Det er måske den mest tidløse sko, du finder i herregarderoben. Alligevel er loaferen ikke for alle. Nogle finder den for pæn, voksen og business-agtig, andre kan ligefrem blive provokeret af skoens elitære image. Men faktisk mener man, at det var noget så lidt elitært som de norske fiskere, som oprindeligt opfandt en afart af skoen.

I 1936 tog G.H. Bass eftersigende inspiration i de norske slips-ons og lancerede den ikoniske Weejuns-silhuet. En penny-loafer, som sidenhen er blevet et synonym med Ivy League og hele preppystilen: Tænk chinos, loafers og en polotrøje.

Det var nemlig de amerikanske universitetselever, der for alvor tog penny-loaferen til sig i 1950’erne. Penny-loaferen adskiller sig fra den klassiske loafer ved at have en læderstrop, der løber over forfoden og danner et lille rum under stroppen. Dette rum kunne netop rumme en penny, hvilket det cirka ville koste eleverne at ringe hjem til forældre fra en mønttelefon i nødstilfælde. Det var også i 1950’erne, at tassel-loaferen kom. Den differencer sig fra Penny’en ved at have en kvast, som hænger foran.

Det var dog først i 1953, hvor Gucci lancerede deres første loafer, at den blev blåstemplet som en luksusinvestering og et statussymbol, og hvor folk på Wallstreet også begyndte at tage den på.

I dag tyer man oftest til loafers, når man skal have jakkesæt på til et fint arrangement. I hvert fald herhjemme i Danmark. Vi har dog et nyt spændende brand i Virgil Nicholas' Vinny’s, der satser på at gøre loafers til en fast del af vores garderobe.

Står det til Euromans moderedaktør, Søren Kolborg Sørensen, behøver det heller ikke være så formelt med loafers. Han er selv tilhænger af den seneste bølge af skoen, som følger og afspejler, hvad der er moderne på sneakerfronten.

"En loafer er et bevist skovalg. Det er jo en pænere sko, så det signalerer, at man har en bevidsthed om sin påklædning eller om den historie, som tillægges en loafer. Men de sidste par år har vi set, at de er blevet mere chunky, og man videreuvikler på dem, så de bliver knap så formelle. Og det er i virkeligheden mere mig. Så synes jeg, at skoen bliver sej," siger Kolborg Sørensen.

"Ellers kan det godt blive for pænt med den klassiske loafer. Der kan jeg bedre lide, når de får noget pondus og en robusthed, for det bliver en federe og sjovere pendant til et jakkesæt eller et par denimjeans.”

Den chunky udgave gør det også lettere at sammensætte med hverdagstøj, mener han.

"Det handler om at trække skoen lidt ned på jorden. Jeg har blandt andet i en modeserie stylet et par loafers med joggingbukser, en lang frakke og hvide sokker. Det skaber også en sjov kontrast, hvis du tager loafers på til shorts," siger han.

"Ellers ser det bare super moderne ud til et par helt blå denimjeans og hvide sokker. I det hele taget synes jeg ikke, at loaferen er så flatterende, når man har bare tæer. Jeg synes, at der sker noget sjovt, når man har en lille sok i."

Her får du seks forskellige bud på en chunky loafer:

Vagabond loafers .jpg
Vagabond James-loafers til 1.399 kroner.
Adrian loafers.jpg
Dr. Martens Adrian Tassel-loafers til 1.257 kroner.