdetaljer”, siger Torsten Grunwald:

”Det kan være virkeligt velsiddende jakkeskuldre, håndsyede knaphuller og et elegant rullende jakkerevers. Sådanne detaljer hvisker om, man har handlet hos herreskrædderne på Savile Row, i Paris eller i Italien.”

Skjorten

Når man vælger skjorte, er det heller ikke ligegyldigt, hvad man tager ned fra bøjlen.

”Her bør man vælge den hvide poplinskjorter med moderat spredt flip nummer et, men lyseblå skjorter i den lidt grovere end-on-end vævning er også fuldt gangbare, eventuelt med diskret strib i,” siger Torsten Grunwald.

LÆS OGSÅ: 15 tøj-fejl mænd begår på kontoret

I skjortevalget er farven altså en vigtig del at give en ekstra tanke. Vælger man for eksempel farven hvid signalerer man åbenhed, vækst og kreativitet. Samtidig tilbyder farven en følelse af fred, ro, trøst og håb – ikke dårlige signalværdier at udstråle, når man gerne vil signalere autoritet.

Blå udstråler blandt andet seriøsitet, og derudover virker den himmelblå udgave beroligende og indgyder tryghed. Den lidt mørkere marineblå opfattes hurtigere af øjet og er mere interessant at kigge på end fx lyseblå. Derfor kunne det marineblå jakkesæt kombineret med en lyseblå skjorte være en home-safe kombination.

Andre skjortefarver skal man derimod træde lidt varsomt med på direktørgangene:

”Bort set fra pink vil andre farver skjorter, fx lilla og marineblå, falde uden for traditionen og larme uhensigtsmæssigt,” advarer Torsten Grunwald.


Der er lidt friere valg i garderoben for paritledere, end hvis du bevæger dig på direktørgangen.

Anderledes frit er det igen på Christiansborg, her ville det være i orden at iklæde sig en mørkeblå skjorte – specielt, hvis man er en yngre toppolitiker.

”Jeg giver gerne de unge politikere en mørk skjorte på under et mørkt jakkesæt – det ser ret cool ud, når det hele går i ét. Men det kommer an på, hvilken fløj de hører til. Hører de til den blå fløj, kan man godt tillade sig at være lidt mere moderne og udfordrende."

"Hører man til den røde blok skal ens udtryk være lidt mere nedtonet. Politikere skal jo være tilgængelige for deres vælgere også i deres påklædning. Deres vælgere skal kunne identificere sig med de politikere, som de har valgt,” siger Pari Kahdem, og uddyber:

”En toppolitiker fra eksempelvis Enhedslisten skal ikke gå med jakkesæt og slips til hverdag, så distancerer de sig fra deres vælgere. De bør hellere nøjes med en skjorte, der ikke er helt opknappet. Jeans er absolut tilladt her også – altså et lidt mere casual og nedtonet udtryk.”

Slipset

Man bør også kende til traditionen indenfor farvevalg, når det kommer til slipsegarderoben. Det er ikke ligegyldigt, hvilken farve eller hvilket mønster man vælger til det aflange klædestykke om halsen.

”Slips i blå og vinrøde nuancer er de sikre valg. Her kan man også ty til lidt abstrakt mønster i fx tern, prikker eller stjerner,” siger Grunwald om den mere klassiske erhvervsgarderobe, og understreger:

LÆS OGSÅ: Sådan finder du det perfekte jakkesæt

 ”Men det er vigtigt at de er diskrete, og hellere indvævet end trykt på. Grise, nissehuer og andre "sjove" mønstre bør man traditionelt holde sig fra. Det eneste tilladelige sjove mønster er afdæmpede paisleyblade.”


Slipset bør være diskret og et eventuelt mønster bør være indvævet, mener Torsten Grunwald.

Ifølge Grunwald skal man holde sig fra den åbne skjortestil, hvis man eksempelvis styrer et stort shippingfirma eller en stor bank. Her bør man i højere grad signalere styr på logistik og pengebeholdning med slipseknuden godt bundet. Den åbne skjorte-stil er alt for nonchalan her, den går bedre an i toppen af den mere kreative del af erhvervslivet.

På Christiansborg kommer det også an på, hvilket parti man tilhører, hvilken slipsemode man bør følge, når man står i spidsen for en politisk gruppe.

”Hvis man er fra en fløj, hvor slips er en del af partiets udtryk, så er det her man kan tillade sig at lave lidt ballade, fordi resten af ens udtryk er meget klassisk. Her kan der være mere pang i farverne. Nogle partier kan godt lidt at deres partifarve er repræsenteret i deres slips, andre vil hellere være lidt mere all-around,” siger Pari Kahdem.

Skoene

Til at pryde de nederste dele af kroppen skal man også kende til sit skovalg, hvis man betræder de bonede gulve på de øverste etager i erhvervslivet.

