Skranter helbredet, går du til lægen. Er der bøvl med vandlåsen, ringer du efter en vvs’er. Skal du have det flotteste jakkesæt, du kan købe for penge i Skandinavien, tager du forbi svenske Saman Amel og Dag Granaths klassiske herretøjsbrand, der er døbt efter førstnævnte.

Siden 2010 har de to barndomsvenner skabt klassisk herretøj med en moderne vision. Her fortæller de om deres favoritsko, et godt smoking-look og om en fremtid, der involverer København.

Hvor lang tid tager det at få lavet et jakkesæt hos jer, og hvor mange rejser til Stockholm skal vi bruge?

”For at svare på det sidste først, så vil det sandsynligvis kræve to rejser. Første møde handler om at tage mål og få afgivet selve ordren, mens anden gang er dedikeret til tilpasning af tøjet. Et jakkesæt tager typisk otte til ni uger fra bestilling til levering.”

Hvad er jeres holdning til det sorte jakkesæt? Går det til hverdag, eller signalerer det for meget begravelse?

”Det går helt bestemt til hverdag. Sort er et blankt lærred, en meget ’flad’ farve, som kan bruges til at kontrastere mere levende farver. Som farve mangler sort dybde, og derfor foretrækker vi at arbejde med materialer, der har tekstur eller anden form for karakter.

Det kan fx være børstet flannel eller uregelmæssige vævninger til efterår og vinter, mens silke eller hør til forår og sommer er exceptionelt gode materialer til sorte jakkesæt til hverdagsbrug.”

Et godt outfit er ikke komplet uden en god sko. Hvad er den bedste i jeres verden?

“Lopez-loaferen fra John Lobb (britisk skomager, der blev grundlagt i 1849, red.).”

Der står smoking på invitationen. Hvad gør I?

”Vælger en dinner jacket i råsilke. Undlader kontrasterende silkedetaljer på revers, men bruger i stedet stofbeklædte knapper for at skabe et chic look.

Man kan bære en dinner jacket med klassiske smokingbukser med en sidestribe i silke til black tie-arrangementer, men en jakke som denne kan også bruges sammen med et par slidte jeans i mere uformelle sammenhænge.”

Ét look for resten af jeres liv: koksgrå dobbeltradet flannel-sæt eller vaskede jeans med kamelhår-blazer?

”Godt spørgsmål. Det må ende med det koksgrå sæt, som vi laver til alle typer kunder: kunstnere, kreative, bankmænd, iværksættere og så videre. Det er et meget godt vidnesbyrd på dets alsidighed og tidløshed.”

Jeres Instagram-profiler afslører, at I er glade for tennis. Hvordan tager man sig bedst ud på banen?

”En chunky strik med v-hals og en polo i pique-vævning med kraven oppe. Ukonstrueret jakke uden for banen. Hold det hele i samme farvekategori.”

Atelier Saman Amel har base i Stockholm, men afholder trunk shows i London og New York. Et trunk show er en pop-up-butik, hvor Saman Amel møder kunderne lokalt i deres by, og hvor kunderne bliver guidet igennem processen med at købe et jakkesæt.

Saman Amel har mange kunder i Danmark og går netop nu med tankerne om også at afholde trunk shows i København.

Følg med på euroman.dk og @samanamel på Instagram for opdateringer.