Hedi Slimane var ikke kun hovedansvarlig for at definere Dior Homme (2000-2007, red) som det for sin tid mest skelsættende modebrand til mænd, han genoplivede også 80’er-rock-uniformen med dertilhørende smalt sort slips.

Først var det for de få, der tidligt forstod det, og siden tog især de højt betalte reklamemænd det til sig, og gjorde smalle sorte jakkesæt med smalle revers, hvide skjorter med små flipper og smalle sorte slips til den ultimative uniform for alle succesfulde i kreative fag.

Da Thom Browne i 2006 slog sit navn lidt bredere fast med sit samarbejde med det traditionsbundne amerikanske herreekviperingskæde Brooks Brothers, var det med til at ændre yngre modeinteresseredes syn på brug af jakkesæt, dress-sko og ikke mindst slipset.

Thom Browne redefinerede måden jakkesættet skulle sidde, og i et smagfuldt spænd, som visuelt kan placeres imellem Don Drapers 50’er garderobe og den klassiske kostskoleuniform, blev jakkesæt og slips pludselig også interessant for dem under 25.

Jeg selv hoppede også med på bølgen og stod på hovedet i min fars gemmer efter de regiment stribede slips, og jo flere mærker, der blåstemplede slipsetendensen, jo mere udbredt blev det. Det var trods alt lettere at tilslutte sig til den preppy genre, som Thom Browne, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger og især Gant Rugger, var ansvarlige for, end Slimanes smukke, men evigt sorte og evigt ubetalelige univers.

I årene efter finanskrisen, blev det vigtigt at tage afstand fra dem, som var skyld i den, og det gjorde man lettest ved ikke at ligne dem. Skovmandstern og denim afløste habitten.

Slipset har jeg, både før og efter min midt-00’er flirt, haft det lidt ambivalent med. Jeg tror, jeg ikke er ene om at tvivle på min autoritet, når jeg er iført slips. Når jeg tager det på, kan jeg næsten ikke lade være med at tænke om det udstråler, at jeg forsøger for hårdt at fremstå mere seriøs end jeg er.

Men ligesom med alle andre nye stilretninger jeg igennem årene har vovet mig ud i, handler det om små skridt. Det gælder om selv at blive tryg ved det først, og når det føles nogenlunde naturligt at være udenfor sin garderobekomfortzone, så har du nået det stadie, hvor den selvsikkerhed, du udstråler, også overbeviser alle omkring dig.

Hører du til dem, hvor slipset ikke føles som det mest naturlige at bære, så væn dig gradvist til det, fx ved at bære en rundhalset strik over skjorte og slips, så man kun aner det foroven. V-hals strikken og cardiganen afslører lidt mere. Slipsenålen, der holder slipset klinet til skjortestolpen er også en stilmæssig støtte i forhold til at føle sig tryg, om end den ekstra genstand i sig selv kunne skræmme den pynteforskrækkede.

På det seneste har jeg været på vintagejagt og fundet unikke lækre silkeslips fra blandt andre Yves Saint Laurent (ja, det hed Saint Laurent, før Hedi Slimane besluttede sig for at sløjfe Yves) og Lanvin til mellem 50-75 kr. pr stk. Godt alternativ til at betale mange hundrede kroner for et element du endnu ikke er tryg ved at bruge.

En, der forbilledligt har formået at bære slips, ikke revolutionerende, men alligevel afslappet og unikt for sin samtid, var Mikael Bertelsen, da han, sammen med Mads Brügger, lavede programmet Den 11. time (126 afsnit afviklet fra 2007-2008).

Skarpt oprullede skjorteærmer til op over albuerne og et smalt slips oftest bundet med en four-in-hand knude.

Tidligere på året dømte amerikansk GQ jakkesættet for ude. Aldrig har et så opinionsdannende medie skudt så meget forbi. Her på redaktionen er vi omvendt i en helt anden lejr, for det er længe siden jakkesættet og slipset har været mere aktuelt.

På med det, du vil jo gerne være med i klubben, ikk Mulle?

slips1.jpg

Det kostskoleinspirerede slips. Perfekt til hvid eller lyseblå skjorte, med jakkesæt, eller som Mikael Bertelsen uden. 349 kr.
 slips2a.jpg

Kostskoleinspireret bud fra Ralph Lauren, 799kr.

slips3.jpg

Smalt sort slips fra HUGO, perfekt til festlige begivenheder (dog ikke dem, hvor invitationen dikterer ’Black tie’, for det betyder som bekendt, sort butterfly). 399kr.
slips4.jpg

Houndstooth-mønstret slips fra Tom Ford. Passer godt til både klassisk hvid eller Oxfordblå skjorte, button down eller klassisk flip, og til habitter i gråtoner, sort eller alternativt også mørkeblå. Ca. 1.400kr.

slips6.jpg

Sjalsmønstret slips fra Drakes. Passer både godt til klassisk hvid eller Oxfordblå skjorte, button down eller klassisk flip og til skjorter i jordtoner. 1.100kr.

slips5.jpg

Futuristisk frisk mønstret udgave af det røde ’powerslips’ fra Hermès. Fungerer godt til både business og festlige sammenhænge. 1.450kr.

Gå på vintagejagt i

København 

Kongens Klær, Rosenborggade 10, 1130 Kbh K

Décor 

OSV Secondhand

København K

Episode

Wasteland, Studiestræde 19

Time’s Up Vintage

Nørrebro

Studio Travel

BauBau, Birkegade 3

Prag

Malmø

Humana Second Hand

Beyond Retro

Mani