”Man bør have sorte captoes, men de går også an i mørkebrune. Lidt hulmønstring over kappe og sider er okay,” siger Torsten Grunwald, han fortsætter:

”Monk-strap sko er også passable - altså de er brugbare traditionelt se, og i øvrigt har de været ret populære de seneste sæsoner, også på direktionsgangen.”

I magtens korridorer på Christiansborg anbefaler Pari Kahdem, at man tyr til den italienske herremode inden for sko og livremme:

”Camel-farver i mørke jakkesæt både på livrem og sko, det er bare så lækkert. Det kan pifte et helt jakkesæt op, når man får lidt kontrast på,” siger hun.

Grooming

Skal du så vælge en glatbarberet kind, eller er det okay at lade skægget stå i jagten på prestige i erhvervslivet eller som spydspids for dit politiske parti? Og hvad med frisuren, skal du her vælge en lidt mere tilbagstrøget udgave eller hellere det mere klassiske klip med korte sider? Her lader vores eksperter os heller ikke i stikken. Som erhvervsleder gælder følgende:

”Glatbarberet er et klassisk og sikkert valg, men veltrimmet moustache eller fuldskæg er også muligt. Dertil hårfrisure med kort i nakke og sider og lidt længere på top,” mener Torsten Grunwald.

”Tilbagestrøget a la Michael Douglas i Wall Street er ok, men det udstråler lidt mere selfmade man end topdirektør. Hvis man har manglende hårpragt, så kræver det et helt kort klip. Hentehår er forbudt,” afslutter han.

Skægmoden har ændret sig i de 18 år, Pari Kahdem har stylet landets toppolitikere:

”I øjeblikket er det trendy at have skæg,” siger hun:

”Generelt har jeg oplevet, at mange af de unge har fået skæg, fordi de gerne vil indikere, at de er ældre end de er. Du skaber lidt mere troværdighed med skæg, for så ser du lidt mere modne ud. Et eksempel er Frank Jensen, da han var i Folketinget, og han gerne ville være partileder, så fik han skæg for at indikere, han var mere moden.”

En anden ting, en toppolitiker skal tage hensyn til, er sin fremtoning i internationale sammenhænge:

”Når danske toppolitikere fx skal rejse til USA, så kommer de ofte til mig og spørger til, hvordan de kommer til at se lidt ældre ud. Der er nemlig tradition for, at man i amerikansk politik skal have mere livserfaring, før man kan stille op til valg, så derfor vil de danske toppolitikere også gerne udtrykke en vis tyngde, og her tillægger de sig ofte skæg,” siger Kahdem.

Accessories

Når man skal vælge, hvilken slags tilbehør, men skal ud i, hvis man sigter efter direktørstolen, er der også et par klare retningslinjer at holde sig til:

”Et tiptop mekanisk ur med flad skive og sort eller brun læderrem er førstevalget. Et ur med lænke a la Rolex larmer i den her sammenhæng. Det er for blæret," siger Grunwald, og fortsætter:

 ”Vielsesring skal naturligvis bruges - hvis man er gift!”


Et armbåndsur med flad skive og brune læderremme er et sikkert hit

Når det kommer til pynt på skjorteærmerne, kan man også klæde sig efter den mere klassiske tradition. Ifølge Torsten Grunwald bruger klassiske topdirektører i England og USA gerne dobbeltmanchetter og ovale manchetknapper i guld. Sydpå er det mere udbredt med almindelige manchetter med påsyet knap.

På Christiansborg gælder et lidt andet kodeks end i erhvervslivet. Pari Kahdem er glad for accessories:

”Jeg hader jantelov. Hvis man har et flot ur, så skal man da falshe det. Jeg synes, det er så smukt, når man har accessories på, og jeg elsker Chamballa-smykker. De behøver ikke være store, det kan sagtens være en lille diskret flettet armbånd med diamanter i,” siger hun.

Soignering!

Og som pynt på toppen af lagkagen bør man altid fremstå appetitlig og renskuret – både i en ledende position på Borgen, men også som erhvervsleder:

”Man skal først og fremmest være velsoigneret. Det vil sige rene og nyklippede negle, ingen strithår i ører og næse og man skal være nyvasket”, advarer Grunwald og fortsætter:

”Duft bliver lyset på lagkagen - den er ikke nødvendig, men er et elegant finish. Duften skal dog være meget afdæmpet og egentlig kun kunne duftes af en kvinde, der er inden for kysseafstand.”

Her er Pari Kahdem dog ikke enig, hvor det i erhvervslivets top ikke er velanset at larme med sin duft, mener Christiansborg-stylisten igen, at janteloven er en klods om benet.

”Alle har pligt til, når de kommer som repræsentanter for en politisk gruppe, at være velduftende. Politikere stresser rundt hele dagen og sveder og så videre. Jeg mener, det er på sin plads, når de møder op i et lokale, at de fylder rummet med duft.”

LÆS OGSÅ: Sådan finde du den perfekte skjorte

LÆS OGSÅ: Disse frisurer redder tyndt hår

LÆS OGSÅ: 10 ting mænd ikke bør have på i fitnees